Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,261 - 6,270 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Maankäytön luokkaa muuttaneet alueet pitää raportoida luokassa ”converted” 20 vuoden ajan, eli ne eivät siirry heti lopulliseen luokkaansa ”remaining”. En tiedä miten tätä pystytään valvomaan, tuskin mitenkään. Eihän kansainväliset auditoijat eli tarkastajat tiedä ovatko esitetyt luvut oikeita vai vääriä. Mahdollisimman oikeisiin kuitenkin tulisi pyrkiä.

    A.Jalkanen

    Nostokoukku moitti että turpeen hajoaminen kiihtyy, kun tehdään tuhkalannoitus. Tämä on luultavasti toinen syy sen vaikuttavuuteen ravinteiden saatavuuden ja ravinnetasapainon paranemisen ohella. Olemme uskoneet, että puuston kasvu kiihtyy enemmän kuin turpeen hajoaminen, eli saavutetaan nettosidonnan kasvu. Kiihdyttäähän ojituskin aina hiilidioksidipäästöjä turpeesta; siihenkin kiinnitetään nykyään kasvavaa huomiota paitsi hiili- myös vesistöpäästöjen vuoksi.

    Tutkija Päivi Väänänen: ”Oma näkemykseni on, että pitkällä aikavälillä tarkasteltuna ei ole viisasta hyväksyä mahdollisesti vuosikymmenten ajaksi lisääntyviä maaperäpäästöjä vain sen vuoksi, että puuston kasvu lisääntyy. Mutta kasvupaikkojen väliset erot tässä ovat suuria, ja turpeen hajoamiseen voidaan vaikuttaa myös suometsän vedenpinnan tasoa säätelemällä.”

    https://www.luke.fi/fi/uutiset/tuhkalannoitus-lisaa-suometsissa-puuston-kasvua-mutta-sen-vaikutukset-maaperaan-tunnetaan-viela-heikosti

    Jutussa todetaan että aiheesta tarvitaan lisätutkimusta. Käytännön kannalta ohje olisi ehkä tässä vaiheessa: valitaan tuhkalannoituskohteiksi sellaisia kohteita, joissa pohjaveden pinta ei ole kovin syvällä, jolloin turpeen hajoamishävikki on todennäköisesti pienin mahdollinen. Tällaisia kohteita ovat erityisesti ne alueet, joissa yritetään jatkuvaa kasvatusta. Jos kunnostusojitus voidaan välttää, niin tuhkalannoituksen antama piristysruiske kasvuun puoltaa hyvin paikkaansa.

    Nostokoukku

    Totisin vain Luken erikoistutkijan laskelman. Aluksi puun kasvu sitoo enemmän kuin turve hajotessaan vapauttaa, mutta myöhemmin aikaansaatu kasvu pitäisi korvamerkitä käytettäväksi rakenteisiin joihinka hiili sitoutuu jotta päästäisiin voiton puolelle. En moittinut. En pysty siihen, koska en ole vielä hankkinut hiilidioksidin punnitsemiseen sopivaa puntaria. Kommentoin vain viisaampien tutkimuksia.

    A.Jalkanen

    Toki hakkuupoistumasta olisi hyvä tehdä pitkäkestoisempia tuotteita, mutta jos kuluttaja ei niitä osta, niin ei heitä voi pakottaakaan. Korvamerkintäkään ei auta tähän vaivaan.

    Suomen suot ovat hajonneet alkaen 1950-luvulta niin suuria määriä, että vähäiset tuhkalannoituskohteet ovat siihen verrattuna pisara meressä. Siteeraan säännöllisesti suotutkijaa joka määritteli: puusto on kasvanut suunnilleen turpeen hajoamisen verran ja vasta seuraavalla kiertoajalla päästään nettohiilinieluihin. Lisäksi maannos muuttuu ainakin ohutturpeisilla kohteilla jo vähitellen turvekankaaksi, jossa lopputilanne saattaisi olla se että karikesato on yhtä suuri kuin hajoamisen hävikki.

    Nostokoukku

    Ei auta korvamerkintä eikä pakkomyynti. Tuhkalannoituskohteet tulisikin valita huolellisesti, ettei porsas syö eväitä. A.J. pohdiskelu on oikean suuntaista. Oikeilla kohteilla näin varmasti käy. Suomessa on vain tapana, että kun jostain innostutaan, melskataan saman kaavan mukaan kaikilla kohteilla lopputuloksesta sen kummemmin välittämättä. Esimerkkinä metsäojitus aikoinaan. Vielä kun sekaan sotketaan jonkinlainen valtion tukijärjestelmä syntyy sutta ja sekundaa enemmän kuin hyötyä.

    tilkku

    Kun katselen noita 50 vuotta sitten pelloksi tehtyjä tai ojitettuja metsiä  kulkee korkeuskäyrä pääosin samalla paikalla kuin 50 luvulla tehdyissä kartoissa, ei tee mutkaa vanhaan verrattuna. Sama tilanne kun karttaikkunassa vetää laserkeilauskorkeusviivan korkeuskäyrän päälle, ei laseri notkahda. Syken ja luken ja ipcc:n ”tutkimuksissa” turvetta hajoaa vuosittain sentin. Luulisi että aineen katoaminen näkyisi myös maanpinnan tason laskemisena. Että tällaisia nämä tietokonemalleilla saadut tulokset.

    Kurki

    AJ:   joissa pohjaveden pinta ei ole kovin syvällä, jolloin turpeen hajoamishävikki on todennäköisesti pienin mahdollinen.

    Maapäästöiltään nolla luokkaa ovat pienten purojen tasaiset turvemaarannat kymmeniä metrejä nolemmin puolin ja leveyttä saa lisää ojittamalla. Keväällä tulva ei haittaa puita, kun kasvukausi ei ole vielä alkanut ja kesän kuivempi aika mahdollista sitten hyvän puun kasvun. Lisäksi tällaisiin puroihin saattaa liittyä lähellä olevia suurempia soita, joka ei liity puron tulviin, kun vesien pääsy sinne on estynyt, mutta kaivamalla oja suolle puron tulvavesistä voisi mennä vaikka kaikki suolle. Tuvavedet sitten lannoittaisivat karuja soita eikä maapäästöjä olisi. Tuossakin lähellä olisi karu 100 ha suo, joka on puron lähellä ja aikoinaan ojitettiin, mutta on taas palautunut heikkosti puuta kasvavaksi suoksi, mutta tälle suolle saisi kaikki puron saviset kevään tulvavedet metsähallituksen tuhansien hehtarien ojituksilta ylempää kaivamalla oja sinne. Suosta tulisi keväisin tulvajärvi, joka puhdistaisi tulvavedet ja ne lannoittaisvat suota toistuessaan ja vedet laskisivat sitten puhtaampina takaisin puroon. Näitä tällaisia kohteita ainakin täällä on pilvin pimein, mutta ei niitä hyödynnetä.

    Olisi myös ilmaston ja monimuotoisuuden kannalta perusteltua.

     

    A.Jalkanen

    Tuosta Kurjen mainitsemasta vesiensuojelun hankkeesta pitäisi teidän tehdä projekti paikallisen elyn kanssa. Rahoitusta Metkan suometsien hoidon suunnittelusta tai jostain muusta lähteestä että saisi myös työn osuuden.

    Kurki

    UPM myi tuon suon metsärahasto United Bankersille suuremman metsäpalstan osana. Tarkoitus olisi jossain yhteydessä kysyä voisiko sen ostaa?

    Kurki

    Mykkänen kiittelee myös sitä, ettei komissio esitä EU:n luonnon hiilinielujen kuten metsien kasvattamista enää 2030-luvulla. Sen sijaan komissio antaa teknologisille nieluille eli hiilidioksidin talteenotolle (CCS) ja käytölle (CCU) ison roolin päästöjen vähentämisessä.
    ”Maankäyttösektorille jäävä nielutavoite on 2030-tasoinen. Siihen ei onneksi esitetä kohtuuttomia lisäyksiä, ja niitä Suomikaan ei näe realistisina.”

    Näyttää menevän kuten jo ehdin kirjoittaa. Fossiillipäästöt voidaan lopettaa vuoteen 2040 mennessä ja Metsämaan nielu säilyttää ainakin tällä tasolla vuoteen 2030. Metsien hakkuita ei tarvitse alentaa, kun nieluja Suomessa on saatavissa lisää, jos vain ryhdytään toimeen. Jos metsämaa nielua ei saada kasvatettua ei sakkokaan siitä ole kovin suuri.

    Enkä usko, että sakkoakaan edes tarttee maksaa, kun Saksakaan ei yllä omaan Metsämaan nielutavoitteeseen, vaan tuota EUn metsänielutavoitetta vuonna 2030  -310 Mtn-ekv tullaan alentamaan.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010207519.html

Esillä 10 vastausta, 6,261 - 6,270 (kaikkiaan 6,717)