Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 971 - 980 (kaikkiaan 8,466)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • mehtäukko

    Tolopaisella hyvä analyysi. Ja toisen ketjun tyyppiset joutavat virkamiehet joutaa lähettää sinne hevon kuuseen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Olen eri mieltä: vanhojen metsien lisääntyvä pysyvä suojelu on viisasta mutta kiertoajan jatkamisen tukeminen tyhmää. Pysyvät suojelualueet toimivat eliöiden lisääntymiskeskuksina (”vankileirien saaristona”) joista ne voivat levitä talousmetsiin – enkä nyt tarkoita kaarnakuoriaisia vaan hyödyllisiä eliöitä. Suojelualueet ovat harvoin kaarnakuoriaisongelma koska ne eivöt ole yhden puulajin monokulttuureita ja monipuolinen eliöstö kuten tikat  pitää kuoriaisten kannat kurissa. Kuoriaisepidemia lähtee ennemmin liikkeelle kuivahtaneesta kuusikosta tai laajasta myrskytuhosta. On kuitenkin hyvä että lahopuun poiston velvoite koskee myös suojelualueita. Lahopuun pienet vuosittaiset kertymät pitää kuitenkin sallia sekä talousmetsässä että suojelualueilla, muuten tilanne ei ikinä korjaannu.

    Tolopainen Tolopainen

    Tuo nyt on sitä tyypillistä mantraa. Joka ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon vaan on pelkkää luuloa. Mihin me  niitä kuoriaispankkeja oikein tarvitaan. Joka sellaisia kasvattaa tehköön sen ihan omilla tai vihreiden rahoilla.

    Visakallo Visakallo

    Minuakin on ihmetyttänyt tämä nykyinen lahopuun lisäysvimma, kun samaan aikaan metsissämme on lahopuuta enemmän kuin sataan vuoteen. Jättöpuitakin on jätetty pystyyn jo 30 vuotta. Muistan kyllä hyvin, kuinka ennen kaikki kuivaset ja lahonalut korjattiin visusti pois metsästä, mutta  nyt ne on jätetty sinne niin yhtiöiden kuin omissa hakkuissakin jo kymmenet vuodet. Onko lahopuun lisääjiltä hävinnyt viimeiset 30 vuotta jonnekin? Joskus tuntuu, ettei se porukka ole metsissä käynytkään.

    puunhalaaja

    ”Tuo nyt on sitä tyypillistä mantraa. Joka ei perustu mihinkään tutkittuun tietoon vaan on pelkkää luuloa.”

    Varsin kirjavia käsityksiä ketjun viimeisimmissä viesteissä, kertoo hyvin miten polarisoitunutta keskustelu usein on.

    Se mitä hallitusneuvotteluista on tietoa tihkunut kertoo siitä, että suojeluasiat edistyvät. Lisää suojelualueita ja lahopuuta tulossa. Näin käy väistämättä, vaikka kaikki ei kuoriaisten päälle ymmärräkään. Hyvää tässä on se, että edetään metso-ohjelmalla. Toisaalta voi olla niin, että markkinatalous pakottaa jossain vaiheessa jääräpäisetkin samaan kelkkaan. Jos kuluttaja ei suostu ostamaan kuin koppakuoriaisystävälliseksi sertifioitua tuotetta, niin minkäs teet.

    Puuki

    Kuoriaisepidemia lähtee ennemmin liikkeelle kuivahtaneesta kuusikosta tai laajasta myrskytuhosta

    Muutama vuosi sitten kirjanpainajatuho levisi mh:n tekemältä turvemaakuusikon ennallistamiskohteelta ympäristöön  melko laajalle alueelle . Hiilinieluvaikutuskin nollautuu tehokkaasti, jos sattuu tulemaan myrskyjä tai muita laajoja luonnontuhoja , varsinkin silloin jos metsiä ei ole hoidettu .   Yhden puulajin kuusikot ja lämpimät ilmat lisää  kirjanpainajatuhoja ja metsäpalojen haittavaikutuksia .      Jos suojelualueet on oikein laajoja, niin siellä niitä luonnontuhoja on eniten odotettavissa.  METSO-kohteet on onneksi pienialaisia.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Viikon sitaatti: ”Suomessa on nyt vaarana, että poliitikot suuressa uskomusinnossaan höynäytetään tekemään metsätuotantoon rajoitustoimia ja olemaan päättämättä kasvatuksen tehostamisesta ja näin toimimaan ilmakehän vahingoksi.” (Veli-Jussi Jalkanen, Metsälehti Makasiini 4/2019).

     

    Gla Gla

    Visakallo: ”Minuakin on ihmetyttänyt tämä nykyinen lahopuun lisäysvimma, kun samaan aikaan metsissämme on lahopuuta enemmän kuin sataan vuoteen.”

    Taidan olla eri mieltä kuin sinä tarpeesta lisätä lahopuun määrää. Vimmasta olen kyllä samaa mieltä, nykyinen keskustelu herkästi keskittyy yksityiskohtiin kokonaisuuden kustannuksella. Esimerkiksi sekametsien merkityksestä puhuminen on jäänyt täysin taka-alalle huolimatta esim. tällaisesta uutisesta:

    https://www.luke.fi/uutiset/sekametsat-yllapitavat-luonnon-monimuotoisuutta/

    Lieneekö syynä se, että talousmetsissä sekapuuston kasvatus edellyttää eläinten määrän vähentämistä. Se ei käy luontoväelle, eikä metsästäjille. Noiden voima yhdessä riittää siihen, että metsänomistajilla ei ole päätösvaltaa muodollisesta lain kirjauksesta huolimatta. Se riittää myös siihen, että metsien luontoarvojen hoitoa ei voi yhdistää metsien talouskäyttöön läheskään siinä mittakaavassa, kuin se olisi mahdollista. Kompensaatiota yritetään hakea satojen miljoonien eurojen velkarahalla tehtävistä satsauksista, joilla on vaikutusta korkeintaan vain muutaman prosentin osuuteen metsien pinta-alasta. Tulee siinä sorkille hintaa.

    jees h-valta

    Suojelualoillakin pitäisi siirtyä muodikkaaseen jatkuvaan kasvatukseen eli poistaa isot tukkipuut että saadaan luonnon uudistuminen jatkumaan. Eihän tuossa tule tapahtumaan kuin hiilen vapautumista kun isot puut kuolevat ja lahoavat maastoon. Vihreiden pitää nopeasti antaa uusi suunta suojeluun. Vanha puu hyötykäyttöön sahateollisuuteen jolloin hiili pysyy ja ei vapaudu ilmakehään. Samalla voivat järjestää malliksi näytöksiä ihanasta metsänkäsittelystään.

    harrastelija harrastelija

    Liekö missään vertailuja luonnonsuojelumetsien ja hoidettujen metsien hiilinieluista? Puustoisen luonnonsuojelumetsän rooli hiilipankkina on selvää, mutta onko sillä tosiaan merkitystä hiilinieluna maailman parantajana?

    Talousmetsän vähentäminen näkyy kyllä kokonaisuudessaan elintason ja verotulojen vähentymisessä, joten sosiaalitukea täytyisi kiristää! Ja kansainväkiset yhtiöt voitontavoitteluissaan hakkaavat ja viljelevät entistä pampasta! Liekö sitten eucan kasvu hyvä hiilinielu vai hukkuuko se tehtaan päästöihin ja ympäristön ?

Esillä 10 vastausta, 971 - 980 (kaikkiaan 8,466)