Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 3 vastausta, 7,231 - 7,233 (kaikkiaan 7,233)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • aSanta

    Herää kysymys, tulisiko LULUCF-päästöjä päivittää ’taaksepäin’, sillä tilastoinnin mukaan metsien hiilinieluissa on mystinen pudotus v. 2014 lähtien, vaikkei hakkuiden kasvu ole ollut 10-15 %:a suurempaa. V. 2023 puuston biomassan kokonaiskasvu on ollut luokkaa 180 Mm³, josta <60% on runkopuuta eli 103 Mm³. Kokonaispoistuma oli 86,8 Mm³ (https://www.luke.fi/fi/tilastot/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma/hakkuukertyma-ja-puuston-poistuma-alueittain-2023), jolloin nettokertymä puuston osalta oli n. 92 Mm³. Se, että tuon määrän nielutaso olisi <0, ei vaikuta kovin uskottavalta. Ehkä näihin päästövähennystalkoisiin tulisi osallistuttaa metsäsektorin lisäksi muitakin, kuten Raahen terästehdas 3740670 t CO₂:n päästöillään, mikä vastaa 4,7 M puu-m³:n nielua.

    MaalaisSeppo

    Ylinopeussakotkin tulevat tietyn virhemarginaalin ylityksestä. Eiköhän näissä hiilinieluräknäilyissä ole suurempi virhemarginaali esim 25%. Suomella tarkkana kumppanina pienempi kuin keskimäärin, mutta epätarkimman maan mukaan kai pitäisi mennä.

    Ehkä näissä hiilimaksuissa ei ole hoksattu sopia, miten virhemarginaali otetaan huomioon. Oiva takaportti maksuneuvotteluihin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jostain raportista jäänyt mieleen että turvemaan päästön epävarmuus olisi luokkaa 30 prosenttia suuntaan tai toiseen. Esimerkiksi 10 milj. tonnin päästö voi siis olla todellisuudessa 7 – 13 milj. tn haarukassa.

Esillä 3 vastausta, 7,231 - 7,233 (kaikkiaan 7,233)