Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 7,081 - 7,090 (kaikkiaan 7,094)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Nostokoukku

    Mutta jospa siinä hiilinielussa on sama menettely kuin petopolitiikassa. Ruotsi vetää omaa linjaansa välittämättä E-Saksan päätöksistä. Suomen on tehtävä juuri niin kuin E-Saksa tahtoo.

    Kurki Kurki

    Suomen on tehtävä juuri niin kuin E-Saksa tahtoo.

    Saksan omat luvut ovat kauhistuttavia.

    Metsien kasvu romahti alle Suomen.

    Kokonaispäästöt +750 Mtn-ekv.

    Suomen kokonaispäästöt +42 Mtn-ekv.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ehkä tuo on jotenkin huojentavaa että muita maita rämpii samassa suossa: sanktioita on vaikea saada neuvotteluissa läpi ja päästään säikähdyksellä.

    Kannusteet toimisivat paremmin kuin sakot, eli pitäisi keksiä keino miten rahoitetaan hiilinieluja lisääviä toimia EU:ssa.

    Visakallo Visakallo

    Kysymys niille jotka tietävät: Millä tavalla tiedot Suomen vuosittaisista hakkuumääristä kootaan? Onko kuutiomäärissä mukana myös ns. vihreän siirtymän hakkuut, eli uudet sähkön siirtolinjat, tuuli- ja aurinkopuistot, ym. tarvittava infra? Onko näiden osuudesta hakkuiden kokonaiskuutiomääristä käytettävissä? Vaikka nämä määrät eivät kovin suuria olisikaan, olisi aika epäoikeudenmukaista, että vastaava määrä puuta pitäisi jättää muualta hakkaamatta.

    Tolopainen Tolopainen

    Miksi bensiinin ostoa ei laiteta säännöstelyyn, puhutaan vain hakkuiden rajoittamisesta. Terästeollisuus aiheuttaa myös suuret päästöt samoin öljynjalostus. Näiden tuotantoa pitäisi alkaa rajoittaa ja lopettaa kannattamaton turha bulkkituotteiden vienti.

    Mitä järkeä on myöskään rakentaa näin pohjoiseen uutta energiaintensiivistä teollisuutta, joka kuitenkin edellyttäisi kymmenien miljardien investointeja uuteen ydinvoimaan. Ei yksityinen pääoma enää lähde sellaisiin hankkeisiin. Rahaa kuluu 20v investoinnin rakentamiseen, eikä pääoma tuota mitään. Ydinvoiman tie on loppuun kuljettu Suomessa. Kaukolämpö ydinvoima on aivan täyttä huuhaata, laitokset ovat hyppy tuntemattomaan. Ei niihin kaupunkien rahat riitä. Sähkökattilat on paljon halvempia ja turvallisempia.

    MaalaisSeppo

    Minusta metsien hiilinielun muuttuminen nopeasti päästön puolelle on huolestuttavaa. Pelkästään hakkuiden lisääntyminen ei selitä tilannetta. Puuston kasvu on kylläkin hiipunut, mutta johtuuko se hakkuiden määrästä, laadusta vai lisäksi jostakin muusta?

    Nyt tuijotetaan pelkästään hakkuisiin ja niiden määrään. Tarkemmin pitäisi analysoida, mitä puuston kasvulle tapahtuu, jos hakkuita vähennetään. Esim onko riskinä, että kirjanpainajariski lisääntyy siinä määrin, että jälkikäteen huomataan niiden metsien, joita säästettiin muuttuneenkin kirjanpainajien takia päästölähteiksi. Käy kuten Saksassa.

    Itselläni juuri päättyi n 4.5 ha kuusikoiden päätehakkuu. Kirjanpainajariskin takia tein kaupat, vaikka merkkejä ko ötököistä ei vielä juurikaan ollut. Järeyttä ja ikää oli kyllä riittävästi. Osa jo ylijäreää sahalle. Kasvu kyllä oli vielä hyvä, mutta kirjanpainajariski..

    Jos hakkuita aletaan rajoittamaan, niin miten arvioidaan riskimetsiköiden hakkuita. Rajoitetaanko kaikkia tasaisesti, vai annetaanko riskimetsiköiden hakkuille synninpäästö?

    Kiertelin yhtä kuusikuviotani eilen. Ikä 85 v. Järeää, mutta kirjanpainajista ei merkkejä. Ehkä on hyvä hakkuuttaa tämän hallituksen aikana. Ei kuitenkaan tänä vuonna, koska vero olisi 34%.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hakkuutilaston kerää Metsäteollisuus Ry. Kattavuudesta en osaa sanoa muuta kuin että se on hyvää tasoa.

    Näin näen itsekin asian kuten MaalaisSeppo, että on syytä olla huolissaan metsien kunnosta. Hiilinielun hiipumisen pääsyyt ovat varmaan kasvaneet hakkuut ja turvemaan kasvaneet päästöt. On havaittu yksittäisten puiden kuolemista ilman selkeää syytä sekä latvusten lyheneminen – molemmat huonoja signaaleja tulevan kannalta.

    Tiheämmässä kasvatus ei liene riskitön hiilinielujen lisäyskeino. Kiertoajan jatkaminen käy terveissä männiköissä ja sekametsissä paremmin kuin puhtaissa kuusikoissa. Ei päätehakata kesken hyvän kasvun mutta tehdään harvennukset ajoissa. Liian tiheäksi jäävä ensiharvennus voi olla suurempi riski kuin hieman liian harva.

    Lisäksi voi ottaa laajasti käyttöön selkeästi vähäriskiset keinot kuten tuhkalla lannoittaminen. Hyvissä kohteissa pohjaveden pinnan nosto säätöpadon avulla ja jatkuva kasvatus.

    Selkeä hakkuiden alentaminen vanhentaa pitkään jatkettuna väistämättä ikäluokkia ja kasvu heikkenee. Metsäsertifioinnin ja EU-politiikan laatijoiden olisi pitänyt olla viisaampia, mutta näillä mennään nyt.

    mehtäukko

    Kyllä yhtälö on hullussa kierteessä.  Todelliset ympätistötuhot sodista, sademetsien hävityksistä, metsäpaloista ja fossiilisten p-aineiden polton lisäyksistä ylittää silloin tällöin uutiskynnyksen, mutta unohdetaan heti.  Täällä laskuissaan sekoilevat ilmastovaivaiset ovat päättäneet ajaa valitun viherpolitiikan valtansa alle, ja vievät pohjan koko metsä-alalta.

    Eivät pirulaiset ymmärrä, minkälaisten asioiden kanssa sotkevat yhteiskunnan rakenteet.

    Visakallo Visakallo

    mehtäukko: ”Eivät pirulaiset ymmärrä, minkälaisten asioiden kanssa sotkevat yhteiskunnan rakenteet.”

    Moni toimii varmastikin hyvässä uskossa ja ajattelematta asioita sen syvällisemmin, mutta joillakin, erityisesti taustavoimilla voi olla tarkoituksena jopa yhteiskunnan horjuttaminen.

    Tolopainen Tolopainen

    Liikaa suojelualueita, joissa metsän kasvu on loppunut, kun ei hakata eikä uudisteta. Lisäksi soita jäänyt paljon ojittamatta, niille pitäisi saada puustoa, joka sitoisi hiiltä.

Esillä 10 vastausta, 7,081 - 7,090 (kaikkiaan 7,094)