Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 8,466)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Valitettavasti vertailua luonnontilaiseen tilanteeseen ei laskentasääntöjen mukaan voida huomioida. Vain suorat päästöt ihmisen toiminnan piirissä olevilta alueilta ja ihmisen toiminnoista.

    Tolopainen Tolopainen

    Metsien hiilinielu pitäisi poistaa keskustelusta kokonaan, kun se on pelkkää teoretisointia ja leikkimistä sellaisella käsitteellä, johon poliitikoilla ei ole mitään päätäntävaltaa. Eikä kukaan edes tiedä mistä puhutaan. Jos on tarkoitus rajoittaa elinkeinoja, minusta silloin pitäisi alkaa keskustelemaan Raahen tehtaan sulkemisesta ja Nesteen jalostamon alasajosta. Miten se turve on yhtään haitallisempi kuin nuokaan. Cityvihreät haluvat olla maaseudun elinkeinojen kimpussa, kun itse ovat kivikylissä veronmaksajien elätettävänä erilaisina tarkastajina ja ylitarkastajina, jotkut jopa ympäristöneuvoksina.

    Kurki Kurki

    Valitettavasti vertailua luonnontilaiseen tilanteeseen ei laskentasääntöjen mukaan voida huomioida. Vain suorat päästöt ihmisen toiminnan piirissä olevilta alueilta ja ihmisen toiminnoista.

    Ihminehän nuo ojitetut turvemetsäpohjat on luonut. Ovat hiilipäästöjen suhteen neutraaleja ja kasvihuonekaasu metaanin päästöt lakanneet.

    Ihmisten toiminnoistahan esim. turvepeltojen hiilipäästöt alkaa ja metaanipäästöt nollautuu. Nyt kun tuo turvepeltojen hiilipäästö nähdään ongelmaksi, niin eikö uusi ihmisen aiheuttama metaanipäästö tule huomioda siinä tapauksessa, että suopelto ennallistetaan suoksi? Kasvihuonekaasujen suhde ratkaisee kannattaako turvepellolle tehdä mitään muutosta, jos metaanipäästö muutoksesta johtuen on suurempi kuin hiilinielu? Luonnontilaisen suon hiilinielu on verrattain pieni metaanipäästöön nähden, jolla on 25 kertainen kasvihuonevaikutus hiilidioksidiin nähden. Eli luonnontilainen suo on kasvihuonekaasun päästäjä, joka lämittää ilmastoa. Siis hiilipäästojen poistamisen vuoksi ihminen voi lisätä kasvihuonekaasu metaanin päästöjä, jotka sitten lämmittävätkin ilmastoa?

    Hämmästyttävää!

    Samoinhan Siperian soiden metaanipäästöt ovat sitten luonnolisia, kun nyt roudassa olevat suot sulavat, vaikka metaanipäästöt voitaisiin eliminoida ojittamalla sulaneet suot ja metsittämällä hiilinieluiksi.

     

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurki oikoo jälleen mutkikkaan asian antonchigurhmaiseen tyyliin. Suot ovat keskenään erilaisia joten yleistys menee ns. metsään. Yleistän nyt itsekin: ojitettu metsämaa aiheuttaa suuria hiilipäästöjä, samoin ojitettu turvepelto. Ennallistettu turvemaa voi aiheuttaa metaanipäästöjä mutta se voi myös sitoa hiiltä rahkasammaleesen. Lopputulos on suokohtainen joten ennallistamiskohteet olisi valittava huolella.

    Tolopainen Tolopainen

    Enpä muista nähneeni Fingridin sivuilla noin alhaista sähkön tuntihintaa 0,47/€ MWH eli 1000kwh koskaan aiemmin. Ylituotanto sähkömarkkinoilla painaa hinnat todella alas. Sama tilanne kuin kuitupuumarkkinoilla. Taitaa tuo OL3 viivyttely olla aikalailla sovittu asia Pohjoismaissa on kokoajan ylimääräistä sähköä ja tarvitaan kaapeliyhteys Keski-Eurooppaan, jotta hinnat eivät romahada. Kivihiilisähkön tarve Suomesta poistuu kokonaan, kun TVO suvaitsee antaa ranskalaisten tehdä OL3 laitoksen valmiiksi. Peli on kieroa, mutta epärehellistä. En luottaisi yhtään noiden sähköyhtiöiden juttuihin. Aivan samaa tasoa kuin poliitikkojen höpinät ja kannat hiilinieluihin, mitään konkretiaa ei ole takana.

    kim1

    Tiedä häntä,mut nyt on tulossa 2030 luvulla mini jääkausi….,toivottavasti ilmasto kerkiää lämmitä sitä ennen riittävästi….p.s.muistan vuos tuhannen vaihteessa jo venäläisten mielipiteen,että 2030 ilmasto saattaa viiletä…,kääk

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ojittamattomien luonnontilaisten soiden hiilensidonta ja metaanipäästö ei ole maankäyttösektorin laskelmissa mukana. (Sorry, korjasin linkin!)

    https://www.talouselama.fi/uutiset/taas-yksi-omituisuus-nielulaskemissa-suomen-ojittamattomia-luonnontilaisia-soita-ei-laskelmiin-hyvaksyta

    Kurki Kurki

    Hakemaasi sivua ei löytynyt!

    kim1

    Kannattaa keskittyä metsä taloudessa niille alueille missä metsä kasvaa luontaisesti kohtuu hyvin…,elikkä etelä suomen metsiin….,muut alueet ..mitä hittoa ketään kiinnostaa suot ja muut metsätaloudelle kelpaamattomat alueet….,pitäisikö niitä väen väkisin yrittää pitää metsäisiä…,pitäkööt monimuotoisina  omilla rahoilla…

    Kurki Kurki

    https://www.talouselama.fi/uutiset/taas-yksi-omituisuus-nielulaskemissa-suomen-ojittamattomia-luonnontilaisia-soita-ei-laskelmiin-hyvaksyta/bcfa2162-ea1b-4f5d-9058-6b9c9a601970?fbclid=IwAR3i38I_d6fu1IEnHPIDqEAT-4lVsV_5_U3Twefr9TGDuaTDcmtM39dsB68

    Talouselmä linkistä: Pyöristettynä tämä tarkoittaa sitä, että hehtaari suota sitoisi yhden tonnin hiilidioksidia vuodessa eli neljä miljoonaa hehtaaria ojittamatonta suota sitoo hiilidioksidia neljä miljoonaa tonnia vuodessa.

    https://tuhat.helsinki.fi/portal/files/65329323/Akatemiaklubi_160316_Paavo_Ojanen.pdf

    Ojasen tutkimuksesta luonnontilaisen suon kasvihuonekaasu metaanin päästö olisi noin 12,5g/m2/v.

    Hiilidioksidia vastaava metaanipäästö (meetanilla on n. 25 kertainen kasvihuonekaasuvaikutus kuin hiilidioksidilla) 4 milj. hehtaarin alalta olisi: 25*125kg/ha*4milj./ ha=12,5 milj.tonnia vuodessa.

    Siis luonnonsuot päästää kasvihuonekaasuja (metaanipäästö-hiilinielu) ilmaan 12,5-4= 8,5 milj.tonnia vuodessa, joka lämmittää ilmastoa.

    Jos luonnotilaiset suot olisivat mukana kasvihuonekaasutaseen laskennassa, ne olisivat merkittävä päästö ei nielu.

    Talouselmä linkistä:”Tämä tarkoittaa sitä, että jos soiden vesistötalouteen ei ole puututtu, niin nämä niin sanotut ojittamattomat suot eivät ole raportoinnin piirissä.”

    Ja tuosta voisi vetää johtopäätöksen, että Suomen 5 milj.ha ojitetut turvemaapohjat sitten ovat ja ne ovat muuttuneet hiilen osalta nieluista noin hiilineutraaleiksi samoin kuin metaaninkin osalta (Ojanen), mutta kokonaisvaikutukseltaan verrattuna luonnontilaisiin soihin ihmisen toiminta on vähentänyt kasvihuonekaasuja 5/4*8,5= n.10,5 milj.tonnin verran vuodessa. Tätä kukaan ei voi tietenkään kiistää, jos nuo Ojasen tutkimukset pitävät paikkansa.  Mutta tämäkin jatetään huomiotta.

    Siperian soiden metaanipäästöt tulevat olemaan valtavat tuhansien neliökilometrien ikiroutalueiden sulaessa ja niiden päästöjen lopettamiseksi on olemassa ratkaisu: Soiden ojitus ja metsitys. Otettaisiinko tämä nyt siitten huomioon kasvihuonekaasutasetta laskettaessa?

    Talouselämä linkistä:Hiilipörssin arvion mukaan ojitetut suot vuotavat hiiltä ilmakehään noin 1500 kiloa eli hiilidioksidina jopa 5,5 tonnia hehtaaria kohden vuodessa. Hiilipörssin mukaan ojitetun suon ennallistaminen lopettaa hiilen karkaamisen ilmaan, ja palauttaa hiilensidonnan turpeeseen, joten vaikutukset voidaan laskea yhteen.

    Ojasen tutkimus ei tue tuota käsitystä ojitettujen turvemaapohjien osalta. Turpeen nosto ja poltto aiheuttaa tuon 5 milj.tonnin hiilipäästön.

    Johtopäätöksiä/Ojaselta linkistä:

    *metsäojitusalueet eivät todennäköisesti ole tällä hetkellä suuri päästölähde

    Laajamittaisella ennallistamisella tuskin saataisiin aikaan nopeaa ilmastoa viilentävää vaikutusta, koska todennäköisesti:

    *puustobiomassan CO2‐nielu pienenisi huomattavasti

    * CH4‐päästökasvaisi (lyhyellä aikavälillä erittäin voimakas ilmaston lämmittäjä)

    *vältetty N2O‐päästö pieni

    * turpeen kertyminen on hidasta

Esillä 10 vastausta, 771 - 780 (kaikkiaan 8,466)