Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,191 - 6,200 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Italialla näkyy olevan suuri maankäyttösektorin nettonielu n. -35 Mtn-ekv/2020 mutta, kun vertailutaso on -36 Mtn-ekv, niin sielläkään ei ole myytävää.

    https://climate.ec.europa.eu/system/files/2023-04/it_2022_factsheet_en.pdf

    Italiassa on metsää 11 milj.ha ja kasvu taitaa olla suurempi kuin Suomessa.

    The current Italian forest area occupies 11 million hectares – equal to 37% of all national soil – with a growth of more than 18%: from 144.9 to 165.4 cubic meters of biomass that translates into almost 201 thousand million more Co2 absorbed.

    Linkki: https://www.wownature.eu/en/forests-in-italy-in-10-years-the-surface-area-has-increased-by-587-thousand-hectares/

    AJ:tä kysyn mitä nieluja kotimaasta voi ostaa?

     

    A.Jalkanen

    Forest Europe 2020 -raportista näkee eri maiden puustot ja kasvut.

    Mitä nieluja Suomesta? No ihan keneltä tahansa hakkuita aikovalta metsänomistajalta voi ostaa nieluja. Tosin ei ehkä kuitenkaan kannata, koska jää saamatta ne kuuluisat kerrannaisvaikutukset 200 miljoonaa euroa per 1 miljoona m3 hakkaamatta jätettyä puuta, eli noin 3 mrd euroa per vuosi.

    Kurki

    Forest Europe 2020 -raportista näkee eri maiden puustot ja kasvut.

    Niin vaikea löytää ettei löytynyt.

    Missä metsänomistaja voi myydä hiilinieluja?

    Onko sellaista välittäjää?

    A.Jalkanen

    https://foresteurope.org/state-of-europes-forests/

    Nimi jolla löytää on ilmeisesti: State of Europe’s Forests. Italia on sivulla 372. Jos vuotuiset hakkuut ovat noin 10 miljoonaa m3, ei myytävää hiilinielua taida olla sielläkään. Ihmettelin tätä jo aiemmin ja epäilin että Italian hiilinielupotentiaali on yliarvioitu.

    Kurki on oikeassa: hiilinielujen osto ei ole ihan helppo toteuttaa. Hiilinielujen kauppa voisi tapahtua esimerkiksi luontoarvot.fi-palvelussa, mutta vaikka osa jättäisi hakkaamatta, joku muu metsänomistaja silti hakkaisi saman verran (kuten Timppa muistuttaa). Yhtälö ratkeaa helpommin jos kysyntä alenee, eli metsäteollisuudella pitäisi olla kannuste olla ostamatta puuta. Kannusteeksi ei taida riittää se että sillä keinoin varmistaisi maamme ilmastopolitiikan onnistumisen.

    Visakallo

    Yritystuet ovat syöpyneet niin syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan, että edes ajantasaista tietoa niiden suuruudesta ja jakautumisesta ei tahdo enää löytää. Muutaman kymmenen miljoonan Kemeroista on jaksettu kyllä paasata, mutta kymmenen miljardin yritystuki ei kiinnosta ketään, ja toista mokomaa ollaan nyt ujuttamassa ilmastoinnin kautta suomalaiseen metsätalouteen ja samaan aikaan myös tuurisähkön siirtoon ja tuotantoon.

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Yritystuki

    Petkeles

    Hyvä olla tuollainen wiki-linkki aina lopussa joka kertoo aiheesta olennaisen ja sivistää läsnä olevia.

    Yritystyki on onneksi nimensä mukainen tuki yrittämiseen. Kemeran/metkan nimi pitäisi sorvata jotenkin niin, että siitä käy ilmi varakkaiden sosiaalituki.

    Kurki

    linkki: https://foresteurope.org/state-of-europes-forests/

    Juuri tätä minä katselin.

    Miten päästään sivulle 372?

    A.Jalkanen
    A.Jalkanen

    Tässä Luken tuore infografiikka joka sisältää tärkeimpiä tunnuslukuja Euroopan metsistä. Kts. esimerkiksi hakkuut vuotuisesta nettokasvusta maittain 2015: varaa lisätä eli hiilinieluja on tuolloin 10 vuotta sitten ollut esimerkiksi Irlannissa, Ranskassa, Unkarissa ja Romaniassa.

    https://www.luke.fi/sites/default/files/migration_wp/metsavarat-Luke_suomi_20210727.pdf

    Kurki

    Kiitos linkeistä.

    Taitavat vain olla vanhentuneita.

    Täytyy olla ihan viime vuosilta tietoa maankäyttösektorin nettonieluista, että Saksasta tuli päästö +4 Mtn-ekv ja EU-alueen nettonielu on romahtanut -450 Mtn-ekv (2015) vuonna 2021 -350 Mtn-ekv eli 100 Mtn-ekv.

    Vakkilaisella oli lähdeviittaus:

    https://climate-advisory-board.europa.eu/reports-and-publications/scientific-advice-for-the-determination-of-an-eu-wide-2040

     

     

Esillä 10 vastausta, 6,191 - 6,200 (kaikkiaan 6,717)