Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 7,141 - 7,150 (kaikkiaan 7,159)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen Tolopainen

    Muistaakseni talvi 1973-74 oli huomattavasti lämpimämpi kuin nyt. Oulun seudulle ei tullut lunta koko talvena eikä suksia jaettu varusmiehille. Täyttä puppua että ilmasto lämpenisi.

    Tolopainen Tolopainen

    Onko nyt unohdettu, että ilmakehällä on keino poistaa sieltä hiilidioksidi. Se tulee sateen mukana alas ja huuhtoutuu vesistöihin, jossa se sitoutuu vihreään planktoniin ja vajoa meren pohjaan. Aikoinaan mannerlaattojen liike sulkee hiilen laattakerrosten alle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmastokeskustelulle on täällä omakin ketju.

    Kävin taas paasaamassa antaumuksella Hesarissa. On edelleen yksipuolista jaanaamista siellä, siis hakkuiden määristä.

    ”Ihan hyvä analyysi menneistä tapahtumista. Keskustelussa on jäänyt tähän saakka vähälle huomiolle muutama asia. Tärkeimpänä: missä Suomi olisi nyt, jos ei olisikaan parannettu metsänhoitoa ja aiempien sukupolvien työn ja investointien tuloksena ei olisi puuston kasvu noussut kuvatulla tavalla? Metsäteollisuuden tuloilla on suurelta osin rakennettu nykyinen hyvinvointiyhteiskunta, rahoitettu infrastruktuuri ja koulutus sekä luotu innovaatiot, jotka ovat monipuolistaneet elinkeinorakenteemme. Suomi on todellakin seissyt puujaloilla. Entä tulevaisuus? Metsäbiotalouden tiedepaneelilla on paljon mietittävää.

    Yksi kysymys on miten selvitään lähivuosina EU:n ilmastositoumusten kanssa. On ehdoteltu hakkuiden rajoittamista, ja näin saataisiinkin heti suurempi puuston metsänielu. Hakkuiden vähennysten taloudellisia ja sosiaalisia seurauksia olisi verrattava seurauksiin, joita tulee, jos emme vähennä hakkuita. Jos emme pääse EU-sitoumuksiimme, seuraavan kauden päästötavoitteet saattavat kiristyä. On vielä avoin kysymys, miten EU:ssa hoidetaan tilanne, jossa usea jäsenmaa ei pääse tavoitteisiin.

    Tarvitaan myös analyysiä siihen, miten hakkuiden vähennykset tulisi kohdentaa, jotta haitat olisivat mahdollisimman pienet. Vähennyksiin tarvitaan rahallisia kannusteita metsänomistajille. Kannattaisiko metsänomistajilta vuokrata vuosittain tarpeellinen määrä hiilinieluyksiköitä kompensaatiomarkkinoilta?

    Miten vähennetään suuria turvemaametsien maaperäpäästöjä? Kuinka paksuja turvekerroksia ojitetuilla turvekankailla vielä on jäljellä, eli kuinka kauan päästöt jatkuvat suurina? Kannattaako suometsissä siirtyä jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen? Turpeen hajoaminen vähenisi, samoin puuston nielu, joten kuinka suuri on nettohyöty? Ennallistamalla runsaspäästöisiä soita saadaan myös päästövähennyksiä.

    Hyvin hoidettu ja jalostetulla materiaalilla perustettu metsä voi tulevassa ilmastossa kasvaa kaksinkertaisesti puuta verrattuna löperösti hoidettuun tai jatkuvapeitteiseen metsään. Mittaustiedot metsistä tukevat Veli-Jussin arviota, että keskikasvu voitaisiin nostaa 5 kuutiometristä 10:een per hehtaari ja vuosi. Käytännössä riittäviä metsänhoitotoimia ei saada toimeksi riittävän laajoilla pinta-aloilla. Jos metsien kasvua lisäävät ja vähentävät kehityskulut suurin piirtein kumoavat toisensa ja jos metsätuhot eivät olennaisesti yleisty, metsien kasvu voi nousta vielä hivenen.

    Eräs kommentoija arveli, että veronmaksajat maksavat metsäteollisuuden hiilipäästöt. Päästökauppasektorilla käydään päästöyksiköistä kauppaa, jota halllinnoi Energiavirasto. Metsäteollisuus on kyllä ilmeisesti saanut ilmaisia päästökiintiöitä. Se on kuitenkin katsottu järkeväksi, koska kyseessä on ns. hiilivuotoriskiala. Jos päästöjen hinta nousee täällä liian korkeaksi tai päästökiintiöitä on liian vähän jaossa, metsäteollisuus siirtyy muualle. Tämä voi olla hyvä tai huono asia globaalisti, riippuen siitä mihin hakkuut siirtyvät. Se voi myös olla hyvä tai huono asia meille, riippuen mitä metsäteollisuuden tilalle tulisi.

    Nasan satelliittimittaus on varmaan hyvä arvio hiilinieluista, eli hiiltä sitoutuu maamme alueella enemmän kuin sitä vapautuu päästöissä. Aika hurjaa kun huomioi, että sidonta tapahtuu kesän aikana ja koko talven lämmitetään ja pyöritetään teollisuutta. Satelliitti ei kuitenkaan huomioi tuotteiden kulutuksen päästöjä, jotka päätyvät ulkomaille.”

    http://www.hs.fi/alueet/art-2000010969838.html</div&gt;

    Kurki Kurki

    https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/51aacdd5-7d6b-49d0-9097-4c32501d122a

    Nyt on lyöty sellaiset rätingit pöytään, jota voi sanoa provokaatioksi.

    Tuokin linkin Saksan Lulucf-laskennan tiedot ovat prikulleen vasta jukaistun Suomen laskennan mukaisesti esitetyt eli yhteistyötä on ollut.

    Ja tarkoitus on ampua alas koko Lucf-laskenta suurentelemalla päästöjä niin, että nielutavotteisiin ei yllä edes EUn kaikkein metsäismmät maat Saksa, Ruotsi eikä Suomi.

    Jokainen ymmärtää, että metsien hakkuita ei tulla rajoitaamaan taloudellisita syistä, sillä hakkuiden vähentäminen lisää työttömyyttä ja laskee verotuloja ja koko EU kamppailee velkaantumista vastaan ja sotaa nielee varoja.

    Metsiä tullaan hakataan enstiseen malliin.

    Ruotsilla se Metsämaan vertailutasonielu oli  jotain -35 Mtn-ekv 2-kertainen Suomeen nähden, jotka pitäisi saavuttaa jokaiselta vuodelta tällä vuosikymmenllä. Ei onnistu.

    Metsuri motokuski

    Ilman muuta metsien hakkuita tullaan rajoittamaan. Keinoja vain mietitään vielä. Hiilinieluja tarvitaan kunhan laskentatavoista päästään johonkin päätökseen. Niin kauan kun ei tiedetä miten niitä lasketaan niin päätöksiäkään nielujen rakenteista ei voida tehdä. On aivan turhaa itkeä amatzonin sademetsien hakkuista jos me emme Euroopassa pääse yhteisymmärrykseen asiassa.

    Kaikki muu hälinä siitä että tarvitaanko hiilinielujen kasvattamista tai onko ilmasto lämmennyt on aivan turhaa. Näin on käynyt ja nyt sitten sopeudutaan vain.

    Se että mitä aiemmin on saatu vaurauttaan metsien hakkuilla ja metsäteollisuudella on ollut sitä aikaa eikä sitä voi kiistää. Nyt vain ollaan uudessa tilanteessa ja siihen pitää sopeutua.

    Vielä on syytä muistaa ero säässä ja ilmastossa. Kylmiä talvia on edelleen ja jatkossakin vaikka ilmasto lämpenee edelleen.

    Panu Panu

    Kyllähän Mykkänen kertoi, että suunnitelmat hakkuiden rajoittamisesta ovat jo pitkällä. Ja kyseessä olisi siis samansuuntaisia rajoituksia mitkä poistuivat metsälaista vasta 10v sitten. Ja harvennusten lakirajaa ehkä vähän nostetaan (näitä voi sitten mukavasti kiertää ilmoittamalla hakkuu jatkuvan kasvatuksen hakkuuksi niin se muuttuu hyväksi tavaksi käsitellä metsää :-)).

    Siihen en minäkään usko, että voitaisiin rajoittaa hakkuut vuosittain tiettyyn m3-määrään. Metsäsektorin pitäisi silloin vähentää tuotantokapasiteettia ja potkia ihmisiä pihalle vastaavasti.

    Visakallo Visakallo

    Eikös se kuitenkin käytännössä mene niin päin, että jo uhka hakkuiden rajoittamisesta peruu investointeja ja sulkee tehtaita Suomessa?

    Apli

    Kyllähän se näin varmaan on, tietysti tehtaiden sulkemiseen vaikuttaa muutkin tekijät, lakot, tuotteen markkinatilanne yms… Mutta suomi maana varmasti jatkossa aika haastava metsäteollisuudelle.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Katoppas Tolopainen tuosta kuva 1 kohta meret: hiilen sidonta ja päästö ovat lähes yhtä suuret. Kasviosiosta varmaan puuttuu jotain, koska yhteyttäminen 120 – kasvihengitys 59 on paljon suurempi (61) kuin fossiilisten raaka-aineiden päästö (7.7). No on siellä maahengitys 58, jonka sitten lähes nollaakin kasveista saatavan avun. Elikkäs maa hönkii hiiltä muuallakin kuin meidän turvemailla.

    https://courses.minnalearn.com/fi/courses/regenfarming/hiili-vesi-ilmasto/hiili/

    Panu Panu

    Halpa kuitupuu on auttanut paljon sellu/paperiteollisuutta Suomessa. Nyt se on mennyttä ainakin toistaiseksi. Siihen vielä halpa sellun hinta, lakkoilut ja hakkuurajoitukset päälle niin eipä Suomi kovin hyvältä investointiympäristöltä näytä.

Esillä 10 vastausta, 7,141 - 7,150 (kaikkiaan 7,159)