Keskustelut Metsänomistus Metsistä säätiö?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Metsistä säätiö?

    En muista, onko tästä keskusteltu aikaisemmin, mutta minkälainen vaihtoehto olisi muuttaa metsäomaisuutensa säätiöksi? Onko kokemuksia, miten se vaikuutaa verotukseen, metsänhoitoon ja puunmyyntiin liittyviin asioihin?

  • oksapuu

    Onhan näitä…

    Voihan ne metsät liittää, lahjoittaa tai myydä jo olemassa olevalle säätiölle. Joka lähtöön löytyy. Metsämiehiä, kulttuuria, luonnonperintöä ym.

    Uusmetsäläinen

    Säätiöitä on todella monenlaisia. Verosuunnittelun välineinäkin niitä ymmärtääkseni edelleen käytetään, vaikka varallisuusveroa ei enää olekaan. Yleishyödylliset säätiöt ovat kokonaan tai osittain verovapaita.

    Liiketoiminnan esim. metsätalouden harjoittaminen säätiön avulla vaatii juristin apua sääntöjen muotoilussa ja säätiön rekisteröinnissä. Säätiölaissa todetaan, että yksinomaisena tarkoituksena ei voi olla liiketoiminnan harjoittaminen eikä taloudellisen edun tuottaminen säätiön lähipiiriin kuuluville. Säätiöllä on oltava aina joku ylevä ”hyödyllinen tarkoitus”, jota voidaan mm. liiketoiminnalla edistää. Usein tuota liiketoimintaa harjoitetaan säätiön tytäryhtiön kautta.

    Säätiön toiminta ja raportointi on samalla tapaa säädeltyä kuin esim. osakeyhtiön. Samankaltaiset tilinpäätökset ja toimintakertomukset tulee tehdä.

    Anteeksi vain , mutta tuli ilkikurisesti mieleen, että hallituksen vaihtumisen pelossako Visakallo harkitsee metsäomaisuutensa suojaamista säätiöittämisellä. Maatilatalouden puolella on muistaakseni joskus historiassa näinkin menetelty.

     

    Jean S

    Säätiölaki vastaa puoleen oleellisista kysymyksistä

    https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150487 .

    Käytännössähän säätiö harjoittaa suunnitelmallista taloudenhoitoa ja jos varat ovat metsää, niin tämä ilmeisesti tarkoittaa suunnitelmallista metsänhoitoa ja puukauppaa. Verotuksen puolella riippuu sitten siitä, onko kyseessä yleishyödyllinen yhteisö vai ei

    https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/tuloverotus/yhdistys-ja-saatio/

    https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-yritysverotuksesta/tuloverotus/yhdistys-ja-saatio/milloin_yhdistys_tai_saatio_on_yleishyo/

    Oliko Visakallolla vähän tarkempaa ajatusta siitä, mitä tällä säätiöllä tavoitellaan eli siis kenen hyväksi säätiö omaisuuttaan hoitaa?

    Vai oliko tarkoitus perustaa trusti Lontooseen? 😀

    A.Jalkanen

    Kannattaa muuttaa kirjat Ruotsiin, Viroon tai johonkin muuhun veroalamaisille ystävälliseen paikkaan, jos spv uhkaa tuottaa veromätkyjä. Onko muuten niin että noissa maissa ei peritä (paitsi perintö- niin ei myöskään) lahjaveroa? Suunnitelmallisesti ja ajoissa hoidettu spv antaa kyllä paljon mahdollisuuksia lailliseen verosuunnitteluun meillä koto-Suomessakin.

    Rane2
    Metsuri motokuski

    Uskon että säätiö on hyvä omistusmuoto jos pinta-alaa on vain tarpeeksi. Säätiöiden tarkoitus alunperin oli olla yleishyödyllistä ja voittoatavoittelematonta toimintaa. Nykyään siitä on tullut erinomainen veronkierto elin jolla saadaan veroja kierrettyä ansiokkaasti. Nykyään puolueilla ja rikkailla on paljon säätiöitä joilla harrastetaan omaisuuden järjestelyitä  ilman perintö ja muta veroja.

    Jätkä

    Ei muuta kuin perustaa säätiöitä veroparatiisiin. Olisko ne sitten valesäätiöitä, vai miten se menisi?

    Virossa taitaa kuitenkin olla noita postilaatikkofirmoja, niin eiköhän siellä postilaatikkosäätiötkin menestyisi.

    Visakallo

    Ei minulla ole mitään järeitä veronkierto- eikä oikein muitakaan suunnitelmia tämän metsien säätiöittämisen takana. Ajatus kiinnostaa lähinnä yleisellä tasolla. Muutaman säätiön kanssa olen vuosikymmenten mittaan ollut tekemisissä ihan miellyttävissä merkeissä.

    Jiivee

    Verotus on huomattavasti kevyempää verrattuna yksityiseen, puuta myydään ja metsiä hoidetaan aivan tavalliseen tapaan, säätiön hoitajan toimesta tai valtuuttamana. Yleishyödyllisyys ainakin minulle suuri kysymysmerkki, en myöskään tiedä miten kankea omistusmuoto säätiö on hallinnon kannalta ja miten helposti sieltä saa tuloutettua varoja itselleen tai lähipiirille. Joku viisaampi voisi asiaa valaista. Mielenkiintoinen aloitus.

    Jiivee

    Olihan niitä viisaitakin vastauksia tullut aiemmin, en huomannut keskustelun 2. sivua.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)