Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,151 - 6,160 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Miten Vakkilaisen ketjun saa näkyviin, minä en saanut linkinkään kautta kun en ole X-files käyttäjä. Voisiko joku referoida tänne parhaat palat? Tässä nähdään että Metsälehti päihittää muut alustat: tämä on ilmainen ja kaikille avoin foorumi jota voi lukea ilman rekisteröitymistä ja Google ja muut hakukoneet löytävät viestit.

    Kurki

    Minulla avautuu tuo Scientistin linkki.

    Nostokoukku

    Minullakaan ei ole filettä kuin paistinpannulla.

    Scientist

    <p><p><p>Kyllä pitäisi saada kirjautumattakin Googlella. Hakusanat Esa Vakkilainen ja Twitter tai X. </p><p>Olennaista ketjussa on että metsä on yhä nielu, laskenta muuttunut, erityisesti kasvanut maaperän päästö. Myös esim Saksan metsät ovat päästö nyt vaikka siellä hakkuut ja puun poltto eivät ole kasvaneet. EU maat ovat menneet lupaamaan liikaa metsien hiilinielusta. Suomessa helposti syytetään vain hakkuita ja unohdetaan laskennan muutokset ja esim turvepeltojen päästöt, jotka kasvaneet kesien lämmetessä.</p></p></p>

    A.Jalkanen

    Kiitos Scientist. Pääsen siis X:ään mutta se ketju ei näy:  ainoastaan aloitus, ei kommentit. No eihän siinä sitten paljon uutta ollut mitä ei olisi jo tällä palstalla käsitelty.

    Saksan maankäytön kääntyminen päästöksi on kyllä uutinen. Voi olla että EU-alueen maakohtaisia tavoitteita joudutaan pienentämään.

    Nostokoukku

    Niitä tavoitteita ei luultavasti pienennetä muuta kuin Saksan kohdalta.

    A.Jalkanen

    Olli Tahvonen ei ilmeisesti pidä puun poltosta. Hän kirjoittaa: ”Puulla on monia vaihtoehtoisia käyttötapoja, joista osa lisää hiilivarantoja puutuotteissa, kun taas erityisesti poltto aiheuttaa hiilen nopean palautumisen ilmakehään ja kilpailee kyllä likaisempien mutta yhtä lailla myös puhtaampien energiavaihtoehtojen kanssa.”

    Osallistuin:

    ”Viimeisimpien uutisten mukaan myös muilla EU:n mailla kuten Saksalla on vaikeuksia päästä sovittuihin maankäytön nielutavoitteisiin, joten joudutaanko yhteisiä tavoitteita ehkä piankin neuvottelemaan uudelleen?

    Metsien käyttöä nostetaan vähän turhaan koko ajan tikunnokkaan, kun ilmastotavoitteet lasketaan koko maankäytölle mukaan lukien maatalous. Meillä ongelmia aiheuttavat nimenomaan turvemaiden päästöt sekä maa- että metsätaloudessa. Niiden päästöjen alentaminen onnistuu vähentämällä hapellisissa oloissa olevan turpeen määrää, eli ottamalla turvepeltoja pois viljelykäytöstä vaikka laitumiksi, käyttämällä turvemaametsissä laajasti jatkuvapeitteistä kasvatusta ja välttämällä kunnostusojituksia.

    Polttopuu ja turve on hyvä olla edelleen mukana repertuaarissamme, kun ei tiedetä mitä haasteita lähitulevaisuus tuo huoltovarmuudellemme tullessaan.

    Maankäyttöpoliittisia päätöksiä ei kannata tehdä ilman kustannushyötyanalyysiä. Ehdotan aina näissä keskusteluissa samaa kuin Suomen Ilmastopaneeli: nykyinen hakkuutaso on hyvä kompromissi haittojen ja hyötyjen suhteen. Jos hakkuita vähennetään paljon hiilinielujen vahvistamiseksi, silläkin vaihtoehdolla on hinta. Se realisoituu välittömästi, koska meiltä jää saamatta puun käytön kerrannaisvaikutuksia kansantaloudessa.”

    https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010145687.html

    Panu

    Jaahas, Tahvosella on näköjään agenda. Otetaan lainaus suoraan sylttytehtaalta:

    Mitä hiilineutraalius tarkoittaa?

    Hiilineutraalius tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä hiilinieluihin.”

    https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/society/20190926STO62270/mita-hiilineutraalius-tarkoittaa-ja-miten-se-saavutetaan-2050-mennessa

    Jos kaikki hakattava puu poltettaisiin niin metsän osalta hiilineutraalisuuteen päästäisiin hakkaamalla kasvun verran (+pieni vaikutus korjuun ym päästöillä). Suomessa hakkuut ovat viime vuosikymmeninä joka vuosi olleet vähemmän kuin kasvu ja hakattua puuta päätyy myös hiilivarastoiksi rakennuksiin, huonekaluihin ym.

    Muiden vihervasemmistolaisten tapaan Tahvonen näkee metsät jonkun muun kuin metsänomistajan omaisuutena ja metsänomistajan rooliksi jää sitoa muiden päästöt.

     

    Kurki

    AJ:lle ”Hyvin argumentoitu” piste.

    Vakkilaisen linkissä on paljon uutta asiaa kuten, että EUn nettonielutavoite n. -310 Mtn on myös romahtanut ja tässä syy, joka täällä on tiedostettu jo ajat sitten.

    Entäpä koko EU, onko maankäytön nielu vakaa? Uusimmat arviot näyttävät että n. 2010-2015 on vakaa nielu taittunut ja nielu onkin pienentynyt noin +100 MtCO2 vuodessa. ESABCC viimeisimmässä raportissaan toteaa että Euroopan metsät on muuttuneet vanhoiksi (ei enää kasva)

    A.Jalkanen

    Kiitos edellisille kommentoijille. Hiilinielujen kohennuslääkkeet ovat varmaan erilaiset eri maissa ja myös maiden sisällä eri maankäytöissä. Kannusteet ja tiedepohjainen päätöksenteko tehoaisivat melko varmasti paremmin ja olisivat pitkävaikutteisempia kuin sakkomaksuilla pelottelu ja ylhäältä alas sanelu.

    Jos Saksan metsänielun (maankäytön?) romahdus ei johdu hakkuista eikä puun poltosta niin jäljelle jää selittäjiksi metsien ikärakenteen vanheneminen ja metsätuhot? Meillä sama edessä etelän vanhoissa kuusikoissa?

Esillä 10 vastausta, 6,151 - 6,160 (kaikkiaan 6,717)