Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,291 - 6,300 (kaikkiaan 6,715)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Onhan biomassan hiilivarasto poissa ilmakehästä, siksi silläkin on merkitystä kun puhutaan suurista metsäalueista.

    En osaa sanoa mitään varmaa pysyvyyteen; luulisin että kohtalaisen pysyvässä tilassa ne ovat sen jälkeen kun karikkeet on hajotettu humukseksi ja yhdisteet huuhtoutuneet syvemmälle maahan.

    Maaperää on tutkittu vähän mutta tilannetta yritetään korjata. Sivun alareunan lähteissä policy brief.

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/maapera-sitoo-enemman-kasvihuonekaasuja-kuin-puusto-metsanhoito-keskeisessa-roolissa-hiilinielujen-vahvistamisessa

    Timppa

    Ilmakehän tilanne perustuu siihen kuinka paljon hiiltä on vuosimiljoonien aikana poistunut ilmasta ja varastoinut maan alle.   Sitä ei ottaa missään nykyisessä hiilitasetarkastelussa huomioon.  Kuten kaikessa toiminnassa entiset tapahtumat ovat historiaa.  Oleellista on vain se tulevaisuudessa tapahtuu.

    A.Jalkanen

    On sillä merkitystä purkautuvatko tai puretaanko vaikka Venäjän ja Kanadan metsät ilmakehään.

    Metsuri motokuski

    Kohta se kääntyy niin päin että pelloksi muutettu suo sitoo hiiltä enemmän kuin luonnontilainen suo. Siinä sitä taas ollaan kun laskentamallit menee uusiksi.

    Kohta tulee suositus että kaikki suot olisivat hiilensidonnan kannalta parasta olla peltoja. Varsinkin viherkesannolla.

    A.Jalkanen

    Luonnontilaiset suot eivät ole mukana laskennassa ja hyvä niin. Liikaa epävarmuuksia ja liikaa pinta-alaa. Turve on raportoinnin piirissä olevien ”hoidettujen” maiden ongelma silloin kun se on hapellisissa oloissa eli sen hajoaminen aiheuttaa hiili- ja typpioksiduulipäästöjä. Tämä perusasia ei taida onneksi muuttua, eikä se, että muokattu pelto on pahin päästelijä. Ymmärtääkseni viherkesantoja muokataan.

    Kurki

    ”Maaperän hiilivarasto karttuu sitä runsaammin, mitä enemmän puusto kasvaa. Tehokkainta hiilen sidontaa on turvata metsien hyvä kasvukyky ja uudistamalla talousmetsät ajoissa”, Ilvesniemi summaa.

    Koska maaperän hiili korreloi Ilvesniemen mukaan maanpäällisen puuston biomassan hiilen määrää suhteessa 40/60, niin Suomen metsien runkopuukuutiomäärän lisäyksen 1100 milj.m3 (1960-luvulta 1500 milj.-runkopuu-m3 viime vuosille 2600 milj.m3) sitoma CO2-määrä on 2,5*1100= -2750 Mtn ja kaikki siis uutta sidontaa.

    Tällä perusteella Metsämaan nielu pitäsi laskea hakkuusäästöstä kertoimella 2,5 ja vähentää vain ojitettujen turmaiden CO2-, NH4- ja N2O-maapäästöt. Viime vuoden hakkuusäästö oli 22 milj.m3 ja silloin Metsämaan hiilinielu olisi -2,5*22+10,6= -44,4 Mtn-ekv, jonka jo laskin edellä ja joka on elävän puubiomassan sidontaan -1,3*22-4,2+10,6= -22,2 Mtn-ekv vettattuna kaksinkertainen.

    Nostokoukku

    Motokuskin ennustus saattaa toteutua. Laskentatapoja ja tuloksia muutetaan koko ajan, puntari näyttää jatkuvasti eri lukuja. Luonnontilaisia soita ei hyväksytä laskentaan mukaan, liikaa pinta-aloja ja sitovat liikaa hiiltä. Voipi pian sotkea hiilikaupankäynnin.

    A.Jalkanen

    Ok kiitos tarkennuksesta kesannon suhteen. Tällä keinoin saadaan kyllä maan hiilimäärää kasvatettua ja siitä voitaisiin palkita.

    Minua häiritsee Kurki laskentatavassasi se että yhdistät pitkäaikaisen hiilen havaitun kertymän ja vuotuisen puuston kasvun. Maan alle on kertynyt enemmän hiiltä kuin maan päälle, koska juuristoja ei ole sieltä poistettu hakkuissa ja lisäksi maanpäällinen karike on kerryttänyt sitä. Vuotuiset hakkuut ovat lisäksi olleet 1960-luvun jälkeen koko ajan kasvua pienemmät, jolloin metsään on jäänyt hiilinielun puiden kasvu kokonaan.

    Vuotuinen puuston kasvu ei kerrytä samalla kertoimella (?), vaan runkopuu eli vajaat 60 prosenttia poistuu ja reilu 40 prosenttia jää metsään plus hiilinielu kokonaisuudessaan. Meniköhän logiikka nyt oikein en tiedä.

    Kurki

    En ymmärtänyt.

    Maaperän hiilivarasto karttuu sitä runsaammin, mitä enemmän puusto kasvaa.

    Tämähän voidaan sanoa myös, ”mitä enemmän Suomen metsät kasvavat sitä enemmän maaperän hiilivarasto myös kasvaa” eli viimeisten 60 vuoden aikana myös maaperän hiilivarasto on kasvanut ja se on uutta vanhan päälle.

    A.Jalkanen

    Siis mietin millä kertoimella  vuotuinen bruttokasvu ja nettokasvu metsissä kerryttää hiiltä metsiin.

Esillä 10 vastausta, 6,291 - 6,300 (kaikkiaan 6,715)