Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 8,201 - 8,210 (kaikkiaan 8,414)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki Kurki

    Minä väittäisin, että Ilvesniemi ei ole tuollaista yhteyttämistuotejakaantumista sanonut.

    Mikset lue laittamiani linkkejä?

    Laitetaan vielä tuo edellisellä sivulla oleva inkki tähän: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/avohakkuu-ei-havita-hiilivarastoa/#5dfaa1a5

    Metsän hiilestä keskimäärin 60 prosenttia on maaperässä, kun mukaan lasketaan myös humus, karike ja puiden juuret. Loppuosa metsän hiilivarannosta on sitoutunut puustoon.

    Ja tuo 70% juuristoon on Pukkalan arvio ja linkki siihen.

    Linkki: https://blogs.uef.fi/forest-issues/2022/12/04/vanha-metsa-on-hiilinielu/

    Kurki Kurki

    Ilvesniemen periaatteella 40/60 laskien maaperään kertynyt uusi hiili viimeisten 60 vuoden aikana olisi laskien runkopuuvarannon noususta  1500 milj.m3:stä nykyiseen 2600 milj.m3:iin seuraava.

    Puiden 40% osuus runkopuu, latvus, oksat, neulaset ja lehdet  CO2-nielu 1,0*(2600-1500)= -1100 Mtn.

    Maaperään samassa ajassa uutta CO2-varstoa yhteensä 1,5*1100=-1650  Mtn.

    Metlan vuoden 2023 hakkuusäästön 17,2 milj.m3 CO2 nielu oli 0.76*17,2= -13,2 Mtn ilman maapäästöjä.

    Keroimella 0.76 laskien 60 vuoden aikana kertynyneen hakkuusäästön 1100 milj.m3 CO2-nielu olisi 0,76*1100= – 836 Mtn. Kivennäismaanielu oli nolla ja orgaanisten maiden päästö +14 Mtn-ekv vuonna 2023. Vuoden 1990 jälkeen kivennäismaanielu (ks linkki alla) on ollut noin -1 Mtn /v suurempi keskimäärin  ja niistä yhteensä maanielua 60 vuoden ajalta -60 Mtn-ekv.

    Ilvesniemen periaatteella 40/60 saadaan 60 vuoden ajalta uutta CO2-nielua yhteensä -1100-1650= -2750 Mtn-ekv. Olettaen tietenkin, että 60 vuotta sitten hiilen suhteet olivat 40/60.

    Luke on laskenut 60 vuoden ajalle CO2- nielua -836-60= -896 Mt-ekv.

    Missä ovat -2750+896= -1854 Mtn-ekv CO2-nielut, jotka pitäisi olla olemassa Ilvesniemen periaatteen 40/60 mukaan laskien?

    https://stat.fi/media/uploads/tup/khkinv/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

     

     

    PenttiAKHakkinen

    Minä luin Ilvesniemen jutun. Ei sanaakaan, että yhteyttämistuotteista menisi 70% heti maan alle.
    Luin Pukkalan jutun. Täyttä huuhaata. Häneltä on ilmeisesti unohtunut kokonaan maaperän uloshengitys, pintakarikkeen pikahajoamisesta puhumattakaan.

     

     

     

    Kurki Kurki

    Tuo Ilvesniemen 40/60 tarkoittaa, että maapinnan alla on sekä elävää biomassa, että kuolleen biomassan kariketta, joidenka hiilen yhteismäärä on 60% koko metsän hiilestä.

    Mitä sitten tarkoittaa, että yhteyttämistuotteista menee 70% juuriin? Yhteyttämistuotteista syntyy biomassaa, joidenka kuivapainosta puolet on hiiltä, mutta kuvaa hyvin myös hiilijakaumaa. Jakauma ei oikein mene yksiin Ilvesniemen jakauman kanssa, joten 70% osuus pitää supistua reilusti, että 60% osuuteen sopii myös maapaerässä olevaa kuollutta hiiltä.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se nyt havaittu maaperän hiilen määrä näyttää mihin päädytään pitkänä ajanjaksona nykyisellä metsien käsittelytavalla (syöte ja hajoaminen).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aiheeseen liittyvä mielipide putkahti Helsingin Sanomiin otsikolla: Suometsät ovat suuria hiilen ja hiilidioksidin lähteitä. Aikas kovia syytöksiä latelee geologi suometsätaloudesta: oikein hiilen suursyömäriksi syyttelee. Hyviä keskustelijoita putkahtanut myös heti paikalle Hesarin nettiin, erinomaista!

    En tiedä muita pitkän ajan tarkasteluja kuin tämän Turusen ja Valpolan tekemän. Liskillä ja kumppaneilla oli myös pitkän aikavälin tarkastelu, pitää tsekata sekin, kun en muista olivatko suot mukana vai pelkästään kivennäismaat.

    Tiivistelmän tulkitsen niin, että suometsiin olisi kertynyt enemmän hiiltä kuin mitä niistä on hajonnut, kun lasketaan yhteen puusto ja pintakasvillisuus. Maatalousmailta hiiltä on karannut myös, mutta toisaalta ojittamattomille soille on koko ajan kertynyt hiiltä lisää. Tässä artikkelissa ei ilmeisesti oteta kantaa metaaniin tai typpioksiduuliin vaan pelkästään hiileen.

    J. Turunen& S. Valpola. 2020. The influence of anthropogenic land use on Finnish peatland area and carbon stores 1950–2015. Mires and Peat Volume 26 (2020), Article 26, 27 pp.

    ”C accumulation of undrained mires and especially the increased biomass production of drained peatlands have partly compensated for the anthropogenic C losses. The total C store of peatland vegetation biomass (trees, seedlings, ground vegetation, detritus and below-ground roots) was estimated to have increased by 92 Tg due to intensive peatland drainage.”

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000011159566.html

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mikko kertoo Metsäuutisissa Ruotsin meitä tiukemmasta metsälaista ja miettii: ”Meillä metsän kuin metsän saa päätehakata. Kun tähän yhdistetään väljähtänyt uudistamisvelvoite, alkaa köhivä hiilinielu käydä ymmärrettäväksi.”

    Uusi väljä vuoden 2014 metsälaki on ollut nyt voimassa 10 vuotta. Juuri sinä aikana metsien kokonaiskasvu on tasaantunut (ei enää nouse) ja hiilinielu supistunut. VMI-tulokset ja Metsäkeskuksen seurannat kertovat, että uudistamis-, taimikonhoito- ja harvennusrästejä on edelleen ja metsiä on päätehakattu jonkin verran nuorempina. En kuitenkaan usko että 10 vuodessa olisi vielä ehditty käsitellä niin paljon metsäpinta-alaa, että vaikutus näkyisi kokonaiskasvussa kovin suurena.

    Metsähallituksen tuloutusvaatimus nousee uudelleen 140 miljoonaan mikä tarkoittaa, että jostain puusumaa on haalittava kasaan. Metsähallitus joutuu mahdollisesti hakkaamaan entistä nuorempia metsiä ja myös luontoarvoiltaan arvokkaampia kohteita?

    Spekuloidaan: todennäköisin syy metsien kasvun hiljenemiseen löytyy yhdistelmästä kaikkia vaikuttavia kehityskulkuja. Ehkä tärkein on kuitenkin se että metsät eivät enää ole ikärakenteeltaan kiivaimmassa kasvun vaiheessa. Saamme kasvua lisäävin toimin parhaassa tapauksessa sen pysymään samalla tasolla, mutta suureen metsien kasvunlisäykseen ei todennäköisesti enää päästä. Tähän todellisuuteen teollisuus ja ilmastopolitiikka joutuvat sopeutumaan. Toivottavasti olen tässä ennusteessa ihan väärässä.

    PS. Ruotsissa on määritelty alin uudistamisikä josta saa poiketa metsätuhoissa. Ikä on hankala kun puut kasvavat koko ajan nopeammin isoiksi ja vaarana on ylijäreys tiettyihin käyttötarkoituksiin. Jos siis laitetaan lakiin uudistamisrajoja, niin tulisiko ne määritellä mieluummin puuston koon mukaan?

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luonnon varassa -lehdessä päätoimittaja Tiina Eklundin juttua ajankohtaisista hiilinielulaskennoista ja virheistä.

    http://www.luva.fi/wp-content/uploads/2025/03/Luva_1_2025_web.pdf

    Kurki Kurki

    J. Turunen& S. Valpola. 2020. The influence of anthropogenic land use on Finnish peatland area and carbon stores 1950–2015. Mires and Peat Volume 26 (2020), Article 26, 27 pp.

    Tutkimuksen  Summarystä poimittua.

    – Suomen suoekosysteemien nykyisen C-varaston kokonaismääräksi arvioitiin 5618 Tg, mikä sisältää 5079 Tg turvetta. C-kaupan kokonaisarvio on noin 1–7 % pienempi kuin 1950-luvulla.

    Turvemaan kasvillisuuden biomassan (puut, taimet, maaperä) C-varasto yhteensä kasvillisuus, roska ja maanalaiset juuret) arvioitiin lisääntyneen 92 Tg intensiivisen suon kuivatusten vuoksi vuoedsta 1950 lähtien.

    Lisäystä 3,67*92= 338 Mtn, joka vastaa runkpuuta 338/1,3= 260 milj.m3 n. 1/4 osaa kokonaisrunkopuumäärän lisäyksestä 1000 milj.m3.

    Tänä päivänä ojittamattomat suot edustavat edelleen merkittävää valtakunnallista C-nielua C-sekvestraationopeudella arviolta 0,82 Tg yr -1.  Kaikessa maankäytössä nykyinen turvemaa on kuitenkin C-lähdettä 3,7–10,0 Tg/v .

    – Luonnon soiden CO2-nielu 3,67*0,82= -3,0 Mtn lienee lähellä oikeaa.

    – Kaikessa maankäytössä nykyinen turvemaa olisi CO2-päästö 3,67(3.7-10)= +13,7….+36,7 Mtn-ekv/v.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Etsin tietoa siitä mistä metaani suolla tulee, ja ilmeisesti se tulee enimmäkseen tuoreiden kasvinosien hajotuksesta, ei niinkään vanhan kuolleen turvekerroksen hajotuksesta. Joka tapauksessa pohjaveden pinnan nosto olisi tehokas tapa hillitä talouskäytössä olevan maatalouden tai metsätalouden turvemaan khk-päästöjä (kts. Naturen artikkeli). Metaanin tuotannon määrä ennallistetulla tai luonnonsuolla riippuu monesta, mutta eritoten suon vetisyydestä eli siitä nappaako suokasvillisuus käyttöönsä syvemmältä kuplivaa metaania.

    Nature: Overriding water table control on managed peatland greenhouse gas emissions

    ”We estimate that every 10 centimetres of reduction in WTDe could reduce the net warming impact of CO2 and CH4 emissions (100-year global warming potentials) by the equivalent of at least 3 tonnes of CO2 per hectare per year, until WTDe is less than 30 centimetres.”

    Jatkoa edelliseen ja kommentti Hesarin keskusteluun soista päästölähteenä:

    ”Suota ennallistettaessa metaanin tuotanto nousee aluksi, mutta päästö voi alentua jonkin verran myöhemmin, kun suon kasvipeite palautuu. Metaania tulee kun kasvimateriaalia hajoaa hapettomissa oloissa. Metaanin päästön arvellaan tulevan pääosin ”labiilista” eli eläviin kasvinosiin äskettäin sidotusta hiilestä. Syvemmällä oleva vanhan turvekerroksen hiili ei hajoa yhtä helposti.

    Vapautuvan metaanin määrä riippuu pohjaveden korkeudesta ja suon pinnalla olevasta kasvillisuudesta. Pääsääntö menee kai jotakuinkin niin, että mitä vetisempi ja rehevämpi suotyyppi, sitä enemmän metaania vapautuu. Kun aikaa kuluu ennallistamisen aloittamisesta, rehevöityvä pintakasvillisuus nappaa syvemmältä kuplivaa metaania yhä enemmän ja suosta ilmoille pääsevä määrä pienenee.

    Päästöjen kannalta hyvä ennallistamisen tavoite voisi siis olla kasvipeitteinen suo, jossa ei olisi kovin paljon avoimia allikoita.

    Lähde: Peatlands and Methane. IUCN UK Peatland Programme 2024.”

Esillä 10 vastausta, 8,201 - 8,210 (kaikkiaan 8,414)