Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Jätkä

    MTK:n Mikko Tiirola on oikeassa, mutta tuohon lukemaan päästään vain hakkaamalla vajaatuottoiset metsät pois ja hoidetaan niiden tilalle laadukas metsä niistä puulajeista, joilla on kysyntää ja arvoa.

    Eri asia on sitten, jos aletaan tehotuottamaan puuta, eli lannoittamaan kemiallisesti puustoa, mutta vanha sääntö on, että vain hyvässä kunnossa olevaa metsää kannattaa lannoittaa. Poisluettuna terveyslannoitus, jossa tärkeintä ei ole typen lisääminen.

     

    A.Jalkanen

    Juuri niin Jätkä; tavoite edellyttää metsien hyvää hoitoa. Suhtaudun hiukan kriittisesti typpilannoitukseen, koska siinä panokset tulevat ulkomailta ja lannoitetehtailu aiheuttaa paljon päästöjä. Mutta järkevässä mittakaavassa ja laadultaan hyviä metsiköitä voi lannoittaa. On se nopea tapa lisätä hiilinielua.

    Tolopainen

    Metsien hiilinielu on sellainen pelastusrengas, joka nyt on otettu esiin, että se muka pelastaisi tilanteen eikä mitään tarvitse tehdä. Meillä on kokoajan ollut tämä nielu käytössä ja hiiltä on ilmakehässä huomattavsti enemmän kuin 100v sitten. Vaikka hakkaamme täältä kaikki metsät pois vaikutus ei mitenkään näy maapallon hiilitaseessa. Meret ovat sitoneet suurimman osan ylimääräisestä hiilestä ja loppu jää ilmakehään, luonto ei pysty poistamaan mitään ainetta kierrosta maapallolla kaikki aineet ovat häviämättömiä vain molekyylirakenne muuttuu ja aineiden paikka. Kun öljyä ja kivihiiltä otetaan maan sisältä kaikii hiili tulee jäämään kiertoon, jos sitä ei oleta talteen ja  pumpata takaisin maan alle.

    A.Jalkanen

    Kaikki uusi vihreä biomassa mitä saamme kertymään maan pinnalle on pois ilmakehästä sillä hetkellä. Raporttien mukaan juuri lähivuosikymmenten hiilen poistolla olisi ratkaiseva merkitys.

    Tolopainen

    Hiilitase ei mitenkään käänny puita istuttamalla, se nyt on päivän selvä asia. Tavitaan suurvaltojen toiminnassa suunnan muutos, jos aseisiin käytettävät tuhannet miljardit suunnataan uuteen teknologiaan, maapallo ehkä saadaan pelastettua ei muuten. Kovin tunnutaan olevan halukkaita sijoittamaan tääläkin 10mrd€ uusiin hävittäjiin,jotka eivät tuota mitään. Kukaan ei esitä, että sijoitetaan 10mrd€ uusiin kompressoriasemiin ja aletaan poistaa hiilidioksidia ilmasta. Vaikka se olisi todellista elämän  puolustamista.

    A.Jalkanen

    Viherhiukkanen on toistaiseksi kustannustehokkain hiilinielu. Uusista metsistä on monenlaista hyötyä. Ne parantavat maata, lisäävät sateita ja parantavat maatalouden edellytyksiä varjostamalla maata ja lisäämällä sen ravinteita jos puulajit valitaan oikein paikallisiin oloihin. Polttopuita ei tarvitse hakea kaukaa. Laajamittainen metsitys Afrikassa voi pitkällä tähtäimellä vähentää tarvetta muuttaa muualle.

    Tolopainen

    Jos joku haluaa metsillä näperrellä ilmastonmuutoksen edessä, niin siitä vaan. Metsät Afrikasta ovat hävinneet kuivuuden takia, eikä puuntaimet enää lähde saharassa kasvuun. Ei tarvita monta päivää auringonpaistetta ja 50 astetta lämmintä, kun puuntaimet on ruskeita, aina tietysti voi viedä uudet. Afrikkaa on avustettu ainakin 60v, eikä mitään tuloksia ole tullut, kuin väestö on kasvanut ja yhä enemmän siirtolaisia tulee Eurooppaan. Vaikka Afrikassa kuolisi miljardi ihmistä nälkään sillä ei olisi pitkällä tähtäyksellä mitään merkitystä. Väestön kasvu tuottaa jatkuvasti uusia yksilöitä. Kaikenlaiset nenäpäivät on hukkaan  heitettyä rahaa, ne eivät ongelmia ratkaise.

    Kurki

    <<<Vaikka hakkaamme täältä kaikki metsät pois vaikutus ei mitenkään näy maapallon hiilitaseessa.<<<

    Minusta meille riittää, kunhan Suomen oma hiilitase on kunnossa, jota se on heti, kun kivihiilen poltto lopetetaan ja korvataan esim. ydinsähköllä tai suomalaisilla biopolttoaineilla. Järkytävää kuunnella jatkuvasti näitä uutisia, kuinka suomalaisten hiilijalanjälkeä pitää pienentää ja Suomen on leikattava päästöjä milloin mistäkin ja hallitukset suunnittelevat haittaveroja. Kaikki tuo on aivan irrallaan ja pellottelua siitä suuresta kuvasta, joka pitäisi jokaisella suomalisella olla.

    Suomelle riittää, että ”Suomen hiilitase on kunnossa heti kun kivihiilen poltto lopetetaan”.

    Suomen metsien (runkopuu+oksat+kannot) ilmasta ottama hiilidioksin määrä on n. 180 milj.tonnia (miinus hakkuiden vaikutus) vuodessa, kun vastaavasti kaikki Suomen hiilidioksidi päätöt ovat vain 45 milj. tonnia vuodessa, josta kivihiilen päästöt n. 8milj.tonnia. LUKEn vasta laskema (lähinnä metsien hiilinielu) Suomelle olisi n.35 milj. tonnia, jota epäilen suuresti, että on paljon suurempi.

     

     

    Puuki

    Välttämättä ei kelpaa kaikille osapuolille Suomen metsien laskettu hiilensidontapotentiaali.  Erimielisyyttä on monella taholla miten metsän kokonaishiilitase lasketaan ja  siitä miten se pitäisi ottaa  huomioon.

    Co2:n määrän kerroin suhteessa puun kasvun sitomaan hiileen on n. 3,7 .  Eli runkopuun kuution kasvu kyllä sitoo n. 1,4 t hiiltä, kun karikkeestakin osa jää maaperään pysyvästi ainakin turvemailla. Turvemaiden osalta on kait vielä  tutkimista kuinka paljon kasvihuonekaasuja ne päästää ja sitoo. Korvausvaikutusta ei kokonaan huomioida, vaikka myös korjattu puu vähentää esim. sementin käyttöä rakentamisessa ja muovin käyttöä pakkausmateriaaleissa.

    Anneli  J. on ihan oikeassa ed. kommentissaan. Metsityshankkeessa Saharassa selvitetään myös kuinka kosteus saadaan paremmin pysymään maaperässä. Turpeen lisäys maahan auttaa siinä.  Ei ne yritäkään niitä hiekkadyynejä metsittää vaan niitä alueita, joissa se on mahdollista.

     

    Tolopainen

    Kun tutkijat näkevät jonkin asian, josta voivat saada valtiolta rahaa vuosikausia, he alkavat puhua läpiä päähänsä. Metsät eivät ole mikään hiilinielu, jos olisivat tilanne olisi hyvin huolestuttava, metsissä happipitoisuus nousisi niinkorkeaksi, että ne kärähtäisivät pienestäkin kipinästä. Lisäksi metsien alla olisi hiilikentät, kun niitä Suomessakin on jo ollut 10000v.

    Se miksi Suomen hiilitase on niin huono verrattuna Ruotsiin kaipaisi selvitystä, täällä hiilipäästöt ovat lähes kaksinkertaiset asukasta kohden verrattuna Ruotsiin, johtuu väärästä elinkeinorakenteesta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 6,904)