Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,181 - 6,190 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Ai että jäsenvaltioilta voi ostaa. Näitäkö maankäyttösektorin nettonielutavoitteiden ylittäneitä nielujäämiä? Onko yhdelläkään maalla enää nettonielutavoitteen ylityksiä, sillä nyt EUn tavoite on -310 Mtn-ekv, mutta Saksankin nettonielu Vakkilaisen mukaan romahti vuodessa -30 Mtn-ekv:stä +4 Mtn-ekv päästöksi ja Suomen sinne nollan tuntumaan. Samoin EU-maiden yhteinen nettonielu romahti +100 Mtn-ekv.

    Mistähän löytäisi EU:maiden  viimeiset maankäyttösektorin nettonielut?

    Mitenkä laskenta menee esim Suomen osalta. Takoittaako tuo netto nielutavoite n. -14 Mtn-ekv ilman puutuotteita meneillään olevalle koko 5-vuotiskaudelle vai keskimääräistä vuotta kohti. Nyt on menty ainakin 3 vuotta nollan tuntumassa.  Suomella on myös se lisäjousto -10 Mtn.

    R.Ranta

    <p><p><p>Tuo artikkeli kiertoajan pidentämisestä ja sen perusteluista askarrutti.                                                                                                                                                                                                                                  Metsän kannattaa taloudellisessa mielessä uudistaa, kun suhteellinen arvokasvu pysyvästi alittaa muualta vastaavalla riskillä saatavan tuoton. Oikea lähtökohta on syytä pitää mielessä, kun otetaan kantaa. Kun hiilellä on markkinoilla hinta, niin sitä tulisi myös soveltaa markkinaehtoisesti metsänomistajille.                                                                                                                                                                                    Aidot markkinat ja niiden muukaan toimiminen on minusta ainoa oikea tapa hoitaa näitä kysymyksiä. Toisin sanoen metsänomistajalle korvataan se osa, jonka hän taloudellisten etujensa vastaisesti menettää pidentämällä  kiertoaikaa. Kiistaton tosiasia on, että puuston järeytyessä suhteellinen arvokasvu heikkenee, joka on taloudellinen ydinkysymys asiassa.                                                                                                                                                                                                Ei se ole narri joka narraa, vaan se, joka antaa itseään narrata. Juuri siksi asiat pitää käydä omassakin päässä.</p></p></p>

    Kurki

    Metsän kannattaa taloudellisessa mielessä uudistaa, kun suhteellinen arvokasvu pysyvästi alittaa muualta vastaavalla riskillä saatavan tuoton.

    Kukahan tuonkin pystyy arvioimaan?

    A.Jalkanen

    Kurki: n. -14 Mtn-ekv ilman puutuotteita per vuosi – luulisin. Mutta se lienee totta että ostettavia nieluyksiköitä voi olla vaikea löytää. Ulkomailta ostamisen mielekkyyskin on kyseenalainen: ne nieluyksikkörahat kannattaisi ennemmin antaa suomalaisille metsänomistajille jotta he hakkaisivat vähemmän.

    Kurki

    Jos viideltä vuodelta olisi tulos nolla, niin päästöoikeuksia pitäsi ostaa (5*14-10) milj.tn *80 e/tn = 4,8 miljardilla eurolla.

    Summa johtuu suurelta osalta siitä, että Luke meni ja nosti maapäästöjä +10,5 Mtn-ekv/v.

    A.Jalkanen

    Aika iso summa… melko varmasti saisi ostettua nieluja halvemmalla kotimaasta – vaikka 0,5 miljardilla per vuosi. Voi verrata kantorahatuloihin jotka ovat noin 2 mrd vuodessa per noin 60 milj. m3 yksityismetsien vuotuiset hakkuut. Puolella miljardilla saisi siitä neljänneksen eli 15 milj.m3, riittäisikö se?

    Nostokoukku

    Se ei luultavasti päättäjille käy, ei mitenkään. Raha jäisi kotimaahan ja mikä pahinta, geopoliittisesti aivan väärille seutukunnille.

    Timppa

    Tuhkalannoituksen voi yhdistää jatkuvaan kasvatukseen ja korkeampaan pohjaveden pinnan tasoon, jolloin turpeen hajoamisen kiihtyminen ehkä estyy.

    Puut eivät tottele ihmisten toiveita.  Ei vaikka miten yritettäisiin.  Pätee myös jatkuvaan kasvatukseen soilla.  Ongelmia taimettumisissa ja isojen puiden  pystyssä pysymisissä.  Pohjaveden säätökin lienee käytännössä tosi vaikeaa.  Olosuhteet vaihtelevat.

    Näitä muoti-ilmiöitä tulee ja menee kunnes sitten joku huomaa, että yritetään väärää systeemiä.  Esimerkkejä taannoiset männyn istutukset liian reheville tai kuusen liian karuille paikoille.  Tai koivuviha.

    Timppa

    tarvittaisiin esimerkiksi tuhkalannoitusta, turvepeltojen ottamista pois viljelystä (vaikka väliaikaisesti laitumiksi)

    Karjaahan ei saa kasvattaa, koska siitä aiheutuu päästöjä.  Nykyoppien mukaan lihakin on vaarallista syödä.

    Nostokoukku

    Liha on kuulemma huomattavasti vaarallisempaa kuin sokerihuurretut vehnämurot joissa on väriaineita ja seitsämän erilaista E-koodia.

Esillä 10 vastausta, 6,181 - 6,190 (kaikkiaan 6,717)