Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 7,351 - 7,360 (kaikkiaan 7,442)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Käpysonni, paitsi että suomalaisena olet sitoutunut valtiojohdon tekemiin sopimuksiin!

    Kalle myös pyyhkii näillä sopimuksilla takapuolensa!

    käpysonni käpysonni

    aSanta, sarkasmi on hieno ilmaus oikeissa paikoissa.

    MaalaisSeppo

    Eihän Suomi kai ole sitoutunut mihinkään laskenta- tai määritysmalliin hiilensidonnan osalta. Valitsee tai kehittää itselleen sopivan. Omat laitkaan eivät este. Lakiakin voi muuttaa.

    Virhemarginnaalien esitystä kaipailen Luken ja Ruotsingin esityksistä. Kaikissa mallinnuksissa yleensä esitetään virhearvio. Taitaa lässähtäö koko touhu ja otetaan aikalisä.

    aSanta

    Käpysonni, sitä tämä demo(ni)kratia teettää 😉

    käpysonni käpysonni

    Hiilinielukeskustelu käy kuumana myös X:ssä.

    https://x.com/IlkkaJLeinonen/status/1886018603285184829?t=X0VRzZGZ5nxWM1eZNQ2msw&s=19

     

    Kuumana käyvän hiilinielukeskustelun perimmäinen kysymys on pitäisikö maankäytön nielut ylipäätään olla mukana kansallisissa ilmastotavoitteissa, fossiilisten päästövähennysten rinnalla.

     

    Ilmastonmuutostutkijoiden näkemys on selkeä: ei pitäisi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Virhemarginaalin ilmoittaminen taitaa olla koko inventaarion osalta vaikeaa mutta eri osioille niitä on. Puuston määrä ja sen muutokset saadaan muutaman prosentin tarkkuudella mutta maaperän hiilen määrässä ja  muutoksessa epätarkkuus on luokkaa kymmenkertainen.

    Onko esimerkiksi turvemaan päästö todellisuudessa noussut vuodesta 1990, jos sen arvio on vaikka alussa -5, puolivälissä 0, jakson lopussa vuonna 2020 +5 ja epävarmuus on plusmiinus 10? Suunnilleen näin menee Pohjois-Suomen osalta turvemaan päästö julkaisussa Alm. ym. 2023 Appendix A.

    Metsuri motokuski

    Minusta ei koko hiilinieluja pitäisi laskea ennen kuin tiedetään miten lasketaan. Joku valtioiden välinen laskentamalli pitäisi olla jo noudatetaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On IPCC:n ohjeet joita noudatetaan, mutta kunkin maan inventaarion sisältö  on erilainen koska suurimmat päästöerät eivät ole samat.

    käpysonni käpysonni

    Tämähän on siis todella merkittävä artikkeli.

    https://www.luke.fi/fi/blogit/geologinen-nettonolla-tavoitteeksi-kansallisessa-ilmastopolitiikassa

     

    Maailman johtavat ilmastonmuutostutkijat ovat ottaneet voimakkaasti kantaa sen puolesta, että niin sanotut luontaiset hiilinielut irrotettaisiin fossiilisten päästöjen ja pysyvien hiilenpoistojen tuottamasta hiilitaseesta kansallisessa kasvihuonekaasujen taselaskennassa ja kansallisissa ilmastotavoitteissa. Vaatimukselle on esitetty selkeät tiedepohjaiset perustelut.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On todella käänteentekevä ehdotus jos saa suosiota! X:ssä keskustelussa ja edellä käpysonnin linkissä blogissa Ilkka Leinosen ym. ehdotus, että luonnon hiilinieluja käytettäisiin vain maankäytön puolella ja muut päästöt pitäisi neutraloida pysyvillä hiilenpoistoilla eli ns. teknisillä nieluilla.

    Tulosta nimitetään geologiseksi nettonollaksi. Nimi tulee kai siitä että fossiilienergiat ovat peräisin maanalaisista varastoista jonne ne pitäisi sulloa takaisin (kuin pullon henki ikään). Maankäytölle riittäisi sektorin sisäinen hiilineutraalius.

    Meille suomalaisille tämä laskentatapa kelpaisi varmasti, on reilu ja toteutuskelpoinen. Varmaan kelpaisi monelle muullekin maalle. Voisi olla että tekniset nielut alkaisivat käydä vilkkaasti kaupaksi ja teknologia kehittyisi.

Esillä 10 vastausta, 7,351 - 7,360 (kaikkiaan 7,442)