Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,831 - 6,840 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Ei välttämättä eikä heti vaan vasta pidemmällä aikavälillä. Pohjois-Suomessa on hakattu alle kasvun jo pidempään, kansallispuistoissa ei lainkaan, eikä kummallakaan alueella näy vielä rajuja muutoksia. Hankalin seuraus saattaisikin olla nuorten metsien ylitiheys monine seurauksineen, joten niiden harvennuksista pitäisi ainakin huolehtia. Toinen väistämätön seuraus olisi ikärakenteen vanheneminen nopeammin mikä kyllä alentaisi aikanaan kasvua mutta ei heti koska taimikkoikäluokat kasvavat vähän.

    MaalaisSeppo

    Jotkut tahot painottavat, että kasvihuoneilmiön hillitsemiseksi pitäisi nopeasti vähentää metsien hakkuita, vaikka myöhemmin vastaavasti metsien hiilensidonta hidastuisikin.

    Pitkässä juoksussa olisi tietysti parempi uudistaa vanhempia metsiä ja istuttaa niihin nopeammin kasvavia jalostettuja taimia. Suomen talouskin mataa. Eräs konsti olisi tehostaa metsien kasvua ja näin puunjalostustuotteiden vientiä. Vin-Vin tilanne vientiä ja hiilensidontaa lisää.

    Rane

    Kuten on monesti todettu vanhat (iki)metsät ovat hiilivarastona epävarma ja huono ratkaisu.Kanadan ja Venäjän esimerkkiä ei kannata seurata.

    Raportti: Venäjän metsät uhkaavat muuttua päästölähteiksi – Metsälehti

    käpysonni

    A.J.:

     

    Mut eikös  jossain tutkimuksessa päädytty siihen että harventaminen vähentää hiilensidontaa, sillä harvemman  puuston nopeampi kasvu ei riitä kompensoimaan suuremman biomassan hiilensidontaa, oliko se  Metsälehdessä kerrottu kerrottu tästä tutkimuksesta?

     

    A.Jalkanen

    Juuri näin käpysonni on että jos halutaan maksimimäärä biomassaa vaikka energiapuustosta lyhytkiertoviljelmältä niin ei välttämättä harvenneta jos korjuuteknologia sallii sen. Tai jos joku maksaa hiilen sidonnasta eikä kasvustolle ole muita tavoitteita. Metsänkasvatuksessa pitää huomioida kuitenkin pitkä kiertoaika ja hiilen sidonnan lisäksi muut tavoitteet kuten tuhoriskit ja myyntitulo.

    Kurki
    A.Jalkanen

    Onko missä yhteydessä puhunut, juttu jää ei-tilaajilla näkymättä ja paneelin sivuilla näkyy lokakuun kohdalla 3 kpl lausuntoja valtion budjettiin ja yksi lausunto rakennuslaista.

    Kurki

    Muutamia kohtia artikkelista.

    Metsäbiotalouden tiedepaneeli kertoi perjantaina toimittajille näkemyksiään ajankohtaisista metsäaiheista.

    Paneelin varapuheenjohtajan, Suomen ympäristökeskuksen yksikönjohtajan Riikka Paloniemen mukaan hallituksen esitys vanhojen metsien kriteereistä rajaa ulkopuolelle runsaasti vanhoiksi luokiteltavia metsiä.

    ”Vanhat metsät ovat Euroopan rikkaimpia elinympäristöjä”, Paloniemi kertoo.

    Kun vanhat metsät ovat rikkaimpia eliympäristöjä, niin onko sitten  nuoremmat ikävaiheet lajien (esim kovakuoriaiset) määrällä mitattuna monin verroin rikkaampia?

    Paneelin puheenjohtajan, Luonnonvarakeskuksen tutkimusylijohtajan Antti Asikaisen mukaan ennallistaminen on iso savotta.

    Ennallistaminen eli käytännössä ojien tukkiminen muuttaa suon märemmäksi, mikä voi tuottaa metaanipäästöjä. Toisaalta ojituksen jälkeen turve hajoaa, mikä puolestaan tuottaa hiilidioksidipäästöjä.

    Artikkelissa paneeli ylistää vanhoja metsiä arvokkaina, jolle Seppo Vuokko  ei ole löytänyt mitään perusteita ja jättää sitten auki, miten soiden ennallistaminen vaikuttaa ilmastoon, kun pitäisi sanoa, että ennallistaminen lämmittää.

    A.Jalkanen

    Ennallistamisen vaikutus riippuu ennallistamisen lopputuloksesta: jos ei tule vetistä suota, ei välttämättä päästöt nouse. Niiden pitäisi tietysti alentua, jotta tulisi monimuotoisuushyödyn lisäksi ilmastohyötyä.

    Kun puhutaan ’vanhoista’ metsistä tulisi määritellä mitä tarkoitetaan: päätehakkuukelpoisia talousmetsiä vai oikeasti vanhoja, jo luonnontilaisen kaltaisia alueita.

    käpysonni

    Vaikeaa nähdä että saavutetaan samalla kertaa monimuotoisuushyöty ja ilmastohyöty soiden ennallistamisella. Väkisinhän suosta tulee vetinen kun ojat tukitaan.

Esillä 10 vastausta, 6,831 - 6,840 (kaikkiaan 6,904)