Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 7,051 - 7,060 (kaikkiaan 7,123)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Visakallo Visakallo

    Suomen hiilineutraalisuus vuonna 2035 on täysin Suomen omassa lainsäädännössä, jonka edellinen hallitus ajoi läpi. Jos nyt se vuosiluku alkaa tulla ongelmaksi, niin lakia voi aina muuttaa. Eihän Suomen lisäksi ole kuin aivan muutama maa, joka yhtä yltiöpäiseen aikatauluun itseään sitoutti, ja niissäkin ollaan nyt aivan samankaltaisissa vaikeuksissa. Oman ylpeytensä nieleminen on useimmiten viisastumisen ja vaurastumisenkin kaikkein parhain alku.

    Tolopainen Tolopainen

    Tämä metsien hiilinielukin on aivan täyttä puppua. Metsät eivät koskaan ole olleet maapallon hiilinielu eikä niistä sellaista tulekaan. Hiili kiertää luonnossa, muuten maapallon happipitoisuus olisi noussut liian suureksi ja kaikki olisi palanut poroksi. Hiilinielupuheet on aivan joutavia ja tarpeettomia, metsänomistajille on hakkuuoikeus eikä metsien hakkuut vähennä hiilen sidontaa, ne parantavat sitä. Me saamme hyvän hiilinielun 2030 luvulla, kun tehdään runsaasti hakkuita ja maksetaan niillä virkapalkkoja ja sossutukia. Julkista velkaa pitäisi kyetä myös alkaa lyhentämään tai se nielee koko hyvinvointiyhteiskunnan. Sen jälkeen keskustellaan vain jokapäiväisestä leivästä.

    Kurki Kurki

    Miten kivennäismaan maaperän hiilinielu ei kasva, vaikka hakkuut ovat pyörineet ennätytasolla, sinnehän ne juuret ja latvukset jäävät.

    Hyvä kysymys.

    Maankäyttösektorin nettonielu on pienentynyt vuodesta 2010 lähtien, ja maankäyttösektori muuttui nettopäästöksi vuonna 2018 (kuva 1). Maankäyttösektorin muutosta nettonielusta päästöksi selittävät lisääntyneet hakkuut, turvemaametsien kasvaneet hiilidioksidipäästöt ja kivennäismaametsien maaperänielun hiipuminen. Uusimman inventaarion mukaan maankäyttösektori oli 11,8 miljoonan hiilidioksidiekvivalenttitonnin (Mt CO<sub>2</sub>-ekv.) suuruinen päästölähde vuonna 2023.

    Totta että lisääntyneet metsänhakkuut ovat laskeneet niin Maankäyttösektorin kuin Metsämaankin nielua pitkässä juoksussa, mutta vuonna 2023 hakkuuthan vähenivät vuoteen 2022 nähden reilusti, mutta silti Metsämaa, joka oli 2022 myös nielu, muuttui päästöksi 2023 ja se selitetään puiden latvusten pienenemisellä (massakertoimen pienenemisellä) ja kivennäismaiden heikentyneellä nielulla, joka oli 2022 n. -4 Mtn/v ja aiempina vuosina jopa n. -8 Mtn/v.

    Ilmeiseti massakertoimella tarkoitetaan runkopuukerrointa, jolla saadaan koko puun CO2-sidonta eli on myös (latvus+oksat+kannot+juuret) mukana. Minä olen saanut Lukelta tiedon, että se on 1,28 ja nyt se näkyisi romahtaneen lähes puoleen.

    Tarkistettu hakkuusäästö 2023 oli 17 milj.m3 (ennakko 21 milj.m3) ja se tuotti CO2-nielua -13,2 Mtn.

    Eli biomassakerroin on nyt 13,2/17= 0,776, kun  vanha oli n. 1,3. On siis pudonnut lähes puoleen.

    Viskallon kuusikoiden biomassakerroin on ollut 2,1, sillä myytyjen kuusipuiden osat olivat 1,3 runkopuuta, 1/3 (latvus+oksat) ja 1/3( kannot ja juuret), jota voi pitää kuusille oikeana. Männyillä ja koivulla latvus on aina suhteessa pienempi ja juuristo ainakin samaa luokkaa kuusen kanssa. Männyillä vettä läpäisevillä mailla juuristo on vielä suhteessa reilusti suurempi kuin koivulla ja kuusella.

    Ihmettelen, että tuo uusi biomassakerroin voisi pitää paikkansa, sillä vain latvusten supistumisella tuskin saadaan näin suurta romahdusta. Nythän metsien CO2-nielu on laskettu vain runkopuumäärän mukaan.

    Veli-Jussi Jalkanen Hesarin kommentti, että puiden latvusten biomassa on vähentynyt ”hoidon puutteesta” eli nykyisen Hesarin mielipiteen muokkauksen seurauksena, kun metsiä pitäisi hakata vähemmän hiilinielun kasvattamiseksi.

    Ja kävikin Luken mukaan juuri päin vastoin, että hiilinielu romahti harvennusten vähennyttyä ja yllätys oli, että se tapahtuikin näin nopeasti.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/kasvihuonekaasuinventaarion-ennakkotiedot-2023-metsat-ovat-kaantyneet-paastolahteeksi-koska-puuston-nielu-ei-enaa-riita-kattamaan-metsien-maaperan-paastoja

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuinka niin runkopuumäärän mukaan? Biomassakerrointa käytetään juuri siihen että runkopuun kasvuun ja poistumaan lisätään muut puun osat. Edit: ”Luken mittauksissa on havaittu, että puiden latvukset ovat lyhentyneet. Pienempi latvus syöttää maaperään vähemmän neulasia ja lehtiä.” (Lähde: HS-linkki).

    Jos latvusten muutos johtuu nuorten metsien harvennusten vähäisyydestä, se olisi kyllä huono asia tulevan kasvun kannalta, eikä kannustaisi edelleen vähentämään poistumia. Ainakin Pohjois-Suomen harvennuksista olisi huolehdittava, kun metsä kasvaa siellä entistä nopeammin ja on nuorta.

    *

    Jos katsoo Hesarin uutisen aikasarjakuvaa, kivennäismaan maaperä on nyt pieni päästö, mikä voi johtua muuttuneiden biomassakertoimien (?) tuottaman pienemmän karikekertymän lisäksi siitä, että karikkeen ehkä oletetaan hajoavan maassa lämpenemisen myötä nopeammin kuin ennen.

    Mitä lienee päästöt ”ojituksesta ja uudelleenvettämisestä”, kenties toisaalla ojia kunnostetaan ja toisaalla tukitaan eli ennallistetaan? Ennallistamistoiminta tulee kasvamaan lähivuosina voimakkaasti ja myös päästöt siitä.

    Turvemaille pitää tehdä jotain pikaisesti sekä maa- että metsätaloudessa – jo tämän hallituksen aikana. Muuten käy kaltoin ja EU laittaa sanktioita puuttuvista hiilinieluista. Meidän oma hiilineutraaliuspolku ei ole yhtä kriittinen, mutta etenemistä silläkin tarvitaan jos meinataan olla neutraali vuonna 2050.

    http://www.hs.fi/alueet/art-2000010966941.html

    Kommentti tarjolle (kommentoitu osin edellisille kirjoittajille):

    ”Kiitos toimittajalle erittäin selkeästä artikkelista. Aloitus vuodesta 1990 johtuu tietenkin siitä että tuosta vuodesta alkoi Kioton sopimuksen raportointi.

    Tilanne on huono, mutta tarvittava korjaussarja on onneksi suurelta osin selkeä. Nuorten metsien harvennuksista on huolehdittava – etenkin Pohjois-Suomessa, jossa kasvu edelleen kiihtyy. Turvemaiden päästöjä on saatava alemmaksi, käytännössä siis pohjavesi lähemmäs pintaa. Metsiin sopivat keinot ovat jatkuva kasvatus rehevillä turvemailla (korpikasvupaikoilla) ja keskiravinteisten turvemaametsien lannoitus puutuhkalla. Maatalouden puolella käytöstä poistuneet turvepellot on vesitettävä uudelleen tai metsitettävä. Voimalarakentamista voidaan ohjata maankäytön muutosmaksulla. Hirvituhojen määriä pitäisi saada vieläkin alemmaksi.

    Taustaksi julkaisu Ruotsista. Peichl ym. 2022. Landscape-variability of the carbon balance across managed boreal forests, Global Change Biology.

    Hiilen nettosidonta pysyi raportin mukaan korkeana pitkälle yli satavuotiaissakin metsäekosysteemeissä, jos niissä oli pieni puuston kuolleisuus, vähän metsätuhoja ja hyvä puuston kasvu. Kirjoittajat korostavat johtopäätöksissään sitä, että hiilen nettosidonta voi säilyä pitkään hyvänä vain hoidetuissa metsissä – ei hoitamattomissa eikä luonnonmetsissä. Metsänkasvatuksen kiertoaikoja voidaan kyllä haluttaessa pidentää, mutta tämä onnistuu vain jos metsiä kasvatetaan taimikkovaiheesta lähtien nykyistä harvempina (latvusten lehtipinta-ala säilyy suurena).

    Metsämaaperän ja turpeen hiilivarojen mittaamiseen liittyy suuret epävarmuudet. Tämä näkyy selkeästi mm. Lauri Mehtätalon esityksessä Tieteen päivillä: maaperän taseen epävarmuus on useita miljoonia CO2-ekv. tonneja! Kaavioissa esitetty kuvaus on kuitenkin nykyhetken paras arvio tilanteesta.

    Maaperää vain vähän rikkova mätästys on jo nykyisten metsänhoidon ohjeiden mukainen ja siellä eniten käytetty rehevien metsäkasvupaikkojen uudistamistapa.”

    Unohtui keinoista. Runsaspäästöisten mutta heikosti puuta tuottavien rehevien soiden ennallistaminen. Siis ennallisteaan ne joissa kasvu ei tule elpymään tuhkallakaan tai jotka ovat monimuotoisuuden kannalta arvokkaampia vesitettyinä.

    Nostokoukku

    Olen jo pitkään odotellut, että saavat puntarinsa kuntoon tai edes kalibroitua. Noin kaksi kertaa vuodessa ilmoitetaan erilaiset tulokset punnitsemisesta. Eihän tästä mitään tule, kuin tuuleen huutaisi.

    Visakallo Visakallo

    Valtion säästötoimin ollessa päällä, Lukenkin on aivan ymmärrettävistä syistä tuotava itseään esiin, jotta sitä ei tulkittaisi tarpeettomaksi.

    käpysonni käpysonni

    Jari Sarasvuo x:ssä

    https://x.com/SarasvuoJari/status/1880124018478715221?t=Bi5V5cWg8em7V32Ux2nzxw&s=19

     

    Niin kauan kuin metsien biomassa kasvaa, _metsät_ eivät ole päästölähde eivätkä niin muodoin lämmitä maapalloa, väittivät ”valveutuneet” mitä tahansa.

     

    Hesarin hokema väite ”Suomen metsät lämmittävät maapallon ilmastoa” on irvokasta, ideologisoitunutta propagandaa.

    käpysonni käpysonni

    Miksi Lukesta on tullut nykyään metsätalouden vastainen propagandalaitos?. Tieteen tekeminen siellä on muuttunut propagandistiseksi. Ensin päätetään lopputulos ja sitten tutkitaan siten että haluttu lopputulos saadaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Se voi olla Sarasvuon maallikkona vaikea hahmottaa, että runsaiden hakkuiden vuoksi puuston hiilinielu ei enää ehdi neutraloimaan maaperäpäästöjä. Suometsissä tilanne on ollut +/- nolla aiemminkin, mutta nyt se on siis arvio myös kivennäismaametsiin.

    käpysonni käpysonni

    Mitä päästöjä metsän KIVENNÄISMAASTA  voi tulla?

     

    Siis mistä ja miten se päästö tulee? Eihän maankäyttösektorista voi ikinä mitenkään tulla nielu, jos aina maaperästä tulee päästöjä jollain tietyllä laskentasäännöllä?

     

Esillä 10 vastausta, 7,051 - 7,060 (kaikkiaan 7,123)