Keskustelut Puukauppa Metsien lisähakkuista selvitään lisäämällä tehokkuutta – ei kalustoa eikä merkittävästi työvoimaa .

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 92)
  • Metsien lisähakkuista selvitään lisäämällä tehokkuutta – ei kalustoa eikä merkittävästi työvoimaa .

    Simo Jaakkolan Koneyrittäjä-lehteen kirjoittamassa artikkelissa suhtaudutaan varsin viileästi konekannan kasvattamiseen ja lisävoimien värväämiseen ja kouluttamiseen kasvavia hakkuumääriä ajatellen .

    Nykyisillä resursseilla tullaan toimeen , kun tasoitetaan kausivaihteluita ja parannetaan työolosuhteita. Esimerkkinä mainitaan , että pimeimpään aikaan vuodesta korjataan 60 % puutavarasta ja valoisimpaan aikaan sama luku on vain 25%. Kiireisimmän kuukauden hakkuut ovat kolminkertaiset hiljaisimman kuukauden hakkuisiin verrattuna . Tässä asiassa riittää kehiteltävää.

    Hakkuutoiminnan tehokkuutta voidaan myös kasvattaa. Nopeimpina keinoina mainitaan puunkorjuuolosuhteiden parantaminen erityisesti runsaasti työllistävissä harvennushakkuissa.

    Hakkuualueiden raivauksiin ja hakkuiden oikeaan ajoitukseen vaaditaan kiinnittämään erityistä huomiota . Koko homma lähtee etenemään oikea-aikaisesta taimikonhoidosta . Mahdollisen ennekkoraivauksen jälkeen todetaan , onko puusto riittävän kookasta ja hakkuukertymä tarpeeksi iso. Nämä kaksi viimeksi mainittua asiaa ovat erityisen tärkeitä työtehon ja toiminnan kannattavuuden kannalta.

    Metsään on siis tarjolla riittävästi rautaa jo nytkin . Tarvitaan vain himpun verran enemmän järkeä niiden käytön ohjailuun ja kohteiden kunnostamiseen.

  • Metät kunnossa!

    Useamman kerran Chilen kavereita paikan päällä jeesattuani voin todeta, että mitään tasamaan plantaaseja Chilen metsät eivät ole. Toisaalta puuautojen kanssa kun on portilla jonotettu pääsyä tehdasalueelle, on usein kuitenkin joutunut esim. männystä toteamaan, että kun se kasvaisi tuollaisia vuosirenkaita Suomessakin! Siinäkin kolikossa on tosin kääntöpuoli – laitteistojen mekaaninen kuluminen on monin verroin nopeampaa verrattuna esim. Skandinaavisiin olosuhteisiin. Eli vaikka puu kasvaa rajusti, sen käsitteleminen sitten sielläkin maksaa.
    Concepcionin alueella oli v. 2009 iso metsäpalo, 2 vuotta myöhemmin siinä oli 5 metrinen euca-metsä. Nyt on turha yrittää sanoa, että Harjavallan hydridi kasvaa vielä enemmän!

    jees h-valta

    Ei se aivan hirveästi siitä kyllä jää.

    jees h-valta

    Tarkennuksena vielä että tilanne tuossa olisi suorastaan ihanteellinen hybridihaavalle. Vanhan puuston juuristo lykkynä ja metsäpalon suotuisa maa. Koska 2011 istutettu on P-Satakunnassa jo tuon mittaista. Istutusvuosi pois lukien aika lähellä ollaan.

    suorittava porras suorittava porras

    ”Kannattaa alkaa metsuri motokuskiksi”…
    Kannattaa ja ei kannata . Joissakin harvoissa tapauksissa tämä vaihtoehto toimii . Useimmin homma kaatuu kuitenkin rahoituksen puutteeseen . Itsekin olen pari kertaa kymmenen vuoden kuluessa käynyt raivailemassa kevätseisokin venähdettyä tavallista pidemmäksi tai hakkuurajotusten keskeytettyä motohommat .
    Metsäyhtiöillä on ollut työmaita tarjolla , mutta yksityisellä puolella on sitävastoin ollut hiljaista. Raivaus maksaa liikaa monien mielestä . Tästä on pääteltävissä se ,että motokuskien kohdalla markkinarako on erinomaisen kapea , mikäli on suunnitelmissa työllistää itsensä osan vuodesta raivauksilla.

    Korjuuyrityksiin on jossakin vaiheessa värväilty metsureita , mutta se taru on loppunut lyhyeen , kun leimikoita ei tämän seurauksena ole edes yritetty raivata ennakkoon . Kaiken lisäksi raivaus on kaatunut yrityksen itsensä kustannettavaksi . Lasku ei ole kelvannut metsänomistajalle eikä metsäyhtiölle – ainakaan täysimääräisenä . Ajatus korjuuyrityksen omasta metsuritoiminnasta on vielä sikälikin huono , että ennakkoraivaus olisi hyvin onnistuakseen tehtävä ajankohtana , jolloin leimikosta ei ole tehty edes kauppoja , eli kolmesta viiteen vuotta ennen hakkuutapahtumaa.

    Tästä voisi viritellä aasinsiltaa tuleviin raivaustarpeisiin . Toivottavasti puun kätyttö lisääntyy suunnitellussa mittakaavassa lähivuosina . Tämä edellyttää ennakkoraivausten aloittamista välittömästi , että pusikoiden kanssa ei tarvitse tapella enää siinä vaiheessa , kun tehtaat ovat valmiina täystehoiseen tuotantoon .

    Rane

    Jaa,aikaisemmin kyllä väitit ettei raivaamattomia leimikoita tehdä nytkään?

    suorittava porras suorittava porras

    Onhan se raivaus viimetipassa tyhjää parempi toimenpide , mutta mittaheittoja pökkyihin tahtoo tulla tuoreiden risujen tunkiessa kouran mittapyörän ja rungon väliin . Se tuore raippa koneen kourassa , on kuin räkämälli sormessa.. ei irtoa vaikka kuinka ravistaisi . Tilannetta toki voi helpottaa katkomalla puut 20- 30 senttiä pidempään kantoon . Puut katkaistaan siltä kohtaa , että risut ei haittaa.

    Pehmeät paikat leimikolla tahtovat myös peittyä risujen alle havaitsemattomiin . Pehmeikön huomaa vasta sitten , kun muta tuoksahtaa ja kone on akseleita myöten suossa . Vuodenkin kaadettuna ollut aluskasvos ei enää haittaa näkyvyyttä ja murenee mahdollisesti kouraan joutuessaan aiheuttamatta häiriöitä mittaukseen.

    Ranelle tarkennan , että kommentissani oli kyse useamman vuoden aikajänteestä . Raivauksissa on menty ripeästi parempaan suuntaan aivan viime vuosien aikana. Kehitystä on vauhdittanut yleistynyt käytäntö jättää raivaamattomat tai huonosti raivatut alueet hakkaamatta. Yleensä yksi ”opetus” on riittänyt.
    On syytä muistaa sekin , että versominen on vähäisempää , kun hakkuuta ei tehdä raivauksen kanssa yhtä aikaa . On parempi , että lihotetaan metsää vielä muutama vuosi raivauksen jälkeen ja anetaan kasvavan puuston tehdä luonnonmukaista vesakontorjuntaa. Näin menetellen sadaan ennakkoraivauksesta täysi hyöty kaikille toimijoille.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nii hyvähän ne on ajoissa tehdä mutta kuka ne tekee ennenkuin kauppoja on tehty? Ei suurimmasta osasta metsänomistajia ole tekemään eikä teettämään. Nyt saattaa ostettu leimikko mennä jo aikaisemmillaan jo viikon parin päästä hakkuuseen. Siinä välissä pitää ehtiä meikän käymää.

    jees h-valta

    Kyllä tuo suorittavan suhteellisuudentaju liippaa välistä nin ulos. Ja siinä sitten tulos, eli samaa jankkausta ja luuloa joka ei ole tiedon väärti. En ainakaan ole kuullut keneltäkään mitään monivuotishakkuunennakointiraivausta. Kuka edes ajattelee että nyt teen puukaupan kolmen vuoden päästä?
    Minä ainakin teen kauppaa vuosittain ja otan erittäin suurella tyydytyksellä entisestään höllentyneen asenteen ennakkoraivausta kohtaan. En ole siinä puuhassa ulkoiluttanut raivaussahaa varmaan ainakaan neljään viime vuoteen. Meni hiukan makukin kun viimeisen ennakkoraivauksen tein kovana lumitalvena ja motokuski päivitteli että et kai sinä tuossa kelissä ole raivannut. Sanoi aivan ykskantaan että ei he ainakaan tuollaista ole vaatimassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Näinhän sevalitettavasti monesti menee , kuten AR kirjoittaa. Olen kuitenkin halunnut kertoa , että parempikin vaihtoehto on olemassa . Työpainetta on koetettava jakaa pidemmälle aikajaksolle , jotta työt sujuvat suunnitellusti .

    Keskeytetystä hakkuusta riittää riesaa kaikille osapuolille. Tähän vaihtoehtoon ei turvauduta turhan takia. Olosuhteet ovat tuolloin kestämättömän kehnot.

    Puun takaa

    Aika hektiseltä kyllä herrojen metsätalous vaikuttaa, jos hakkuupäätös tehdään tässä ja nyt niin, ettei raivauksia ole ehtinyt ennalkolta tekemään.
    Voi jo sanoa aivan suoraan, ettei homma kovin ammattimaiselta vaikuta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 92)