Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 9 vastausta, 7,151 - 7,159 (kaikkiaan 7,159)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • suorittava porras suorittava porras

    Miettikääpä sitä ,kuinka paljon Euroopan taloudellista toimintaa rapauttavaa disinformaatiota syötetään ilmastoteeman alla. Venäjä käy kulutussotaa Eurooppaa vastaan kaikkialla ,missä se vain on mahdollista. Ilmasto on erittäin hyödyllinen teema aiheuttaa eripuraa ja haittaa kaikelle toiminnalle. Teollisuuden alas ajaminen tarkoittaa vähemmän tuloja ja sen seurauksena vähemmän tukea Venäjän mielivallan kohteille. Haluammeko vahvistaa toimillamme brutaalia Venäjää? Uhka on välitön.

    Hoidetaan ensin tuo Venäjä-ongelma ja ruvetaan miettimään ilmastotoimia vasta sen jälkeen. Jos Venäjä voittaa ,kaikki tähän asti tehtyjen ilmastotoimien tulokset haihtuvat taivaan tuuliin. Oma maa ja Eurooppa ensin! Toinen vaihtoehto on venäläistyylinen ”ennallistaminen”. Ei jätetä kiveä kiven päälle.

    Rane2

    Sivustaseuraajasta kuulostaa oudolta kun metsien kasvun hiipuminen tutkijoiden mielestä johtuu metsien ikärakenteen vanhenemisesta.Nyt hiilinielujen vähenemiseen aiotaan reagoida vanhentamalla metsiä.

    Luken tutkimusprofessori Raisa Mäkipää kehuu MT:n jutussa että jos Suomen metsät jätettäisiin täysin hakkaamatta niin metsien HIILIVARASTO olisi huomattavasti suurempi kuin nykyisin.Lahopuukin olisi erinomainen hiilivarasto.Nieluproblematiikan hän hienotunteisesti jättää käsittelemättä.

    Vaikuttaisi että metsien kasvun ja hiilinielun kannalta on käynnistetty operaatio ”Kustaan housuun niin on lämpimämpi olo”.

    Tällainen Suomi olisi ilman metsätaloutta – olisivatko luonnontilaiset metsät silloin parempi hiilivarasto? – MT Metsä – Maaseudun Tulevaisuus

    Rane2
    käpysonni käpysonni

    Onko tuota hiilen kiertoa sellun osalta mietitty loppuun asti? No mietitääs me porukalla. Isosta osasta sellua tehdään  vessapaperia, joka viemäreiden kautta päätyy jätevedenpuhdistamoille, siellä se siivilöidään yhdessä kakan kanssa pois vedestä, ja tuo kiintoaines päätyy yleensä biokaasun tekoon tai kierrätyslannoitteeksi pelloille, biokaasulaitoksen kiinteä jäännös myös kierrätykseen, osa kiintoaineksista päätyy peltojen lisäksi myös maisemointiin. Eli loppujen lopuksi tuo sellu päätyy  eri paikoissa kierreltyään takaisin maahan, eli sinne mistä se on lähtenytkin, eli kun puhutaan pitkäikäisistä ja lyhytikäisistä puutuotteista, ei se sellun hiili sittenkän häviä hiilenä ilmaan vaan päätyy takaisin maaperään, ainakin osa siitä. Onko tutkijat ottaneet tämän huomioon laskelmissaan?

    Tämä ei tietenkään koske niitä sellusta valmistettuja tuotteita, jotka päätyvät poltettaviksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voitko Rane tiivistää MT:n artikkelin tänne kun ei näy. Kuinka paljon sitä hiilivarastoa luonnontilaisessa metsässä olisi?

    Timppa

    Ja vähän tilastotietoakin ym:

    Ei Suomen metsiä kaadeta siksi, että joku sellutehtailija tulee sanomaan, että tarvitsee puuta. Metsiä harvennetaan siksi, että ne kasvaisivat jatkossa entistä paremmin. Tässä metsänomistajan apuna on kuluttaja, joka käyttää metsäteollisuustuotteita ja metsäteollisuus, joka muuttaa arvottoman harvennuspuun ensin arvokkaaksi selluksi ja sitten vielä arvokkaammaksi lopputuotteeksi.

    Ennen sellu- ja paperiteollisuutta pienikokoinen puutavara jäi metsiin lahoamaan ellei sitten asutuskeskusten lähellä päätynyt uuneihin.

    Selluteollisuus on metsänomistajan paras ystävä. Se jalostaa arvottoman puun arvokkaiksi myyntituotteiksi ja maksaa tästä puusta nykyään hyvin. Myin keskisuomalaista koivukuitupuuta Kuopiossa toimivalle Savon Sellulle. Ihmettelin puunostajalle miten teidän kannattaa näinkin kaukaa hakea puuta. Ostaja kertoi, että he tekevät koivusta aallotuskartonkia, siis vaikka hedelmälaatikkopahvin väliosaa. Sanoi, että heidän tuotteensa on niin lujaa ja laadukasta, että sillä on erittäin hyvä kysyntä.
    Luken mukaan vuonna 2023 Suomesta vietiin puutuotteita, siis lähinnä sahatavaraa ja vaneria 3, 026 Miljardilla eurolla. Massaa ( sellu ym), paperia ja kartonkia vietiin yhteesä 10, 4 Miljoonaa tonnia yhteensä 8,548 Miljardin euron arvosta. Massan osuus vientimääristä oli 42 %. Arvokkain tuoteryhmä oli kartonki, jota vietiin n 3,3 Miljoonaa tonnia 3,171 Miljardilla eurolla.

    Kaikkea sellua ei voi jatkojalostaa Suomessa, sillä sitä käytetään vahvistamaan lämpimissä maissa tuotetusta eucasellullusta valmistettavaa paperia tai kartonkia. Ei myöskään siksi, että esimerkiksi kevyitä pehmopapereita ei kannata kuljettaa kauas merien taa. Nautitaan vaan siitä, että kiinalaiset ym maksavat sellustamme hyvin, mistä niin teollisuus, metsäteollisuusalan työntekijät, metsänomistajat ja koko kansantalous hyötyvät

    reservuaari-indeksi reservuaari-indeksi

    Kopioitsä niiku tänne mitä olet hesariin kirjottanu? Mitä ihmettä ja miksi ihmeessä? Assilta sen ymmärrän kun se on mukana kisassa! Tissi, koulutettu kuitenkin!

    Nyt on pakko laittaa tämä JSN:ään, ite kerjäsit!

    Suukot monttuun ja JSN:oon!

    Leena

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Timpan asialliset kommentit kiinnostavat täällä. Tuossa lainauksessa  oli viennit euroina mitä harvoin muistetaan. Toisinaan tuntuu että hiilinielu on osalle keskustelijoista abstrakti asia, jonka vaihtelu ei vaikuta mihinkään muuhun kuin metsänomistajan tilipussiin. Eli ei kosketa heitä itseään mitenkään.

    puutuomas puutuomas

    Kysymys ja vaikutus ei ole hiilikeskusteluissa muuta kuin rahan jaosta. Mitään vaikutusta sillä ei ole ilmoihin tai luontoon yleensäkkään. Typeryksien taitavaa vedätystä koko homma.

Esillä 9 vastausta, 7,151 - 7,159 (kaikkiaan 7,159)