Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,801 - 6,810 (kaikkiaan 6,904)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Maankäyttösektorin hiilineutraalihan Suomi tulee olemaan vuonna 2025, kun oli viime vuonnakin. mutta ne miljardit Ollikainen on laskenut Metsämaan vertailutason alituksen mukaan n.-19 Mt-ekv/v viisivuotiskaudelle 2021..25.

    isaskar keturi

    ”Olennaisin virhe mikä tuli tehtyä on ehkä siinä kohtaa että metsänielut tulivat yliarvioiduiksi laskettaessa nykyisen EU-tavoitekauden vertailutasoa. ” no siinäpä Taalaksen kritiikin kohde onkin – sen lisäksi uskottiin, että metsänielut kuittaa koko laskun, eli tavoite laskettiin sen varaan, eli se ei ole tasapainoinen muiden sektoreiden kanssa.

    A.Jalkanen

    No itse asiassa vertailutason laskentasäännöt tulivat EU:sta että ei ollut meidän oma virhe.

    Hiilineutraalius ilman maankäytön nieluja on loogisesti mahdotonta saavuttaa, koska muut sektorit tuottavat aina päästöjä joita ei voida painaa nollaan. Myös Ruotsissa.

    käpysonni

    Hiilinieluja ei voida loputtomasti kasvattaa, tämän on asiantuntijat todenneet ja maallikotkin sen ymmärtää, luonnonlait tulee vastaan, ne rajoittaa ihmisten asettamia tavoitteita.

    Ja kuten Taalaskin totesi siinä Koneviestin  haastattelussa, niin ruuantuotantoakin on mahdotonta saada päästöttömäksi, luonnonlait tulevat vastaan siinäkin, mutta siinäkin ihmiset yrittävät jankata vastaan.

     

    A.Jalkanen

    Esimerkiksi tällainen keinulauta löytyy maankäytöstä: jos maa- ja metsätalouden turvemaiden päästöjä saadaan vähennettyä, hakkuita voidaan lisätä.

    Kurki

    Mielenkiintoinen juttu tuon Hesarin kanssa. Toissa päivänä en saanut yhtään kommenttia läpi ja eilen sitten lähetin ne uudelleen, kun olin ne tallentanut ja kaikki julkaistiin.

    Lisäksi mainostin Metsälehden keskustelupalstaa, että kannataa käydä lukemassa ja kommentoimassa sielläkin.

    Tänään sitten taas takkuaa.

    https://www.hs.fi/alueet/art-2000010738892.html

    Tolopainen

    Viime vuosien runsaiden hakkuiden takia Suomen on mahdollista saavuttaa hiilineutraslisuus 2035. Ajatelkaa miten hyvin viime vuosina istutetut taimikot kasvaa verrattuna niihin vanhoihin harsintametsiin, jotka hakattiin pois. Ympäristöväki tulee hattu kourassa kiittämään tämän päivän avohakkuita, ne olivat suuri ympäristöteko. Kadulla istuminen ei vähentänyt yhtään päästöjä, pilareiden höyrytys eduskuntatalon julkisivulla lisäsi runsaasti päästöjä. Mitä vaarallisia aineita vapautui ympäristöön, onko tutkittu, kuoliko paljon kuoriaisia, jotka olivat menneet pilarien saumoihin.

    Huonosti olisi Suomen asiat, jos pellot olisi jätetty raivaamatta ja rämeet ja suot ojittamatta, nyt ne sitoo hiiltä runsaasti joka kasvukaudella. Perhossa on turvemaalla Suomen suurin peruslohko, se on vaatinut työtä ja ahkeruutta. Ei pidä alkaa lapselliseksi, köyhyyteen on täällä hyvin lyhyt matka.

    Suomen suurimmat hiilipäästöt syntyy turhasta ja tappiollisesta teollisuustuotannosta Porvoossa ja Raahessa, miksi sellaista edelleen jatketaan. Tappiollisen Naantalin jalostamon toimintaa jatkettiin turhaan 40v.

    Meillä on tässä maassa ainakin 200 turhaa kuntaa ja kunnanvirastoa, paljonko niidenkin turha lämmittäminen maksaa lisäksi on kymmeniä tuhansia neliöitä turhia sairaaloita, joita pitää lämmittää. Voi tätä tuhlausta.

    Lisäksi on ainakin 3000 turhaa navettaa aiheuttamassa metaani päästöjä ja kuluttamassa sähköä. Niihin lomittajat ajelee päivittäin kaksi kertaa päivässä autoillaan ympäri maakuntia kymmenien kilometrien päästä, mitä järkeä siinäkin on.

    Meillä miljoona palkansaajaa ajelee päivittäin turhaan työpaikalle, voisivat tehdä työnsä etänä kotoa.

    Miksi emme tee niin, että päästöt vähenee, vaan siten että ne eivät vähene, yhteiskunta toimii vielä samoin kuin 1930 luvulla, kouluista pidetään lomia sadonkorjuu kaudella.

    Visakallo

    Tarkistin metsätiedot vuodelta 1984, eli 40 vuoden takaa, jolloin  tulin nykyisten metsätilojeni omistajaksi. Puuston kokonaiskuutiomäärä on nyt 12% ja kasvu 21% suurempi kuin silloin. Tämän lisäksi lehtipuuston osuus on noussut viidestä prosentista 20 prosenttiin. Metsieni hiilivarasto on omistusaikanani kasvanut ja samaan aikaan myös hiilinielu on suurentunut. Kaltaisiani metsänomistajia on hyvin paljon, samoin koko Suomen metsien kehitys on ollut samansuuntaista. Nyt kuitenkin Suomen metsätaloutta syyllistetään hiilinielujen pienenemisestä. Joku tässä asiassa ei täsmää. En valitettavasti voi luottaa Suomen valtakunnallisiin hiilinielulaskelmiin. Jossain vaiheessa on tehty ratkaiseva virhe. Onko se ollut tahaton vaiko tahallinen, jää selvitettäväksi.

    A.Jalkanen

    Kaksi selittäjää: ilmaston lämpeneminen on kiihdyttänyt turpeen hajoamista maa- ja metsätaloudessa ja kokonaispoistuman nousu 30 miljoonalla kuutiometrillä 15 vuodessa (2009 > 2024). Venäjän tuonnin korvaaminen, teollisuuden hyvä suhdanne ja energiapuun runsaat hakkuut näkyvät. Etelän maakunnissa on muutamassa hakattu ylläpidettävissä oleva hakkuukertymä täysimääräisesti. Pohjoisessa ja suojelualueilla hiiltä on kertynyt metsiin, ja tietenkin hakkuutähteiden hiiltä eteläänkin jonkin verran.

    Hesarin pääkirjoituksessa huomautetaan että hakkuut eivät ole kestävällä tasolla. Pitänee paikkansa jos mietitään monimuotoisuuden kannalta eteläistä osaa maasta. Sen sijaan jos metsien kyky sitoa hiiltä heikkenee nopeasti (kuten lehti kirjoittaa), silloin keinovalikoima pitää miettiä tarkasti syiden mukaan. Jos syyt ovat: turpeen nopeampi hajoaminen, kuivien kesien toistuminen, metsätuhojen yleistyminen, metsien ikärakenteen vanheneminen jne. niin auttaako näihin hakkuiden vähentäminen? Pääasiassa ei!

    Tolopainen

    Visakallon suurin päästövähennys on tapahtunut turhista lehmänkantturoista luopumalla ja metsittämällä peltoja. Muuten on lisännyt yksityistaloudessa hiilipäästöjä ja polttaa surutta bensaa.

Esillä 10 vastausta, 6,801 - 6,810 (kaikkiaan 6,904)