Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,641 - 6,650 (kaikkiaan 6,703)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Toinen suuri puute hiilinielulaskennassa Suomelle on puutuotteiden viennissä menevä CO2, joka ei kuulu Suomelle, vaan käyttäjämaille.

    Viennissä menee puutuotteissa vuosittain ulos -25…-30 Mtonnin edestä ilmasta sitoutunutta hiilidioksidia.

    Viime vuoden hakkuusäästöstä 22 milj.m3 tuli hiilinielua 1,3*22= -29 Mtn.

    Näistä + metaanipäästöjen poistumisesta soiden ojituksilla tulee nieluja jo lähes -100 Mtonnia.

    Nostokoukku

    Yle uutisoi, että Suomi on jäämässä jälkeen Saksan asettamasta ilmastotavoitteesta. Syyksi katsotaan tieliikenne. Tulossa on satojen miljoonien lasku. Kuten ennenkin, syyttämättä jäi taas voimakkaasti lisääntyvä lentoliikenne. Ei sanaakaan koko uutisoinnissa.

    Ammatti Raivooja

    Onhan se aika hassua jos täältä viedään puuta Norjaan ja takaisin tuodaan öljyä niin et viejä ei ole vastuussa hyvässä eikä pahassa.

    käpysonni

    https://www.kauppalehti.fi/uutiset/tunnettu-metsavaikuttaja-nostaa-esille-alaa-koskettavan-epakohdan-turha-kuvitella/74abc430-4fac-4aa3-827d-0b82299423f8

     

    Tosiaan, onhan niitä vieläkin suunnitteilla sellutehdasinvestointeja, sahainvestointeja ym. mutta mistä puuta tehtaille, kun Venäjän tuontikin on pannassa?

     

    Voihan tietysti Venäjälläkin joskus tapahtua vallankumous ja ”hyvikset” pääsee valtaan ja kaupankäynti heidän kanssaan taas aukeaa.

     

     

    A.Jalkanen

    Olen Kopran kanssa aivan samaa mieltä: investointeja voi tehdä tuotannon jalostusarvoon, mutta ei kovin paljon määrän kasvuun kotimaassa. Lämpenevä ilmasto voi tuoda lisähaasteita metsätuhojen muodossa. Käytössä oleva metsäala vähenee suojelualueiden lisäämisen ja metsäkadon vuoksi. Luke ottaa hakkuumahdollisuusarvioissaan huomioon näitä asioita, mutta kaikkia muutoksia ei ole mahdollista ennakoida.

    Apli

    Samaa mieltä, nykyinen hakkuumäärä on kyllä aika tapissa, ilmastomuutoksesta johtuvat ötökkätuhot tulee väkisin lisäämään hakkuita varsinkin kuusen vielä melko paljon seuraavina vuosina ja siihen se jää.. Uudet sellutehtaat Paltamoon ja Kemijärvelle jää haaveeksi koska puuta niille ei yksinkertaisesti riitä, vaikka energiapuun hankinta alkaisikin pikkuhiljaa hiipua kun sähkön käyttö kaukolämmön teossa yleistyy.. Suojelua joudutaan lisäämään halutaan sitä tai ei.

    Kurki

    https://yle.fi/a/74-20105267

    Ympäristöministeriön ympäristöneuvos Tuomo Kalliokoski arvioi, että ostettavaa voi kertyä jopa noin 40 miljoonaa ekvivalenttitonnia.

    Mistähän tässä taas on kysymys?

    Maankäyttösektorin päästöistä vai metsämaan tavoitetason alituksesta ja vielä mainitaan liikenteenkin päästöt vai kaikki yhdessä?

    Ei maankäyttösektorilta tule tuollaisia määriä päästöjä. Riittää kun se on plus miinus nolla.

    Lainaus Lulucf-asetuksesta: Kaudella 2021–2025 jäsenvaltioiden velvoitteena on, etteivät maankäyttösektorin asetuksen tilinpitosääntöjen mukaisesti lasketut päästöt ylitä poistumia, kun otetaan huomioon joustomahdollisuudet ja poistumayksiköiden mahdolliset siirrot
    jäsenvaltioiden välillä (ns. nettonollatavoite).

    Maankäyttösektorin taseet 2021-25.
    Vuonna 2021 alijäämä oli +0,48 Mtn-ekv
    Vuonna 2022 alijäämä oli +4,5 Mtn-ekv
    Vuonna 2023 ylijääämä oli -1,3 Mtn-ekv
    Vuodelle 2024 ennuste -1,0 Mtn-ekv (hakkuut vuoden 2023 tasoa)
    Vuodelle 2025 ennuste -1,0 Mtn-ekv (hakkuut vuoden 2023 tasoa)
    Lisäksi tulevat joustot, joita Suomella lienee – 10 Mtn-ekv edestä, josta Mykkänen nyt neuvottelee.

    Näillä näkymin Suomen maankäyttösektorin nielut tulevat olemaan suuremmat kuin päästöt vuosina 2021-25.

     

     

    A.Jalkanen

    Kannattaa lukea valtioneuvoston tiedotteet asiasta, ainakin MMM kirjoittaa näkymistä. Venäjän tuontipuun ehtyminen huomioitanee jotenkin.

    Ymmärtääkseni kuluvalla kaudella sovelletaan vielä kiisteltyä vertailutasoa, eli nollataso ei maankäytössä riitä. 2027 eteenpäin riittävyys lasketaan todellisista nieluista, mutta meillä on silloin koko EU:n päästö- ja nielutavoitteesta tietty osuus joka pitää täyttää. Riittääkö silloin että ollaan maana hiilineutraali?

    HS kirjoittaa VTV:n tarkastuksesta jonka taustalla on mm. sitoumus vähentää taakanjakosektorin päästöjä 50 prosentilla vuoden 2005 tasosta 2030 mennessä. Tässä on siis mukana muutakin kuin metsät ja muu maankäyttö – mm. liikenne jonka päästöjä nykyinen hallitus ei saa vähenemään.

    Toivottavasti nämä haasteet huomioidaan ennallistamissuunnitelmassa, ettei sillä pahenneta ongelmaa.

    A.Jalkanen

    Tahvonen ym. tuloksia, varmaankin DeepFRST-mallilla.

    Noin 30 prosentin lisäys nieluissa ja yli kaksinkertainen metsiin ja puutuotteisiin sitoutunut hiilivarasto on mahdollista saada aikaan kustannustasolla 20 euroa per sidottu hiilidioksiditonni.

    … Harvennuksia keventämällä lisätään metsään jäävän kuolleen puun määrä, mikä lisää hiilensidontaa: hiili säilyy kuolleissa puissa ja metsämaassa pitempään pois ilmakehästä verrattuna puun nykyiseen käyttöön energiatuotannossa ja tuotteissa. Toisaalta keveämmät harvennukset jättävät metsät tiheämmiksi, mikä vaikeuttaa luontaista uudistumista ja metsien hoitoa jatkuvapeitteisenä.

    … Tutkimuksessa tehty taloudellis-ekologinen ja uusiin koneoppimisalgoritmeihin perustuva optimointi osoitti, että pohjoisella havumetsävyöhykkeellä puhtaasti ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta paras tulos voitaisiin saada aikaan avohakkuilla, hyvin pitkillä kiertoajoilla ja harvennuksista luopumalla.

    … metsien arvo luonnonvarana voi moninkertaistua hiilinielun ja -varastojen suuren taloudellisen merkityksen seurauksena. Taitavassa metsäpoliittisessa strategiassa tämä arvonnousu voisi realisoitua suomalaisen metsäsektorin ja metsänomistajien eduksi.

    https://www.metsalehti.fi/uutiset/tutkimus-harvennuksia-optimoimalla-hiilensidontaa-kohtuuhintaan/#d22ca7cc

    Ehdotetut ilmasto-optimimetsät vaikuttavat siis samantyyppisiltä kuin nykyiset Kanadan ja Venäjän metsät: lisää lahopuuta, vähemmän harvennuksia, lisää tiheyttä.

    Kurki

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010647582.html

    Puutteellisin tiedoin tehdyt toimenpiteet saattavat käydä kalliiksi Suomelle. Nyt VTV on lähtenyt selvittämään, minkälaisilla tiedoilla ilmastostrategiaa suunnitellaan.

    Mitähän puuteita tarkoittettaneen?

    En pääse tutustumaan, kun on maksumuurin takana.

Esillä 10 vastausta, 6,641 - 6,650 (kaikkiaan 6,703)