Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,871 - 6,880 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Biden on rajoitanut USAn öljyn tuotantoa ilmastopolitiikan vuoksi nyt 4 vuotta ja pitänyt Venäjän öljyn kysyntää yllä. Silti USA pumppasi vasta kaikkien aikojen ennätyksen viime kuussa. Tyhmäähän tuo on ollut suurvallalle ja tuhoisaa Ukrainalle, sillä USA suuremmalla tuotantokapasiteetillä nyt olisi voinut säädellä öljyn hintaa ja laskea se vaikka 30 dollariin ja Venäjä olisi konkurssissa. Hyvä , että Trump nyt purkaa sääntelyä ja Venäjän öljytulot romahtavat.

    Läheisissä väleissä presidentti Vladimir Putinin kanssa oleva Deripaska sanoo Telegram-kanavallaan, että öljyn hinta tipahtaa 50 dollariin seuraavan puolen vuoden kuluessa.

    https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c6d487f7-9a3f-4d90-af34-250071bff876

    Apli

    Nesteelle tämä on vaikea asia, öljyn hinta kun laskee niin uusiutuvien käyttö pienenee, samoin käy Trumpin Usa First politiikka, siinä Nesteen Usaan toimittamille uusiutuville polttoaineille käy köpelösti, Usan omat tuottajat saa vähäiset markkinat seuraa markkinoille ylituotantoa ja hinnat romahtaa..

    MaalaisSeppo

    Anneli jaksaa toistaa metsien hiilivaraston tärkeydestä. Itse pidän ainakin metsien runkopuun toimivuutta hiilivarastona marginaalisena, eikä ko hiilivarastoa näytetä mitenkään arvostettavan ainakaan rahassa. Hiilivarastohan on hiilinielun nettovaikutuksen sivutulos. Runkopuuta joka tapauksessa hakataan markkinavetoisesti. Mykkänenkin eilen höpötti kiertoajan lisäämisestä. Ei se lisäänny, ellei markkinatilanne vähennä hakkuita. Poliittista jargonia, onneksi postuu kuvioista.

    Pientä pohdintaa voisi toki harrastaa. Runkopuu toimivuus hiilivarastona suhteessa hiilinieluun tulisi ottaa huomioon. Hiilinielu on tärkeämpi. Periaattessa pitkässä juoksussa, mitä suurempi on runkopuun hiilivarasto, sitä heikompi on hiilinielu.

    Runkopuun sijasta voidaan arvioida  puutuotteiden toimivuutta hiilivarastona, ja siinä suhteessa olisi parannettavaa. Metsissä maapohjan toimivuutta hiilivarastona voidaan parantaa suosimalla havupuiden kasvatusta. Etenkin kuusen oksat ja neulaset maatuvat hitaasti.

    Peltokuusikossa huomaa karikkeen merkityksen. 18 v sitten ei sitä ollut, nyt yhtenäinen neulasmatto.

    Perko

    Mykkänen eilen illalla  tv:ssä kertoi metsänomistajan  tulon nostosta , myydään järeämpänä kuin riukuina puuta vaikka vähemmän mutta saadaan enemmän  rahaa  ja pidetään metsää peitteisenä niin säilyy hiilen sidonta.  Ensimmäisiä  tulosta puheita sitten Lipposen hallituksen silloin   — ja  pitkään aikaan ++!

    mehtäukko

    Eikös hiilihömppä ole valtion kansallista varallisuutta..?

    A.Jalkanen

    MaalaisSeppo: hiilivarastoa ja -tasetta pitää tärkeänä keskustelukumppani TA  ja esimerkiksi Suomen Ilmastopaneeli. Minä en niinkään. EU:n ilmastopolitiikka nojaa hiilinieluihin, mikä voi olla aivan viisasta, koska se kannustaa pitämään metsät nuorehkoina ja hyvin kasvavina. Yritin eilen siis perustella TA:lle miksi Suomen hiilitase on positiivinen eikä negatiivinen kuten hän toistuvasti väittää. Maaperän hiilivarastojen muutokset ovat mukana siinä määrin kuin ne osataan suhteellisen varmasti laskea.

    Olisivatko Saksan tuhotkin olleet vältettävissä, jos metsiä ei olisi päästetty niin vanhoiksi (lue: hakattu enemmän) ja samaan aikaan olisi huolehdittu sekametsistä ja monimuotoisuudesta? Tuo sama skenaario on tulossa meille päin, joten meidän on syytä alkaa varautua. Vanhoja kuusikoita kannattaa nuorentaa ennakoivasti ja jättää vain sen verran pystyyn kuin on tarpeen monimuotoisuuden kannalta.

    Avohakkuita moititaan siitä että ne katkaisevat hiilen sidonnan juuri siksi ajaksi, jossa aikaikkunassa meillä on kiire hillitä ilmastonmuutosta eli lähivuosina. Toisaalta jatkuvapeitteisyyskään ei toimi oikein hyvin tässä kohtaa. Esimerkiksi kuivuudesta ja valoshokista kärsiviä kuusipuita ja korjuuvaurioita syntyy yhtä lailla siinä. Erityisen paljon jos menetelmää sovelletaan rehevien korpien ojikoilla ilman mahdollisuutta säätää pohjaveden pintaa kuivina kesinä.

    Eilisestä keskustelusta talteen vielä Matti Heikuraisen loistava kiteytys:

    ”Metsien hiilinielun kasvattaminen Suomessa lisää noin vastaavalla määrällä hakkuita muualla, sillä globaali kysyntä ei Suomen vähenevästä tuotannosta pienene! Eli globaali ilmastovaikutus olisi noin 0.

    Nämä maakohtaiset laskelmat ovat ”vähän” keinotekoisia. Ainoa jolla on todellista merkitystä on päästöjen vähentäminen / fossiilisten päästöjen pienentäminen. Sama asia olisi esim Raahen terästehtaan lopettaminen. Suomen päästöt pienenisivät, mutta kiinalainen tuotanto täyttäisi markkinatarpeen…”

    AJ (HS kommentti tarjolle):

    ”Jos katsoo karttaa maailman metsistä, Suomi ja muut Pohjoismaat näkyvät kartalla tumman vihreinä. Keski- ja Etelä-Eurooppa vain paikoin. Eli meillä päin on metsiä hoidettu ilmastomielessä hyvin. Nyt kun on taas ilmastokokous, niin päättäjät voisivat miettiä ilmastorahoitusta ja kannattaisiko sitä käyttää entistä pontevammin metsitykseen. Entä missä viipyy EU:n metsitysohjelma, onko sellaista?

    Vähän aikaa sitten valmistui laskelma, jonka mukaan heikkotuottoisten laidunten metsittämisellä saataisiin sidottua noin kymmenen vuoden päästöt koko maapallon mittakaavassa. Metsitys pitää hoitaa niin että siitä koituu positiiviset vaikutukset paikallisväestölle. Subtropiikissa ja tropiikissa puiden ja maatalouden yhdistelmä on monesti koettu hyväksi. Metsitys ei siis välttämättä tarkoita että viljely ja laidunnus loppuisivat alueella kokonaan.”

    Perko

    Runkojen  suuri luku myynnissä ei  aina lisää kuutioita  eikä tulojakaan  päinvastoin  jää raataminen palkaksi.   Umpeen kasvatus karkottaa  aluskasvillisuuden ja tuholaisten syöjät, kuivuneet neulaset eivät ole tinttien ruokaa.  Marjakasvit  sopii hyvin metsän alle.

     

    A.Jalkanen

    Metsäuutisissa keskustelua aiheesta ministeri Mykkänen A-studiossa: miten saadaan lisää hiilinieluja ihan lähivuosina että päästään ilmastolain tavoitteeseen olla hiilineutraali vuonna 2035?

    Antaisin mieluiten markkinoiden hoitaa: jos metsälle löytyy vaihtoehtoinen tapa tienata, sitä ei välttämättä hakata. Siis hiilen sidonnan ja luontoarvomarkkinan kautta. Julkisen vallan rooli tässä on luoda niille pelisäännöt. Luonnonsuojelulain luonnonarvokauppa vaatii toimiakseen paljon ely-byrokratiaa. Luontoarvojen nettikauppa (esim. MTK:n tai Compensate-yhtiön) ja tulokselle jokin riippumaton todentaja voisi olla helpommin sovellettava vaihtoehto.

    Viimeisimmässä metsälain uudistuksessa poistettiin ikä- ja läpimittarajat päätehakkuulta ja taustalla olleet talousperusteet lienevät edelleen olemassa. Harvennusten lakirajan sopivuutta en osaa arvioida muuten kuin että myös liian tiheänä kasvattamisella on haittoja. Ehkä mieluiten tiukentaisin metsälaissa vain jatkuvan kasvatuksen lakirajaa.

    A.Jalkanen

    Aki Ikonen kysyy Hesarissa onko metsätaloudessamme järkeä kun puutuotteet ovat keskimäärin aika lyhytikäisiä. Yritin vastata.

    ”Kyllä, juuri näin, että Keski-Euroopassa pahimmat tuhot ovat nyt yli-ikäisissä kuusimonokulttuureissa. Toisaalta pohjoisen havumetsävyöhykkeen luonnonmetsätkään eivät ole viime vuosina näyttäytyneet hyvinä hiilivarastoina, vaan niissäkin on ollut laajoja hyönteistuhoja ja metsäpaloja. Kiertoajan jatkaminen 140 vuoteen onnistuu kyllä, jos joku maksaa siitä – joko puusta, hiilinielusta tai monimuotoisuuden tuottamisesta.

    En pidä metsätalouttamme hölmöläisen hommana: suuri osa kansantaloudestamme seisoo edelleen puujaloilla. Pientä hienosäätöä tarvitaan, mutta ei suurta remonttia. Matti Heikurainen kiteytti hyvin alueellisen osaoptimoinnin järjettömyyden. Ilmastokokouksissa pitää keskittyä kokonaisuuteen eikä harjoittaa moraaliposeerausta maakohtaisilla hiilinieluilla.

    Hakkuiden siirtyminen meiltä muille maille voi parantaa kokonaistilannetta sekä meillä että muualla. Meillä jää enemmän tilaa monimuotoisuudelle ja metsien muille hyödyille. Meiltä sellua ja paperia ostaneet asiakkaat ovat luultavasti keskimääräistä vastuullisempia ja edellyttävät hyvää metsänhoitoa uusiltakin toimittajiltaan. Metsäteollisuudellamme on sellun tuotantoa Etelä-Amerikassa, joten uusikin toimittaja voi olla suomalainen metsäyhtiö.”

    Rukopiikki

    Kuinka paljon metsäpalossa jää hiiltä hiilenä ja hiiltyneinä erittäin hitaasti lahoavina runkoina ja oksina maahan ja pystyyn verrattuna siihen mitä haihtuu ilmaan?

Esillä 10 vastausta, 6,871 - 6,880 (kaikkiaan 6,904)