Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 7,251 - 7,260 (kaikkiaan 7,464)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksi näkökulma hakkuisiin Suomessa vähän pitemmällä aikavälillä. Hyvä muistaa tämäkin puoli, kun monesti lasketaan vain yhtä vuotta kerrallaan.

    http://www.youtube.com/watch?v=FOz-FHIrcAI

    Kurki Kurki

    Nyt alkaa selvitä Suomen metsien hiilinielun oikea tapa laskea. Myös professori Pukkala vahvistaa, että metsän hiilestä 60% on maaperässä.

    Eli CO2-nielu ja CO2-varasto lasketaan kertoimella 2,5*runkopuumäärä.

    Tuokin vesien ruskettuminen saa osa selityksen, sillä humuksen määrä maaperässä on noussut lähes 2-kertaiseksi 1960 luvulta metsien runkopuuvarannon noustua lähes 2-kertaiseksi. Maaperään tule hakkuissa kariketta, joka lahotessaan synnyttää humusta ja humus kulkeutuu sitten sadevesien mukana kaikkialle. Humuskin on osa hiilinielua.

    Linkki: https://blogs.uef.fi/forest-issues/2022/12/04/vanha-metsa-on-hiilinielu/

    Edellä postattu-DI ja IT-konsultti Jarmo Kanerva sanoo: ”Suomen hiilinielu lasketaan väärin”.

    Puut sitovat 140 milj tonnia ja metsät puineen 250 milj tonnia.

    Ilvesniemen ja Pukkalan kanssa lähes samat luvut 2,5*104= -260 Mtn (maaperä mukana)

    Linkki: https://kanerva.eu/fi/2477/suomen-hiilitase-lasketaan-vaarin/

    LUKE ei ole paljastanut maaperän CO2-varaston kokoa, mutta sinne LUKE laskee menevän vuosittain karikenielua ja vanhimmasta päästä sitä poistuvan ja näiden erotus on sitten maaperän nielu tai päästö. Tämä varasto kasvaa tietenkin, kun puuvaranto kasvaa, mutta sen kasvua Luke ei näytä missään, ainoastaan tuo erotus joko nielu tai päästö, joka on ollut kivennäismailla viime vuosina – 4 Mtonnin kieppeillä.

    Tämän eron ymmärtää parhaiten, kun lasketaan metsien maanpäällinen ja maanalainen kokonais CO2-varasto, joka on noussut 1960-luvulta (1+1,5)*1500=(1500+ 2250) Mtonnista nykyiseen (1+1,5)*2600= (2600+3900) Mtonniin.

    Vuonna 2023 siis tuli uutta metsien CO2-varastoa lisää 2,5*17,2= -43 Mtonnia, joka on noin sama kuin kaikki Suomen päästöt.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    http://www.luke.fi/fi/blogit/miten-suomen-kasvihuonekaasuinventaarion-tulokset-muuttuisivat-jos-ojittamattomien-soiden-paastot-ja-nielut-raportoitaisiin

    Tuossa sanottiin että ojittamattomilta mutta hoidetuilta metsämailta lasketaan puuston nielu mutta ei maaperän päästöä kun ei ole ojitettu. Tämä siis kommenttina tuohon ihmisvaikutuksen huomiointiin.

    Kurki Kurki

    Taitaa tämä hiilinieluhömppäkin vedellä viimeisiä. Onko USAlla ja Kiinalla ollut tallaista pikkutarkkaa EU:n Lulucf-maankäyttöraportointia ja että uhkana on miljardien laskut, jos hakkuita ei vähennetä? Ja kun hiilinieluistakin DI ja IT-konsultti Jarmo Kanerva sanoo: ”Suomen hiilinielu lasketaan väärin”.

    Puut sitovat 140 milj tonnia ja metsät puineen 250 milj tonnia.

    USA erosi Pariisin sopimuksesta.

    EU-komissio julkisti keskiviikkona uuden kilpailukykystrategian, jonka keskiössä on sääntelyn purkaminen, jotta EU pystyy vastamaan USA:n ja Kiinan haasteisiin.

    Moitteita ovat saaneet etenkin viime vuosina tehdyt vihreän ja digitaalisen siirtymän säädökset.

    https://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/her%C3%A4sik%C3%B6-eu-viimein-vastaus-trumpille-ylis%C3%A4%C3%A4ntely%C3%A4-aletaan-purkaa/ar-AA1y4OAT?ocid=hpmsn&cvid=5a30438a9edd48eacab450166f2a25e3&ei=18

    käpysonni käpysonni

    Olen samaa mieltä kuin Tere Sammallahti, on silkkaa valheellista höpötystä että euroopan metsäisimmän maan metsät olisivat päästölähde.

    Lukesta on tullut poliittinen toimija. Koko puljun johto pitäisi vaihtaa puolueettomiin ihmisiin.

    https://x.com/TereSammallahti/status/1884896497164067064?t=azS0r7rOkjxQ94s6KHkdjg&s=19

     

    mehtäukko

    Luke ja yle voisivat perustaa omarahoitteisen puljun. Silloin kustannuskilpailukyky kiilautuvat kohdalleen.

    Visakallo Visakallo

    Jokuhan siellä Lukessa kieltämättä mättää, kun kuusikoidenkin ensiharvennus vasta 60 vuoden iässä meni sikäläiseen väkeen aivan täydestä!

    käpysonni käpysonni

    Tässä suometsätieteen professori Annamari Laurenin haastattelu:

     

    https://www.sttinfo.fi/tiedote/70847681/suometsatieteen-professori-annamari-lauren-suometsien-ennallistamisesta-ei-ilmastohyotyja?publisherId=4627873&lang=fi

     

    Erityisesti tämä kohta iskee:

    Laurén muistuttaa, että luonto ei tottele poliittisia tavoitteita. – Luonto seuraa omia lakejaan ja meidän pitää tuntea ne lait. Ojitetut metsät ovat monella tapaa jo muuttuneita ekosysteemejä ja siksi ennallistaminen voi olla harhaanjohtava termi. Suometsien kohdalla neutraalimpi ilmaisu on uudelleen vettäminen.

     

    Poliitikot ja ympäristöihmiset ikään kuin haluasivat käskyttä luontoa omien halujensa ja tavoitteidensa alle, asetetaan esim. aikarajoja, mihin mennessä mitäkin pitäisi tapahtua, mutta luonnolla on omat aikataulunsa, jotka ei tottele typerien ihmisten haluja ja (poliittisia) tavoitteita.

    Kahlschlag Kahlschlag

    Suomen metsät ovat edelleen tukevasti hiilinielu, kasvu n. 103 milj m3/v., poistuma n. 85 milj m3/v., väittivät Luken vihervassareihin kallellaan olevat tutkijat mitä väittivät.

    Luken virheelliset tutkimustulokset (joita joutunut oikomaan) ja laskutapojen jatkuvat muutokset eivät anna hyvää kuvaa ko. laitoksen nykyisestä metsätieteellisestä osaamisesta.

    Metlan aikana tutkimustuloksiin pystyi luottamaan paremmin, taitaa olla nykyisin Luken tutkimus suurelta osin tietokoneohjelmilla simulointia.

    Esimerkkkinä tästä edellä mainittu kuusen ensiharvennus 60 v. iässä, kun silloin rehevämmillä pohjilla Keski-Suomessakin on kuuset lyöty jo kenttään päätehakkuussa. Siten olen menetellyt omissa metsissäni, ja tuotto on ollut hyvä. Tuoton aikaansaaminen vaatii tietysti aktiivista ja oikea-aikaista metsänhoitoa, joka kaiken lisäksi saa aikaan myös sen, että hyvin hoidettu talousmetsä sitoo parhaiten hiilidioksidia.

    Tehokkaasti metsiään hoitava ja metsissään raivaussaha aseenaan työskentelevä suomalainen metsänomistaja on ilmaston lämpenemisen vastaisen taistelun etulinjan sankari. Niin olen itse todennut ihmisille, tykkäsivät tai eivät.

    Nostokoukku

    Kyllä luonnon on lakejaan ja aikataulujaan muutettava, koska politiikkojen tuli niin luvattua Eu:lle. Jos luonto ei muuta, niin laitetaan valtiorahoitteinen laitos laskemaan sellaiset tulokset, että muuttuu.

Esillä 10 vastausta, 7,251 - 7,260 (kaikkiaan 7,464)