Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,631 - 6,640 (kaikkiaan 6,689)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Rane

    Erkki Lähde ei ole lukenut Panu Halmeen ja Aleksi Nirhamon kirjoitusta jossa he kertovat luonnontilaisten metsien kehittyvän luonnostaan mosaiikkimaiseksi eri-ikäisistä metsäkuvioista  koostuvaksi kokonaisuudeksi.Eli jaksollista metsätaloutta muistuttavaksi…

    Vastaus Seppo Vuokolle: Kirjoitus vääristelee Luontopaneelin raporttia – Metsälehti (metsalehti.fi)

     

    Kurki

    Tässä Seppo Vuokon kommentti: Luontopaneelin luontokatoraportti on roskaa

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/artikkelit/vuokkoluontopaneelista/#5dfaa1a5

    A.Jalkanen

    Tuo Ranen kommentti olisi itse asiassa hyvä Hesariin Ekin mielipiteeseen. Tällainen siitä nyt tuli…  en tiedä ymmärtävätkö Hesarin lukijat mitä tarkoittavat eri sukkessiovaiheet, luultavasti eivät.

    ”Tämän mielipidekirjoituksen aiheeseen liittyvä Panu Halmeen ja Aleksi Nirhamon artikkeli löytyy Metsälehden netistä otsikolla ”Vastaus Seppo Vuokolle: Kirjoitus vääristelee Luontopaneelin raporttia”.

    Kirjoituksessa kerrotun voi ymmärtää niin että luonnonmetsät eivät ole aina tasaisen ja säännöllisen erirakenteisia. Niissä on elinympäristölaikkuja, joiden mittakaava voi vaihdella parista aarista useisiin neliökilometreihin. Luonnonmetsät kehittyvät monipuolisiksi sisältäen metsän eri sukkessiovaiheita edustavia laikkuja mosaiikkimaisesti.”

    A.Jalkanen

    Hesarissa kaipailtiin ruotsalaista tutkimusta jossa avohakkuualue muuttui hiilinieluksi jo kymmenen vuoden päästä.

    Tuloksia. Ensimmäisinä vuosina hakkuun jälkeen pintakasvillisuus sitoo enemmän hiiltä kuin taimet. Metsämaa ei ole ”päästöpommi” avohakkuun jälkeen, vaan orgaanisen aineksen hajotus on lähes vakio sukkession eri vaiheissa. (Kuten aiemmin itsekin tarjoilin ajatusta että metsämaan hiillivarasto on melko vakaa.) Metsänhoidolla on suuri vaikutus ilmiössä, koska puiden kasvu on tärkein hiilitaseen osatekijä. Maisematasolla hiilitase riippuu siitä kuinka paljon on nuoria ja vanhempia ikäluokkia. Vanhimpien mitattujen ikäluokkien hiilinielu on noin puolet keski-ikäisistä. Tietyn ikäisten metsien välillä on suuria eroja.

    Tiedote ja tarkemmat viitteet löytyvät linkistä.

    https://www.slu.se/ew-nyheter/2022/12/kalhyggen-blir-kolsankor-redan-inom-tio-ar/

    A.Jalkanen

    HS kirjoittaa globaaleista hiilinieluista. Maailman metsien hiilinielua syö tropiikin metsäkato. Ilman tropiikin metsien raivaamista puuston kasvu olisi imenyt puolet ihmiskunnan päästöistä.

    Kommentti [hakasulkeissa lisäys]:

    ”Metsänhoito ei ole salatiedettä. Netistä löytyy metsänhoidon suositukset, joita kuka tahansa voi opiskella ilmaiseksi. Ne perustuvat yli sadan vuoden metsäntutkimukseen. Metsänhoito ja metsänviljely ovat vakiintuneita tieteellisiä termejä.

    Metsänhoidon suosituksista näkyy, että viljelyn (istutuksen ja kylvön) ohella käytetään luontaisen uudistamisen menetelmiä ja aivan jokaiselle uudistusalalle tulee myös luontaisia taimia ja puulajeja. Metsästä ei tule ”puupeltoa” mikäli omistaja ei niin halua.

    Metsät pystyisivät siis auttamaan ilmastonmuutoksen ratkaisussa paljonkin. Metsäkatoa estetään kansainvälisin sopimuksin. Rahoitusta metsien parempaan hoitoon ja metsäalan lisäämiseen saataisiin kansainvälisiltä hiilimarkkinoilta. Köyhillä alueilla kuten Amazonasin lähialueilla asuvat ihmiset saisivat tuloja metsien [perustamisesta ja] hoidosta sen sijaan että metsä jouduttaisiin kaatamaan maatalouden tieltä.

    Luonnonmetsien talouskäyttöön ottaminen ei ole aina ja kaikkialla huono asia. Se voi olla hyödylllistä esimerkiksi silloin kun sillä hillitään metsätuhojen aiheuttamaa metsien hiilivarojen purkautumista ilmakehään pohjoisella havumetsävyöhykeellä.”

    https://www.hs.fi/tiede/art-2000010493010.html

    A.Jalkanen

    Keskustelua ilmastotoimista Hesarissa, muun muassa eri maiden hiilinielutavoitteiden reiluudesta. HS pääkirjoitus: ”Erityisesti maankäyttösektorilla on jätetty hyödyntämättä tehokkaita toimia. Niitä ovat esimerkiksi metsäkadon vähentäminen, turvepeltojen vettäminen sekä metsän kasvun voimistaminen. Hallituksella täytyy olla valmius myös rajoittaa metsänhakkuita, sillä hakkuut ovat olleet kestämättömällä tasolla monessa maakunnassa.”

    1. kommentti (julkaistu):

    ”Ei Suomen hiilinielutavoite ole olennaisesti suurempi pinta-alaa kohden kuin muillakaan EU:n metsäisillä mailla. Esimerkiksi Ruotsin tavoite on suurempi.

    Meille ei riitä maankäytön hiilineutraalius, vaan on päästävä maakohtaiseen hiilineutraaliuteen – viimeistään samassa ajassa kuin muutkin EU-maat. Eli tarkoittaa että maan hiilinielut sitovat maan kaikki päästöt.

    Globaalisti olisi välttämätöntä hillitä kehittyneissä maissa kulutusta, jotta kehittyvissä maissa riittää resursseja elintason nousulle, joka lopettaa väestön kasvun. Globaalisti tulee tavoitella negatiivisia päästöjä, mikä auttaisi onnistuessaan ilmastonmuutoksen peruuttamista. Ellei sitten valtamerien AMOC-mekanismin muutos ehdi sitä ennen jäähdyttää maapalloa.

    Minäkin pidän alkutuottajaan eli metsänkasvattajaan kohdistuvaa hiiliveroa huonona ehdotuksena. Se voisi sekoittaa puumarkkinat ja heikentää intoa investoida puun tuottamiseen, eli juuri niiden kovin tarpeellisten hiilinielujen ylläpitoon. Puun hakkaamatta jättämisestä palkitseminenkaan ei välttämättä vähennä hakkuita riittävästi, vaan teollisuus saattaa edelleen ostaa tarvitsemansa määrän puuta.

    Ennen kuin hakkuita vähennetään, olisi ehdottomasti laskettava kumpi vaihtoehto tulee julkiselle ja kansantaloudelle kalliimmaksi: sakot EUlle vai puun käytön vähentäminen!”

    2. kommentti (julkaistu):

    ”Kannattaa katsoa Luken sivuilta julkaisu ”Euroopan metsät 2020 -raportti julkaistu” ja sieltä linkki ”Suomenkielinen grafiikka”.

    Nähdään että joissakin EU-maissa on enemmän puuta metsissä ja hakataan pienempi osuus vuotuisesta kasvusta kuin meillä, esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa. Ne tuottavat eteläisempinä maina tehokkaammin puuta per metsähehtaari kuin me, ja niiden hiilinielutavoitteet on määritelty sen mukaisiksi.

    Parilla EU-maalla on vielä lupa päästellä aika paljon. Ne maat ovat Irlanti ja Hollanti, joissa päästelylupa perustuu maaperän ominaisuuksiin, mutta molemmissa on mahdollista lisätä reilusti metsäpinta-alaa.

    Ei ole järkeä vaatia metsäpinta-alan kasvattamista maissa, joissa on paljon vuoristoa ja viljelymaa pääosin järkevässä käytössä. Sen sijaan niissä EU-maissa, joissa on paljon käyttämätöntä maatalousmaata ja joutomaata kannattaa käynnistää mahdollisimman paljon metsitysprojekteja.”

    https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000010584574.html

    3. kommentti (ei julkaistu):

    ”Se ei ole oikein jos hakkuita rajoitetaan siksi että metsäkadon päästöt kasvavat holtittomasti rakentamisen vuoksi! Metsäkadon aiheuttajien tulisi kompensoida aiheuttamansa pysyvä hiilinielun alenema – esimerkiksi rahoittamalla joutoalueiden metsitystä toisaalla. Hallitushan lopetti hyvin käyntiin lähteneen joutoalueiden metsitystuen kahden vuoden kokeilun jälkeen.”

    4.  kommentti (ei julkaistu):

    ”Entä jos olemme väärässä? Jos nyt ollaan jo lähestymässä keikahduspistettä, jonka jälkeen lämpenemisen torjuntatoimet ovat riittämättömiä ja edessä on vain sopeutuminen. Tähän suuntaan viittaavat esimerkiksi metsäpalojen kasvavat pinta-alat eri puolilla maapalloa. Entä jos ilmasto päinvastoin viilenee, kun AMOC menee sekaisin, ollaanko varauduttu siihen? Emme välttämättä osaa ennustaa oikein sitä, mikä skenaario toteutuu ja kuinka nopeasti, mutta todennäköisin vaihtoehto on se, jonka ilmastotutkijoiden enemmistö ennustaa.

    Hallituksen pitäisi katsoa sekä lyhyttä että pitkää aikaväliä. Lyhyen aikavälin tavoitteet sanovat, että pitäisi rajoittaa reippaasti hakkuita juuri nyt, jotta päästään EU-tavoitteisiin. Pitkän aikavälin tavoite on päästä hiilineutraaliksi yhteiskunnaksi. Silloin voi olla järkevää jatkaa hakkuita sillä tasolla, että metsät eivät olennaisesti vanhene, koska silloin niiden hiilinielu pienenee. Myös voi olla järkevää sakottaa pysyvää metsäkatoa aiheuttavia toimijoita (rakentajat), ts. velvoittaa ne kompensoimaan päästöt esimerkiksi metsittämällä.”

    A.Jalkanen

    Martti Suosalo ja metsien monimuotoisuus. Kommenttikentästä nosto.

    Aki Ikonen: Nature artikkelissa ”The enduring world forest carbon sink”. Pan et al todetaan, että

    Boreaaliset metsien hiilinielut ovat pienentyneet (-36%) mutta ovat edelleen merkittävät ja vielä Suomen metsät ovat vielä hiilinielu, toisin kuin esim Kanadassa. Maanpäällinen elävä biomassa on hiilivarasto (20%), muttei niin suuri kuin metsänpohja (64%).

    Ja boreaalisten metsien tulevaisuudesta tutkimuksessa todetaan seuraavaa: ”Boreaaliset metsät ovat kokeneet merkittäviä ilmastonmuutoksen vaikutuksia, mukaan lukien lämpötilan ja vaihteluiden voimakkaampi nousu kuin muilla alueilla. Ilmastonmuutos on häirinnyt kasvillisuuden ja maaperän hiilidynamiikkaa sekä pahentanut metsäpalojen, hyönteisten ja kuivuuden aiheuttamia häiriöitä. Boreaalisen lahopuun suurta hiilivarastoa ja nielua uhkaavat kuivien olosuhteiden lisääntynyt hajoamisnopeus ja maastopalot.

    Nämä vaikutukset tekivät Kanadan metsistä hiilen lähteitä. Aasian ja Venäjän metsät menettivät 42 % hiilinieluistaan ​​kolmen vuosikymmenen aikana, erityisesti 2010-luvun lopulla.

    Boreaalisten metsien hiilidynamiikan tulevia uhkia ovat myös bioilmastoalueiden siirtyminen pohjoiseen, mikä aiheuttaa ikiroudan sulamista, laukaisee megapaloja, kasvattaa riskiä laajamittaisista tuholaisepidemioista. Lisäksi on lailliset ja laittomien hakkuiden lisääntyvät, johtaen metaanin ja CO2:n vapautumiseen.”

    Se mitä tapahtuu Kanadassa, Venäjällä ja Aasiassa metsille tulee tapahtumaan Pohjoismaissakin, emme ole erillinen saareke maapallolla.

    Suosalo on huolissaan luonnon moninaisuutta, ei artikkelissa mainita hiilinieluja. Mutta ovathan asiat toisiinsa kietoutuneet. Jos luontomme (tässä tapauksessa metsät) voi hyvin, varastoivat metsämme enemmän hiiltä ja on vastustuskykyisempi ongelmille.

    https://www.hs.fi/taide/art-2000010614662.html

    Ammatti Raivooja

    Oliko uusimmassa Maaseudun Tulevaisuudessa hiilinielututkija Pekka Kauppi kirjoitti, että paras tapa lisätä Suomen hiilinieluja on nuorien metsien metsänhoito eli, että jaksollinen metsänkasvatus onnistuu parhaiten. Toisessa kirjoituksessa oli, että samaan puumäärän tuottamiseen tarvitaan 20-40% enemmän pinta-alaa jatkuvassa kasvatuksessa. Ja jatkuvan kasvatuksen hiilensidonta kärsii vielä lahoisuuden kasvusta. Eli jos halutaan lisää nieluja niin lisää raivaamista jaksolliseen metsään on vastaus.

    Kurki

    https://www.luke.fi/fi/blogit/miten-suomen-kasvihuonekaasuinventaarion-tulokset-muuttuisivat-jos-ojittamattomien-soiden-paastot-ja-nielut-raportoitaisiin

    LUKE on laskenut Suomen luonnon soiden 4,1 milj.ha metaanipäästöiksi (CH4) n. +12,4 Mtn-ekv per vuosi tästä hetkestä 100 vuoden päähän ekv-keroimella 30.
    Mutta 20 vuoden periodilla ekv onkin jo 90 eli tästä hetkestä 20 vuotta eteenpäin Suomen luonnon soiden metaani-päästöt ovatkin valtavat +37 Mtn-ekv/v.
    Jos jättää tuosta Luken listasta pois Saranevat, joita ei liene ojitettu juurikaan, niin metaanipäästöt 3,5 milj.ha luonnonsoilta olisivat n. +8,1 Mtn-ekv/v 100 vuoden periodilla ja 3*8,1= +24 Mtn-ekv/v 20 vuoden periodilla.
    Ojituksilla on siis poistettu luonnon soiden metaani päästöjä 20 vuoden periodilla yhteensä 5/3,5* 24= + 34 Mtn-ekv, jos olettaa että näitä kolmea suotyyppiä on ojitettu samassa suhteessa kuin on luonnon soita.

    Tämä + 34 Mtn-ekv/v pitäisi hyvittää turvemaiden CO2-maapäästöjä laskettaessa, joita nyt lasketaan ojitetuilta metsää kasvavilta turvemailta n. +10 Mtn/v  ja turvepelloilta saman verran eli CO2-maapäästöt pitäisi kokonaan poistaa maankäyttösektorin laskelmista.

    A.Jalkanen

    Hankalia arvotettavia ovat nuo eri kaasut ja eri pituisina aikoina tapahtuvat puoliintumiset ilmakehässä. Jos verrataan vain kunkin vuoden päästöjä ja nieluja, ollaan ehkä astetta eksaktimmassa tieteessä. Mutta se ei ole eksaktia kun maaperäpäästöt ovat virhemarginaaleiltaan suuret – mikä ei tunnu häiritsevän heitä jotka haluavat sakottaa Suomea heikoista hiilinieluista.

Esillä 10 vastausta, 6,631 - 6,640 (kaikkiaan 6,689)