Keskustelut Metsänhoito Metsien uudistamishalukkuudessa pahoja puutteita.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 106)
  • Metsien uudistamishalukkuudessa pahoja puutteita.

    On kuulunut kannustavia viestejä siitä , että taimikoita hoidetaan innokkaammin , kuin ennen . Erityisesti Etelä-Suomessa aktiivisuus taimikoiden kunnostukseen on ilahduttavassa
    nousussa . Omiinkin silmiini on osunut erinomaisen elinvoimaisia ja onnistuneita uudistusaloja .

    Uutinen Maaseudun Tulevaisuudessa antoi kuitenkin jäitä tupaan ja lunta porstuvaan .

    lainaus :

    ”Metsänomistajien kiinnostus metsän uudistamiseen on vähentynyt tasaisesti. Viime vuonna tilastoihin kirjattiin kaikkien aikojen pienin istutus- ja kylvöala.
    Viimevuotinen viljelyala kattoi vain 61 prosenttia kansallisen metsäohjelman tavoitteesta. Myös taimikonhoito ja nuoren metsän kunnostus jäivät kauaksi tavoitteista.
    Uudistusalojen heitteille jättäminen ja nuorten metsien pusikoituminen ei lupaa hyvää jatkolle.
    ”Pelkkä energiapuu ei metsänomistajaa lämmitä. Pääosa kantorahoista kertyy hoidettujen metsien järeästä tukista”, muistuttaa johtaja Esko Laitinen Etelä-Suomen metsänomistajien liitosta.
    JARMO PALOKALLIO

    Jos reilu kolmannes metsien uudistusaloista jää kokonaan kesannolle , pitäisi hälyytyskellojen alkaa soida jo kovalla äänellä .
    Teollisuuden uudet investointisuunnitelmat voivat jäädä suunnitteluasteelle , jos yllä mainittua kehityksen suuntaa ei saada pikaisesti korjattua .

  • Ammatti Raivooja

    Nyt on heti saatava saatava ankara kiinteistövero metsämaahan. Pelkkä metsämaan omistaminen ja makuuttaminen on tehtävä mahdollisimman kalliiksi. Nyt on kokeiltu porkanaa/kemeratukea mutta tilanne ei parane. Nyt täytyy tulla kovasti keppiä. Metsätalossuunnitelmat on tehtävä pakollisiksi metsämaan omistamisen ehdoksi. Kiinteistöverosta vapautumisen perusteeksi voisi laittaa metsätaloussuunnitelman auttava toteuttaminen. Se laittaisi vipinää kun jostain on raavittava pennejä ja äyrejä kiinteistöveron maksuun. Mitään tekemättömät änkyrät on tarvittaessa pakotettava myymään maansa osaaviin käsiin. Koko metsämaanomistusta on tarkasteltava uudestaan. Onko se valtiolta ilmaiseksi lainassa ja heittellejätön takia sosialisoitavissa?

    Gla

    Tiedä sitten, paljonko tuosta selittyy uuden metsälain odotelulla. Mutta mitä enemmän puustoa on per ha, sitä vähemmän aukkoa tarvitaan.

    Hiluxmetsuri

    ”Metsänomistajien kiinnostus metsän uudistamiseen on vähentynyt tasaisesti. Viime vuonna tilastoihin kirjattiin kaikkien aikojen pienin istutus- ja kylvöala.
    Viimevuotinen viljelyala kattoi vain 61 prosenttia kansallisen metsäohjelman tavoitteesta. Myös taimikonhoito ja nuoren metsän kunnostus jäivät kauaksi tavoitteista.”

    Miksiköhän tuo aktiviteetti on vähentynyt?

    Ovatko nuo työt niin kalliita teettää ulkopuolisella että niitä ei vain teetetä pienillä perintöaloilla koska tuotot jäisivät pieniksi ja kaukaisiksi?

    Onko etäällä asuvalla kaupunkilaismetsäomistajalla muuta tekemistä ja arjen kiireitä että kaukana oleva metsä jää hoitamatta?

    Eikö kaupunkilaisomistaja halua viettää useita päiviä hikoillen metsässään parhaimpana loma-aikana?

    Onko meillä liian vähän osaavia metsureita?

    Ammatti Raivooja

    Metsänomistajien keski-ikä on aivan liian korkea. Vanhoilla ei ole enää draivia ja rahantarvetta.

    raivuri

    Olisiko pitkällä metsälain odotteluajalla ollut merkitystä? Entä onko turvemaiden uudistamisessa siirrytty hyvin onnistuvaan luontaiseen uudistamiseen?

    Täytyy myös muistaa, että viime vuonna uudistettavana on ollut 2010-2013, ehkä jopa 2009 hakattuja aukkoja. Eniten varmasti kuitenkin 2010 ja 2011 vuosien aukkoja. Nuo vuodet olivat heikkoja vuosia. Vuonna 2011 ostettiin 25,3 milj. m3, kun 2013 33,4 milj. m3

    Puun takaa

    Ammatti Raivooja on aivan oikeassa.
    Suomessa tullaan metsänomistajiksi keskimäärin vasta n. 60-vuotiaina, eli siinä iässä kun niistä pitäisi jo luopua!

    MaalaisSeppo

    Mitenkähän laiminlyönnit on selvitetty. Voi olla ainakin osittain tilastovirhe. Osa istutuksista ja taimikonhoidoista ei vain tule ilmoitettua viranomaisille. Eihän metsänomistajille ko. ilmoituksista ole mitään hyötyä. Turhaa byrokratiaa.

    Puuntakusen mielestä jo 60 vuotiaana pitäsi luopua metsistään. Näin on tietysti silloin, jos on jo niin huonossa hapessa, ettei kädessä pysy muu kuin kaljalasi.

    Maatilapuolella aikainen luopuminen voi olla perusteltua. Toimivia maatiloja vain on yhä vähemmän ja vähemmän. Puhtaan metsätilan luovuttaminen 60 vuotiaana etäällä asuvalle lapselle tuskin parantaa metsien hoidon tilaa. Eiköhän nuoremmalla polvella ole muutakin puuhaa. Hyväkuntoisten ikämiesten kyllä kannattaa hoitaa itse metsiään niin kauan kuin kuntoa riittää, koska aikaakin on. Näin ajattelin itse toimia. Hoidan metsän hyvään kuntoon ja sitten sukupolvenvaihdoskaupoille.

    A.Jalkanen

    Luin uutisen, ja jos ymmärsin oikein, suurin selittäjä pienelle uudistamismäärälle olivat pinta-alaltaan pienet uudistushakkuut. Vasta pitemmän ajan tarkastelu näyttää, onko uudistamishalukkuus oikeasti alentunut. Uudistamisen kustannustehokkuuteen pitää kyllä panostaa, muuten erirakenteiskasvatus alkaa kiinnostaa yhä useampia. Kokonaisuutta ajatellen, tämän vaikutus ei ole pelkästään kielteinen (paitsi taimitarhoille).

    Ammatti Raivooja

    Entäs ikääntyneet naiset, jotka ovat jo leskeytyneet ja ne, jotka on dementoituneena hoitolaitoksessa? Voi mennä kymmeniä vuosia ilman metsänhoitoa ennenkuin ehkä ”nuorempi” polvi pääsee edes yrittämään. Se on hienoa Seppo, että jaksat tehdä mutta ajattele kokonaisuutta. Metsää pitäis periä sillonkun asuntolainat on ajankohtaisia.

    jees h-valta

    AmmattiRaivooja oikeassa, mm. mökkinaapurini lupasi jo ainakin kymmenen vuotta sitten ottaa yhteyttä kun tilusrajalla oleva hänen metsänsä tulisi ajankohtaiseksi myydä. Eipä sitä yhteydenottoa koskaan tullut ja viimeisellä heidän hakkuukuviollaan työstänyt motokuski kertoi että omistaja on ”pimeillä valoilla” laitoksessa.
    Nyt se sitten jäi siihen kaikkine tuulenkaatoineen ja aika muutenkin suttuiseen kuntoon. Olisin ollut erittäin kiinnostunut ostamaan koska työstömatka mökin pihasta olisi ollut siirtymä sille puolen rajaa.
    Näitä valitettavasti varmaan on paljon jotka jahkaavat asioita liian pitkään. Kuitenkaan se ei ole mikään valtakunnan puuhuollon ongelma vaan aivan yksittäisen tilan sisäinen surutila.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 106)