Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,861 - 6,870 (kaikkiaan 6,885)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • käpysonni

    Luken tilastoja tutkimalla selviää että sata vuotta sitten, 1924, Suomessa oli yhteensä 1 864 500 kpl  nautaeläimiä, ja tänä vuonna 2024, 1.5. laskentaan perustuen niitä on 793 839 kpl. Melko iso vähenemä siis 100 vuoden aikana. Kun siis vaahdotaan kuinka nautaeläinten metaanipäästöt on ilmastolle haitallisia, niin onhan ne tuon perusteella Suomessa melkoisesti pudonnet 100 vuoden aikana. Eli turha syyttää lihan-  ja maidontuotantoa ainakaan Suomen osalta ilmastonmuutoksesta. Voimme siis hyvällä omalla tunnolla nauttia liha- ja maitotuotteita, eikä uskoa näitä median  paskanjauhajia että pitäis vähentää noiden syöntiä.

    Tämä on taas hyvä esimerkki siitä että kannattaa ottaa asioista itse selvää eikä uskoa kaikkea paskaa mitä valta(vale-)media meilla uskottelee.

    A.Jalkanen

    käpysonni valikoi tilastoista yhden luvun ja tekee siitä laajat johtopäätökset. Ensinnäkin: punaisen lihan (possun, naudan, lampaan, mutta myös poron ja hirvieläinten?) syöntisuositus aleni uusissa ravitsemissuosituksissa terveyshaittojen vuoksi. Toiseksi: eläinten rehun viljelyn sijaan hyvillä pelloilla voitaisiin tuottaa suoraan ihmisravintoa. Kolmanneksi: nurmi on laitumena hyvä huonotuottoisen viljelymaan käyttötapa, ellei aluetta haluta syystä tai toisesta metsittää. Että asia on monitahoinen, eikä tässä listassa varmasti ollut edes kaikki.

    Rukopiikki

    Se on vähän raakaa liha jos on punasta.

    A.Jalkanen

    Keskustelua ilmastokokouksen alla. Miten hiilinieluihin pitäisi suhtautua? Radiossa puhuttiin tänään talouden tulevista haasteista, ja yhtenä uutena menoeränä mainittiin hiilinielujen ostot. Ilmeisesti asiaan on alettu tosissaan varautua. Mutta kenellä on myytävää?

    Kommentteja Hesarin uutiseen Bakun kokouksesta. Avohakkuuta syytetään taas kerran hiilitaseen sabotoinnista.

    ”Hiilitase riippuu siitä, mitä osaa kokonaisuudesta tarkastellaan: otetaanko mukaan pelkkä metsä, koko maankäyttö johon kuuluu maatalousmaa, huomioidaanko korvausvaikutukset ja varastot puun käyttöpäässä, ja miten käsitellään vienti. Meidän metsäteollisuuden tuotannosta menee valtaosa vientiin. Kotimaisiin puurakenteisiin ja -tuotteisiin varastoituu vuotuisista hakkuista vain pieni osa, joka näkyy raporteissa osiossa puutuotteiden hiilinielu.

    Pelkästään metsää katsottaessa voi lyhyellä aikavälillä ja yhdessä metsikössä näyttää siltä, että hiilitase tosiaan pienenisi avohakkuun seurauksena. Suomen metsissä on kuitenkin käynyt aivan toisin: alkaen 1960-luvulta hakkuut ovat olleet aina pienemmät kuin puuston kasvu ja metsiin on kertynyt koko ajan lisää hiilivarastoa.

    Todellinen hiilinielun romahdus löytyy Saksasta. Metsälehden metsäuutiset kertoo tänään sen hätkähdyttävän tiedon, että tänä vuonna Suomen metsät kasvavat enemmän kuin Saksan metsät. Siellä on ikärakenne melko vanhaa, eli yli satavuotiaita on metsistä puolet. Tämä yhdistyneenä kuusten suuriin tuhoihin viime vuosina on johtanut monilla alueilla metsien puuvarannon pienenemiseen.”

    ”Tähän tematiikkaan voi lukaista kirjoituksen otsikolla Luken tutkimusprofessori Annika Kangas: Hakkuiden vähentämisellä ei saavuteta ilmastotavoitteita.

    Lisäksi kannattaa huomata: Luonnonvarakeskuksen laskema ja Tilastokeskuksen raportoima kasvihuonekaasujen inventaarion raportti sisältää Suomen metsien osalta koko hiilitaseen. Mukana ovat siis kivennäismaan ja turvemaan maaperän hiilisisällön muutoksetkin. Hiilinielu on todellinen vuotuinen metsien kokonaisbiomassan ylijäämä eli varaston kasvu.”

    Annikalta lainaus: ”Kun vaaditaan hakkuiden rajoittamista nielujen kasvattamiseksi, se toisi hetken ilon, mutta sen jälkeen nielujen kasvu kääntyisi laskuun ja laskisi edelleen mitä enemmän hakkuita vähennetään. Tässä voidaan uhrata Suomen talous, saadaan suomalaiset köyhiksi, mutta saavutettava ilmastohyöty on marginaalinen.”

    http://www.hs.fi/alueet/art-2000010816483.html

    Nostokoukku

    Saksalla on myytäviä hiilinieluja. Ja jos ei ole, pistävät Eu:n päättämään, että myytävää on ja runsaasti.

    A.Jalkanen

    Saksalla nimenomaan ei Metsäuutisten mukaan ole. Huono juttu heille kaiken muun typeryyden päälle (mm. ennenaikainen ydinvoimasta luopuminen).

    Nostokoukku

    Eu ei ole vielä päättänyt onko Saksalla myytävää. Toki Eu niitä löytä, jos saksalaiset niin haluavat.

    isaskar keturi

    Päivän uutinenhan pitäisi olla ”SAKSAN HIILINIELUT ROMAHTANEET” Samaan aikaan, kun Suomen metsät on kasvaneet 200 milj.m3 Saksan metsät ovat sitoneet 0 kiloa uutta hiiltä, koska metsiä (vanhoja kuusikoita) kuolee enemmän kuin 3,7 miljardia kuutiota pystyy kasvattamaan, vaikka keskikasvu (kasvavassa metsässä) on lähes tupla Suomen metsiin ja puustopääoma 1,5 kertainen. Niin että missä se metsänhoito onkaan epäonnistunut???

    A.Jalkanen

    TA:

    Niin, hiilitaseessa on huomioitava myös hiilivarastot. Vanhat metsät toimivat hiilivarastoina, mutta myös toinen hiilitaseen osa, hiilinielukin on edelleen olemassa, vaikkakin pienempänä kuin nuoressa kasvavassa metsässä. Avohakkuissa aiheutetaan hiilitaseen lasku kymmeniksi vuosiksi, kun paitsi puiden hiilivarasto poistetaan, myös maaperään sitoutunutta isompaa hiilivarastoa purkautuu ilmakehään. Kymmenenkin vuotta on aivan liian pitkä aika ilmastonmuutoksen kannalta. Kyllä siis pitää paikkansa asiantuntijoiden esille nostama tieto, että liialliset hakkuut ovat ilmastonmuutosta kiihdyttävä asia, eikä sitä saa millään tavalla keikautettua ylösalaisin. Lisäksi on huomattava, että vaikka metsän hiilivarasto palautuu kymmenien vuosien päästä, nykyistä korkeaa hakkuutasoa ylläpitämällä pidetään koko Suomen tasolla metsien hiilitasetta negatiivisena. Vaikka siis hakatun metsän hiilitase palautuisi, vieressä hakatun metsän hiilitase romahtaa.

    AJ:

    Spekuloidaan vähän: hakkuiden olennainen vähentäminen tekee metsistä tiheämpiä ja vanhempia ja tekee niistä (erityisesti kuusikoista) alttiimpia metsätuhoille. Jos meillä käy sama vanhojen metsien joukkokuolema mikä on nyt Saksassa nähty, hiilitaseemme tosiaan muuttuu negatiiviseksi. Nythän se ei ole absoluuttisesti negatiivinen vaan suhteellisesti, eli hiiltä ei kerry metsiin niin nopeasti kuin kertyisi jos hakkuut olisivat pienemmät.

    Lyhyellä aikavälillä ei vielä nähdä mitään dramaattista suuntaan eikä toiseen, mutta jos pienien hakkuiden politiikkaa jatketaan pitkään, toteutuu professori Annika Kankaan ennuste.

    Lainaus: ”Kun vaaditaan hakkuiden rajoittamista nielujen kasvattamiseksi, se toisi hetken ilon, mutta sen jälkeen nielujen kasvu kääntyisi laskuun ja laskisi edelleen mitä enemmän hakkuita vähennetään. Tässä voidaan uhrata Suomen talous, saadaan suomalaiset köyhiksi, mutta saavutettava ilmastohyöty on marginaalinen” (Lähde: STTINFO / Luken tutkimusprofessori Annika Kangas: Hakkuiden vähentämisellä ei saavuteta ilmastotavoitteita).

    http://www.hs.fi/alueet/art-2000010816483.html

    Apli

    Usa kun vetäytyy Trumpin päätöksellä kaikista ilmastotavoitteista ja sitten Kiina perässä, voidaan homma haudata.. Eu saa rahoittaa mitä rahoittaa muut ei tule sitä enää tekemään.. Kokous voidaan lyödä pakettiin ja päättää seuraavasta kokouksesta josta ei tule sen enempää lasta eikä paskaa.. Siis me metsänomistajat voimme hakata huolella metsiämme, saksassa saman homman hoitaa ötökät. Suomessa kun on näköjää päätetty polttaa ylimääräiset muovikasatkin ensin tampereella nyt porissa, niin ilmasto tykkää..

Esillä 10 vastausta, 6,861 - 6,870 (kaikkiaan 6,885)