Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 7,241 - 7,250 (kaikkiaan 7,464)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • käpysonni käpysonni

    Audiomedia: Suometsien ennallistamisesta ei ole ilmastohyötyjä, sanoo professori

    Ennallistaminen kannattaa joillakin kohteilla, mutta kaikkiin suotyyppeihin se ei sovi.

     

     

     

    MT Metsä|Metsänhoito

    28.1.202515:00

    Anniina Jokinen

    Soiden ennallistaminen ei ole ratkaisu ilmaston lämpenemisen hillintään, sanoo suometsätieteen professori Annamari Laurén.

     

    ”Soiden ennallistamiseen asetetaan liian suuria odotuksia ilmastotavoitteiden suhteen. Ennallistaminen vaikuttaa ilmastoa lämmittävästi ainakin 100 vuotta, minkä jälkeen se alkaa tuottaa toivottavia tuloksia”, Laurén sanoo Audiomedian tiedotteessa.

     

    Suometsien hiilitaseeseen pitäisi Laurénin mukaan laskea sekä puustoon että maaperään sitoutunut hiili.

     

    Ojitetut suot ovat hiilinieluja, kun puuston kasvu lasketaan mukaan. Jos suo kuivatetaan, maan hiilivarasto vähenee. Jos ilmastoa halutaan viilentää alle sadan vuoden tähtäimellä, suometsät kannattaa pitää puustoisina ja nostaa pohjaveden pintaa tuotannossa olevissa suometsissä, Laurén sanoo.

     

    ”Tuottavia metsämaita ei lähtökohtaisesti pitäisi ennallistaa, koska ne ovat puuntuotannollisesti tärkeitä ja toimivat hiilinieluina. Jos ennallistaminen tehdään metsänhoito edellä, niin ei mennä kovasti pieleen. Sellaiset suoalueet, missä metsänhoito ei onnistu, voidaan ennallistaa.”

     

    Esimerkiksi varpu-, puolukka-, mustikka- ja ruohoturvekankaat ovat sellaisia suometsätyyppejä, joilla ennallistaminen ei kannata.

     

    Rahkaturpeiset, huonosti vettä läpi päästävät suot sopivat ennallistamiseen hyvin. Ympäristölle arvokkaat vanhat korvet voi ennallistaa luonnon monimuotoisuuden lisäämisen vuoksi.

    Kurki Kurki

    Eiköhän Laurenkin saane lokaa niskaan kuten uusi ympäristöministeri, kun meni paljastaman, että luontojärjestöjen siunaama soiden ennallistaminen lämmittääkin ilmastoa.

    Ojitusalueiden 5 milj.ha (CH4+N2O) päästöt +12,5 Mtn-ekv nollautuisivat, jos oletetaan, että 4 milj.ha luonnon soiden (CH4+N2O) päästöt n. -12,4 (100 vuoden periodilla) olisivat sama kuin ojitusalueilta poistuneet.

    Nythän tätä ei huomioida laskelmissa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Maaperän khk-inventaariosta keskustelua.

    AJ:

    Ilmaston muuttumiseen liittyen löytyi uutinen kasvukauden pitenemisestä ja lämpösumman noususta Suomessa vv. 1950-2019. Kts. Termiset kasvukaudet ovat pidentyneet ja lämmenneet Pohjois-Euroopassa.

    AJ:

    Kasvihuonekaasujen inventaarion tulosjulkistuksissa Luonnonvarakeskus kertoo, että turvemaametsien lisääntyneet päästöt johtuvat ilmaston lämpenemisestä, joka kiihdyttää turpeen hajoamista. Laskennassa kunkin vuoden lämpötilana käytetään liukuvaa 30 vuoden keskiarvoa.

    Ilmatieteen laitoksen sivustolla voi tarkastella kohdassa ”Tilastoja vuodesta 1961” halutun paikkakunnan vuoden keskilämpötilan poikkeamaa vuosien 1991–2020 keskiarvosta. Vaikuttaisi siltä, että nykyhetkeä lähestyttäessä havaitaan enemmän poikkeamia lämpimämpään suuntaan. Tilaston kohdassa ”Terminen kasvukausi” näkee, että esimerkiksi Jokioisissa oli viime vuonna kasvukauden lämpösumma 24 prosenttia korkeampi kuin pitkän ajan keskiarvo ja Sodankylässäkin lähes yhtä paljon.

    Tutkimusjulkaisu turvemaametsien hiilipäästön uudesta laskentatavasta: A new method for estimating carbon dioxide emissions from drained peatland forest soils for the greenhouse gas inventory of Finland.

    TK:

    Kiitos, tuo artikkeli avasi hieman asiaa.

    Pitää perehtyä siiihen ja sen menetelmäviittauksiin tarkemmin, mutta huomio kiinnittyi nopealla lukemisella siinä ilmoitettuihin epävarmuuksiin.

    Muutoksessa 1990-2021 on epävarmuudeksi ilmoitettu 46 % ja vuoden 2021 nettopäästöissä se on 66 %. Epävarmuudet huomioon ottaen ei voida esittää minkään muuttuneen vuosien 1990-2021 välillä (95 % CI). Näistä ei ole paljoa näkynyt mainintoja missään yhteydessä.

    ”Laskennassa kunkin vuoden lämpötilana käytetään liukuvaa 30 vuoden keskiarvoa.”

    Menetelmä käyttää itse asiassa touko-lokakuun ajalta laskettua vuosittaista keskilämpötilaa, joita käytetään muuttujana empiirisesti kehitetyihin malleihin. Pitää tutustua näiden mallien validointeihin, kun on vaikea näin ensi lukemalta uskoa hiilidioksidipäästöjen olevan todellisuudessa täysin lineaarisesti yhteydessä kuuden kuukauden jakson keskilämpötilaan.

    Artikkelissa esitetään käytettävän 30 vuoden liukuvaa keskiarvoa, ja sitä on käytetty 32 vuoden aineistoon. Jäi mietityttämään mitenköhän se on onnistunut, kun teki sen keskitetyllä tai kumman tahansa laidan ikkunalla, jää siitä jäljelle vain kolmen vuoden keskiarvo. Ehkä artikkelissa on esitetty lämpötila-aineiston käyttö virheellisesti tai menetelmistä on jäänyt jotain muuta mainitsematta.

    ”Tilaston kohdassa ’Terminen kasvukausi’ näkee että esimerkiksi Jokioisissa ..”

    Kuitenkin suurin termisen kasvukauden kasvukauden lämpösumma on vuodelta 2018. Osoittaa vain, etteivät yksittäisten asemien lämpösummat ole olennaisia.

    Tulin lukeneeksi myös Pohjoismaiden kasvukausia tutkineen tutkimuksen, jossa mukana myös Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkijoita (1). Siinäkään pidemmät aikasarjat havaintoasemilta (yli 55 vuotta) eivät osoittaneet kasvukausien pidentyneen vuodesta 1950 vuoteen 2019, jos kaupunkiympäristöjen mittausten vaikutus jätettiin pois.

    1. High‑resolution analysis of observed thermal growing season variability over northern Europe, Climate Dynamics, 2022.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000010975108.html

    MaalaisSeppo

    Eikös nämä hiilinieluräknäilyjen pitäisi sisältää vain ihmistoiminnan vaikutukset. Ei siis ilmastonmuutoksen vaikutuksia ainakaan muilta osin, kuin Suomen toimien vaikutukset, jotka ovat hyvin pienet. Koska ilmastonmuutos lisää maaperän karikkeiden ym hajoamista ja näin maaperän hiilipäästöjä, ei ko lisäpäästöjä tule laskea mukaan Suomen päästöihin. Ilmastonmuutoshan johtuu 99.99% muiden kuin Suomen toimista.

    Kurki Kurki

    Vuonna 2018 on saattanut olla ojitetuilla turvemailla maapäästöjä enemmän, kun oli kuva ja kuuma kesä, mutta sen jälkeen ja nämä pari viimeistä kesää ovat ainakin siellä, missä niitä ojia on eniten, olleet niin sateisia ja märkiä, että turvemaiden pitäisi olla paremminkin nieluja. Joten tämä viime vuosien maapäästöjen nousu, jotka selitetään keskikömpötilan nousulla, ovat vähintäänkin epäilyttävät.

    Ei kai yhden asteen lämpimämpi koko kasvukauden läpimärkä turve pelkästään hajoa, vaan kasvaakin.

    Lisäksi ojitetuilla turvemaiden laskennassa on puutteita, kun ei huomioida niiden luonnontilasena ollessa olleiden metaanipäästöjen poistumista ojituksilla, joka poistaisi nämä nyt lasketut maapäästöt kokonaan.

    Tässä vanhassa Ojasen tutkimuksessa huomattava määrä ojitetuilla soilla olleista mittauspisteistä oli CO2-nieluja jopa -5 tn/ha/v.

    https://tuhat.helsinki.fi/ws/portalfiles/portal/65329323/Akatemiaklubi_160316_Paavo_Ojanen.pdf

    Kurki Kurki

    Miten selitetään, että vuoden 2022 poistuman biomassakuutio (1,3)  sitoo enemmän hiilidioksidia CO2 kuin säästöön jäänyt puubiomassa (1,245).

    Vuoden 2023 hakkuusäästön 17,2 Mm3  CO2-nielu oli -13,3 Mtn.

    Lakselma:

    1,245*104-1,34*86,8= 129,48-116,3= -13,2 Mtn

    Vuoden 2023 poistuman sidontakerroin on vieläkin suurempi 1,34.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Logiikka menee kai MS niin että koska ilmastonmuutos kun on osin ihmisen päästöillään aikaansaama, niin juuri ihmistoiminnan päästöjä tulee alentaa. Sillä logiikalla ojittamattomat ja metsänhoidon ulkopuolella olevat suot eivät kuulu raportointiin mukaan.

    MTK/mhy-ketju ehdottaa kokouksessaan ilmastolain ja EU-lainsäädännön muuttamista.

    MaalaisSeppo

    En tarkoittanutkaan metsänhoidon ulkopuolisia alueita, vaan metsätalouskäytössä olevia alueita, joiden latvusmassan kasvuun, kariketuotantoon ja maapohjan karikkeiden ym hajoamiseen ilmastonmuutos vaikuttaa. Tämähän lisää metsätaloutemme päästöjä, vaikka syylliset ovat rajojemme ulkopuolella.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nojaa, kaikki me olemme syyllisiä. Erityisesti me kaikki paljon kuluttavat kehittyneiden maiden kansalaiset. Mietipäs kuinka suuret päästöt maapallolla olisivat jos jokainen ihminen kuluttaisi yhtä paljon kuin suomalainen tai kiinalainen. Entä jos kuluttaisi yhtä paljon kuin yhdysvaltalainen? Jos jokainen kuluttaisi kuin afrikkalainen, niin ilmastonmuutos ei edes olisi alkanut.

    MaalaisSeppo

    Totta kai pitää myöntää omat ”syntimme” ei siinä mitään. Oma osuutemme pitää hoitaa, mutta muiden aiheuttamaa taakkaa ei ainakaan tiedostamatta.

    On tietysti selvää, että Suomella on edellytyksiä kantaa myös muiden taakkaa, mutta se on tehtävä tietoisesti ja sopimalla. Kaikki eivät voi olla nielujen osalta miinusella. Suomen tietysti plussalla, mutta ilmastoinvaikutus metsätalouden nieluihin on huomioitava.

Esillä 10 vastausta, 7,241 - 7,250 (kaikkiaan 7,464)