Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 8,421 - 8,430 (kaikkiaan 8,456)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • aSanta

    Suosittelen Häkkiselle turvautumaan tekoälyn sijaan logiikkaan! Kyllä metaani kaasuna nöyrtyy logiikan perussääntöihin sekä empirian lakeihin ja kausaliteettiin. Juuri tuo elinikä luo sen kumulaation, kun uutta päästöä syntyy vanhan päälle, jolloin vähintään tuon 12 vuoden ajan pitoisuus kumuloituu.

    Metaanin puoliintumisaika ilmakehässä on noin 10–12 vuotta, ja sen ilmastoa lämmittävä vaikutus kestää pääosin 20–30 vuotta.​ Metaanipäästöjen vähentäminen tarjoaa nopean ja tehokkaan keinon ilmaston lämpenemisen hidastamiseen lyhyellä aikavälillä.” (ChatGPT)

    Perko

    A  J , vilpitön pahoitteluni ,  (annoin jk- sivua terrorisoiville  palautetta) . En  todella ole tarkoittanut  asiallisia tutkimuksia ja niiden tekijöitä.   Perustelusi  hyväksyn  enkä itse myös  siedä moista. Harmi , että mielesi pahoitin!

    Tuo  kysymäni  juttu,  nimi  oli lainausmerkeissä niin  se on jotain väitöskirjaa liittyvää ehkä , en ole sitä nähnyt, mutta  siitä olen saanut joitain tuloksia siksi kyselin.   Niitähän  CCF  kirjoja  on metritolkulla ja tutkimusta selvitelty.

    Metsuri motokuski

    Ymmärrän Anneli kantasi tutkijoita kohtaan.  Ymmärrän että olet itse yksi ammattikunnan edustaja. Kun lukee viimeisen metsämakasiinin tästä aiheesta niin voitko todella sanoa että ammattilaisten porukkaa on päästöjä laskemassa ? Kun pohtii vielä asian syvällisiä seurauksia niin saattaahan väärin laskusta tulla veronmaksajille miljardi seuraamukset. Minusta asia ei nyt ole kovin vähäpätöinen.

    Tolopainen Tolopainen

    Jos Suomi olisi jenkkilä, Luke olisi jo lakkautettu kansallisten etujen vastaisesta toiminnasta, käyttää verovaroja kansallisia etuja vastaan

    aSanta

    Jos Suomi olisi jenkkilä, Luke olisi jo lakkautettu kansallisten etujen vastaisesta toiminnasta, käyttää verovaroja kansallisia etuja vastaan

    Mikä käsitellyssä asiassa on niin epäselvää? Luke on ’virkalaitos’ ja toteuttaa ohjelmaa, mihin se määrätään ja sitä määräystä sen virkamiehet myös toteuttavat. Nykyinen hiilinielulaskelma on poliittisesti EU:n ohjauksessa toteuttamassa EU:n intressejä, jotka ovat osoittautuneet täysin empiriasta poikkeaviksi. Lukelaisten syyttelyn sijaan on vastuu poliittisilla päättäjillä, jotka tällaiset epäpätevät mittausmenetelmät määräävät! Lukelaiset ovat vain virkamiehiä, joista Erno Paasilinna aikoinaan osuvasti määritteli olevan kuin postihevosia, jotka ajetaan kievareiden välillä täyttä ravia loppuun ja vaihdetaan tuoreisiin seuraavalla kievarilla.

    PenttiAKHakkinen

    Meillä näkyy olevan aSantan kanssa erilainen logiikka. Minä tuolla aikaisemmin sanoin, että ChatGPT on saastunut IPCC n jutuilla. Hyvänä esimerkkinä on nimenomaan tuo ensimmäinen virke lämmitysvaikutuksesta. IPCC noudattaa tuota ajatusta, mutta jos osaa hiukan matematiikkaa niin huomaa, että pieleen menee.

    aSanta taitaa osata matematiikkaa. Minä annoin tuolla metaanihajoamisen kaavan. Jospa aSanta soveltaisi siihen integraalilaskentaa niin huomaisi kyllä logiikan. Toisaalta tuo hajoamiskaava on jatkuvan päästön aiheuttaman varaston derivaatta. Että jatkuvan päästön ilmaston muutosta aiheuttava lämpeneminen tulee suoraan kaavasta kunakin ajan hetkenä.

    aSanta

    Häkkisen aiemmin kertoman metaanin hajoamisyhtälön e^(-kt) mukaan 20 vuoden päästä vielä n. 19 % metaanista olisi jäljellä ja 30 vuoden jälkeen vielä >8 %. Häkkinen ei myöskään huomaa, että metaanin hajoaminen on eksoterminen reaktio, jonka lopputuloksena syntyy kasvihuonekaasuja CO2 (1 mol) ja vesihöyryä (2 mol) kaavalla

    CH4 + 2O2 → CO2 + 2H2O (reaktio vapauttaa lämpöä noin 890 kJ/mol).

    Häkkinen vaikuttaa tyypilliseltä idealistilta, joka ei ideologisista syistä suostu hyväksymään todellisuutta ja tarkentamaan näkemyksiään – aiheesta ei siten synny rakentavaa debattia, joten aiheessa ei liene enempää keskusteltavaa!

    Kurki Kurki

    Näkyy Tekoäly olevan eri mieltä kuin Soimakallio 10 Mm3 hakkuusäästön CO2-nielusta.

    Vastaus kysymykseen ”Paljonko on hakkuusäästön CO2-nielu”

    Jos hakkuita vähennetään 10 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa, arvioidaan, että hiilinielu kasvaisi noin 5–8 miljoonalla tonnilla CO₂ vuodessa (lähde: LUKE, SYKE).

    https://chatgpt.com/

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En tarkoittanut sinua Perko, vaan kommenttini on yleinen. Verkossa syytetään nyt eri puolilla aika ikävin sanankääntein viestin tuojia, eli Ilmastopaneelin, Luontopaneelin sekä Luken tutkijoita. He tekevät kaikki työtään ja ongelmana eivät ole nämä tutkijat.

    Ongelmana on se että tutkittavat ilmiöt ovat monimutkaisia ja niitä käytetään poliittisten päätösten pohjana. Poliittisessa päätöksenteossa joudutaan punnitsemaan vastakkain täysin varmoja seurauksia kuten hakkuiden alentamisen talousvaikutukset ja hyvin epävarmoja asioita kuten ilmastonmuutoksen ja luontokadon kääntämiseen tarvittavien toimien mittakaava. Toki voidaan sanoa aika varmasti että meidän hakkuiden määrän vaikutus maapallon ilmastoon on mitätön, mutta jos kaikkialla maapallon metsiä käsiteltäisiin hiilinielut maksimoivalla tavalla ja niiden pinta-alaa lisättäisiin, sillä olisi kyllä vaikutusta globaalisti.

    Hesarissa on hyvä keskustelu ilmastolaista, vaikka onkin ruma avohakkuukuva laitettu kuvitukseksi. Otsikko on myös erikoinen maan tärkeimmälle päivälehdelle, ennemmin tällaisen odottaisi näkevänsä ympäristöjärjestön materiaalissa:

    Perus­suomalaiset, kristillis­demokraatit ja metsä­alan lobbarit yrittivät turhaan horjuttaa ilmasto­lakia

    http://www.hs.fi/politiikka/art-2000011189128.html

    AJ kommentti HS:

    Erittäin hyvä keskustelu ilmastolaista. Pari huomiota. On totta että päästövähennysten onnistumista lasketaan YK:n ilmastosopimuksessa aloittaen vuodesta 1990 ja silloin tulokset vaihtelevat maiden lähtötasosta riippuen. EU:n hiilineutraaliustavoite on sen sijaan maakohtainen, jolloin lähtötaso ei vaikuta vaan vain nykytila. Näin pyritään Euroopan hiilineutraaliuteen, mutta vaikka se saavutetaan, tuonti ja vienti hämärtävät kuviota edelleen eli osa maiden päästöistä kohdistuu aina muille maille ja maanosille. Suomen metsiä esimerkiksi hakataan paljon, jotta tuotetaan tavaraa muiden maiden asukkaille.

    Metsistä halutaan puun lisäksi monimuotoisuuspalveluja ja hiilensidontapalveluja. Näitä saadaan järjestymään riittävä määrä, jos rahoitus järjestyy, eli niille tarvitaan markkinat ja rahoittajat. Metsänomistaja on näilläkin markkinoilla tuottaja ja sinne tarvitaan kuluttajat eli asiakkaat. Jos asia hoidetaan sääntelyllä, metsänomistaja maksaa kaiken, vaikka hyöty on yhteinen.

    PS. Metaanille olisi hyvä saada oma ketju, kun se ei ole metsien hiilinieluja.

    PS2. Kyllä satelliittihavainnointia kehittämällä olisi mahdollista saada vertailukelpoisia arvoja hiilinieluille ja EU voisi halutessaan siirtyä niihin ilmastopolitiikassaan.

    PenttiAKHakkinen

    aSantalle huomauttaisin, että minulla ei ole mitään ideologista väritystä tässä metaaniasiassa. Pelkkää matematiikkaa. Ehkei aSanta ole huomannut, että minä käytän metaanille ekv kerrointa 160. Se ottaa huomioon hajoamislämmön ja muun sekundäärisen vaikutuksen. Tuosta co2 jäämästä huomauttaisin, että Suomessa pääosa metaanista on biogeenistä alkuperää ja tuota co2 jäämää ei ole lämmittämään ilmakehää.

    Edelleenkin ehdottaisin aSantalle, että soveltaisi integraalilaskentaa tuohon hajoamiskaavaan niin näkisi miten metaania kertyy ilmakehään. Jos oikein muistan niin Kurki, vaikkei tiedä mikä derivaatta on, on pystynyt paperilla laskemaan oikein metaanin pitkäaikaisvaikutuksen. Aika hyvä. Vinkkinä antaisin, että jos integraalit ei onnistu niin exel laskenta antaa ihan hyviä tuloksia.

Esillä 10 vastausta, 8,421 - 8,430 (kaikkiaan 8,456)