Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 8,061 - 8,070 (kaikkiaan 8,132)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Nostokoukku

    Eikö kannattaisi pohtia myös sitä mikä on vaikutus ilmastoon? Hyttysen ininää.

    aSanta

    ”sama kohtalo kuin kohutulla puisella autonakulla” – tarpeetonta yksinkertaistamista! Kysehän on kivihiilipohjaisen hiilen korvaamisesta  ligniiniperäisellä hiilellä akkujen grafiitin tuotannossa, mikä on edelleen tutkimuksen ja kehittelyn alla. Akkutekniikka on kehityksessä niin moneen suuntaan, ettei biopohjaisuus priorisoidu kärkeen, mutta oletettavasti priorisoituu kuitenkin jatkossa.

    aSanta

    ”Jos tuo 1300 miljoonaa olisi koko investointi 3% korolla, niin 100e/CO2-tn myyntihinnalla tulos vuodessa olisit 80 miljoonaa ja  tuotto 6% luokkaa eli kannattava.”

    Syytä muistaa, että suurimmat kustannukset syntyvät pelkistetyn hiilidioksidin laivaamisesta Norjan kaasukentille ja kaasun pumppaamisesta käytöstä poistuneisiin kaasukenttiin.

    Nostokoukku

    Hinnan vuoksi biopohjaisuus ei priorisoitu kärkeen niin kauan kuin halvempia kovemman tekniikan tuotteita on saatavana ja käytössä. Se on niin yksinkertaista.

    aSanta

    ”Hinnan vuoksi biopohjaisuus ei priorisoitu kärkeen niin kauan kuin halvempia kovemman tekniikan tuotteita on saatavana ja käytössä. Se on niin yksinkertaista.”

    EU pudotti autojen CO2-päästöjen keskimääräisen ylärajan vuoden 2025 alusta alkaen 115 g/km tasosta 93,6 grammaan kilometriltä. Mikäli valmistajat eivät pääse tavoitteisiin, joutuvat ne maksamaan 95 euroa jokaiselta ylittämältään päästögrammalta per myyty auto. Onko perusteltua olettaa, ettei vastaava sanktiointi laajenisi myös muun teollisuuden päästöihin, kun teollisuus kuitenkin on EU:n suurin päästölähde energiatuotannon ja liikenteen ohessa?

    Nostokoukku

    Autonvalmistajat pääsivät viimeksikin alle ylärajan varsin helposti. Ilmoittivat vain uudet päästöt. Kynä nöyrin palvelija.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hakkuiden päästö tulee huomioiduksi jo maankäytön puolella. Jos se lasketaan uudelleen teollisuudessa se tulee kahteen kertaan.

    Mahtaisiko toimia tällainen malli metsien hiilinieluyksiköissä? Eli metsänomistaja saa hiilivuokraa vuosittain toteutuneen kasvun verran. Kun tehdään hakkuu, vuokran maksu keskeytetään siksi aikaa että puuston määrä on palautunut ennalleen ja jatkuu siitä. Päätehakkuu olisi kyllä ongelma, kun puuston palautuminen kestää pitkään, mutta esimerkiksi koko tilan tasolla laskettuna palautuminen ei välttämättä kestäisi kuin muutaman vuoden.

    Tässäkin mallissa on se riski että hakkuut vähenevät liikaa, kasvu alenee ja metsätuhot yleistyvät. Kasvupaketin tuomasta lisäkasvusta saataisiin kuitenkin jokin osuus jäämään hiilinieluiksi ja mahdollisuudet hiilineutraaliuteen vuonna 2050 paranevat. Varmempi vaihtoehto olisivat kuitenkin tekniset hiilinielut, joihin keskittymällä metsää saisi edelleen hakata vapaasti metsänhoidollisten tarpeiden mukaan. Teknisillä tarkoitan muualla kuin metsässä olevia hiilivarastoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarissa on erittäin asiallinen artikkeli uusista tuotteista, mutta kommenttikentässä alkoi heti jaanaaminen hiilinieluista ja avohakkuista.

    Raimo Hyttinen: Mikään näistä uusista tuotteista ei poista ongelmaa siitä, että metsiä hakataan yli sallitun määrän, ja avohakkuiden osuus on hyvin suuri, päinvastoin. Uusiutuva diesel on harhaanjohtava termi. Diesel ei uusiudu, se tulee savuna ulos pakoputkesta ja niin myös puihin sitoutunut hiili. Kaikki olisi hyvin, jos hakkuita vähennettäisiin asiantuntijoiden osoittamalle tasolle ja avohakkuiden määrä minimoitaisiin.

    AJ: Sopiva hiilinielujen määrä on määrätty EU:sta käsin eikä metsänhoidollisin perustein. Metsänhoidon tarpeiden lisäksi hakkuiden määrää rajoittaa ekologinen kestävyys. Niin kauan kuin metsien suojelua ei ole toteutettu riittävää määrää, meillä ei ole tarkkaa käsitystä millä pinta-alalla metsätalous tulevaisuudessa voi toimia. Tämä tai viimeistään tuleva hallitus tekisi siis palveluksen jos laittaisi suojelun kuntoon. Ennusteita mahdollisista hakkuiden määristä voidaan toki laskea, ja ne tulee tehdä metsäbiologisin perustein eikä EU:sta tulevin hallinnollisin perustein.

    Nyt on valoa tunnelin päässä, kun EU muuttanee hiilinielujen vaatimusten laskentaperusteita ja Suomelta vaadittu taso alenee. Myöskään miljardilaskua ei tiettävästi ole tulossa veronmaksajille.

    Teollisuus sopeuttaa tuotantonsa siihen puun määrään, jonka se saa ostettua Suomesta kilpailukykyiseen hintaan. Jos jollain on nykyistä parempia tuote-ehdotuksia, niin niitä voinee jakaa täällä. Sellun arvostelu on vanhan toistoa. Ligniinin hyötykäyttö tuo toivottavasti merkittävän uuden teollisuuden sellun rinnalle.

    http://www.hs.fi/talous/art-2000011103639.html

     

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Suomessa on liikaakin suojeltuja alueita ja hiilinielut on vain teoreettista vouhotusta. Totuudenmukaisuudessa verrattavissa noitavainoon.

    aSanta

    ”Autonvalmistajat pääsivät viimeksikin alle ylärajan varsin helposti. Ilmoittivat vain uudet päästöt. Kynä nöyrin palvelija.”

    Väitätkö siis, ettei päästöjen sanktiointi laajene liikenteen ulkopuolelle?

Esillä 10 vastausta, 8,061 - 8,070 (kaikkiaan 8,132)