Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,141 - 6,150 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tolopainen

    Paperiliitto ei ollut koskaan mukana keskitetyissä sopimuksissa, vaan neuvotteli omansa, kun sillä oli siihen mahdollisuus tärkeimpänä vientialana. Niin muuttuu maailma vain muutos on pysyvää. Sopimisen kulttuuria ei ole koskaan ollutkaan.

    Palkka on korvaus työstä, työpaikka ei ole mikään sosiaalitoimisto, jonka maksut voidaan sopia valtakunnan tason ohjeistuksella Helsingistä.

    Kurki

    Siirretty ”Me keskustelemme taas” palstalle.

    Scientist

    <p>https://twitter.com/EsaVakkilainen/status/1750502403441295812?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Etweet</p><p>Yllä linkki Esa Vakkilaisen Twitter kommentteihin. Kannattaa muutenkin seurata häntä.</p></p>

    Nostokoukku

    <p>Muistan vielä hyvin 90-luvun, olin tuolloin ripeimmilläni työntekoon. En kyllä muista saaneeni 40% palkankorotusta. Luulisi niinkin merkittävän korotuksen jääneen mieleen. Mutta ehkä se koski vain johtotehtävissä olevia. Nykyisen hallituksen toimet vastaavat Holkerin aikoja. Ilmeisesti  Venäjältä on ohjeistettu Orpoa huolehtimaan taas suomalaisten hyväpalkkaisten oligarkkien hyvinvoinnista antamalla heille mittavat verohelpotukset.</p>

    A.Jalkanen

    Ay-jutut pois ja Me keskustelemme taas -ketjuun! Puunpolttoasiat on näköjään keskusteltu kertaalleen jo vuosi sitten Pia Elosen artikkelissa ”Silmänkääntötemppu”.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009408032.html

    A.Jalkanen

    Hesarin tuoreempaan puunpolttojuttuun ”Kampanja selvitti, kuinka paljon Suomi polttaa ikivanhaa puuta” on lisätty näköjään Mikko Riikilän energiapuupinon äärellä tekemä video. Hyvä, Hesarin toimittajat lukevat nykyään Metsälehteä!

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/kuitupuu-loytyy-energiapinosta/#d22ca7cc

    Kommenttini Hesarin puupolttokeskusteluun:

    ”Osa energiapuun kotimaisen käytön noususta johtuu siitä, että haketta ei enää Venäjältä tuoda ja osa johtuu turpeen energiakäytön vähenemisestä. Osa johtuu siirtymisestä pörssisähköön ja sitä tukevasta kotitalouksien puun poltosta. Nämä kaikki ovat periaatteessa hyviä kehityskulkuja sinänsä. Ne ovat johtaneet kasvavan kysynnän myötä energiapuun hinnan nousuun, jolloin metsänomistajalle on ollut sama myydä pienpuu energiaksi eikä kuitupuuksi.

    Jostain lähteestä on kaukolämpölaitoksiin kuitenkin tänä päivänäkin poltettavaa saatava, eikä ehkä enää voida palata öljyyn ja kivihiileen. Puun poltto on siis välikauden ratkaisu, kun odotellaan että sähköön perustuvat energiainvestoinnit etenevät. Moni taloyhtiö on jo siirtynyt maalämpöön tai lämpöpumppuihin ja kaukolämpöönkin tulee uusia energiaa varastoivia ratkaisuja. Ei siis kannata repiä pelihousuja: runsas puun poltto on oletettavasti välikainen ilmiö.”

    Nostokoukku

    Olipa monimuotoisuuden, hiilinielujen ja erityisesti sertifikaattien toiminnan tehokkuuden osoittava video. Onttoja pesähaapoja polttoon ja kaikki nämä vaatimukset ja isot puheet täyttyvät ja toteutuvat.

    Kurki

    Esa Vakkilainen näkyy huomanneen saman. Metsämaan CO2-nielun lasku ei tule hakkuista, vaan maapäästöjen muutoksista.

    Linkkistä/sivu 45/taulukko 1,7  pääsee näkemään kuinka kivennäismaametsien karike CO2-nielu (DOM+SOM) oli  2019 -7,9 Mtn ja orgaanisten maiden (DOM+SOM) päästöt +4,1 Mtn.

    Yhteensä -3,8 Mtn.

    https://www.stat.fi/media/uploads/tup/khkinv/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

    Mutta tässä linkissä vuoden 2021 maapäästöt ovatkin kangasmetsien CO2-nielu vain -4,2Mt ja turvemaiden +10,6 Mtn.

    Yhteensä + 6,4 Mtn.

    https://www.luke.fi/fi/seurannat/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario/kasvihuonekaasuinventaario-2021-maataloussektorin-ja-maankayttosektorin-nettopaastoihin-ei-merkittavia-muutoksia-verrattuna-joulukuussa-2022-julkaistuihin-ennakkotietoihin

    Eli maapäästöjä lisää +10,4 Mtn.

    Ja perustelu Luke/Ojanen oli, että lämmenneet kesät ovat kuivattaneet maaperää ja siksi maapäästöt nousseet.

    Viime kesä taas oli niin oli niin märkä, että nuo vanhat päästöt lienevät oikeammat.

    A.Jalkanen

    On kyllä uskottavaa että lämpimänä kesänä karike hajoaa nopeammin ja samoin turve, eli siinä mielessä mallit varmaan toimivat kuten pitääkin. Turvemaan päästöjä saataisiin alemmas nostamalla pohjaveden pintaa. Mitenkähän maatalousmailla: onkohan siellä käytössä uudet turpeen hajoamisen mallit, vai onko tämä päästöpommi vasta tulossa?

    Kyllä vuotuisten hakkuiden lisääntyminen vaikuttaa myös hiilinielua (varaston kasvua) pienentävästi, ei pelkästään maapäästö. Sitä en kyllä ihan hahmota, miksi kivennäismaaperän nielu oli vuonna 2021 niin heikko – luulisi että suurten hakkuiden vuosina nimenomaan maaperänielu olisi iso, kun melkein kaikki muu elävän puun biomassa kuin runkopuu päätyy maaperään. (Tähän kivennäismaan nieluun turvemaiden uudet mallit eivät vaikuta.)

    Kurki

    Vakkilainen on tehnyt hyvää työtä.

    Paljastaa, että Saksankin maankäyttösektorin hirmu nettonielu 11,3 Mtn-ekv (2020) on muuttunut pästöksi +4 Mtn ja nettonielun tavoite on -30, 84 Mtn.

    Näistä muiden maiden tilanteista ei juuri ole ollut mediassa tietoja. Se tietenkin olisi vesittänyt näitä luontojärjestöjen vaatimuksia.

    https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20221110RES52801/20221110RES52801.pdf

Esillä 10 vastausta, 6,141 - 6,150 (kaikkiaan 6,717)