Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,121 - 6,130 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Tuota Puukin ajatusta aikanaan tehtävistä hakkuista koetin ujuttaa Hesarin bioenergiakeskusteluun. Eli jos metsä vanhenee liikaa, ainakin Keski-Euroopassa on paikoin käynyt niin ettei puu enää kelpaa tuhojen vuoksi oikein muihin käyttöön kuin poltettavaksi.

    https://www.hs.fi/talous/art-2000010141029.html

    Kurki

    Parempi niin, että puun energiakäyttö korvaa fossiilisia ja hiilinielut laskee kuin, että metsien hiilivarastoja kasvatettaisiin hakkuita vähentämällä ja fossiilisten käyttö lisääntyisi. Koska tämä koskee kaikkia EU-alueen metsämaita, siksi näistä maankäyttösektorin päästöoikeuksien ostoista nielualitusten vuoksi tulisi luopua.

    Samaa mieltä siitä, että metsien vanhentaminen hakkuita vähentämällä ei takaa parempaa hiilensidontaa piemmäksi aikaa, sillä vanhat metsät ovat alttiita tuhoille.

    A.Jalkanen

    Kurjen viisaan ajatuksen (8:39) jakaa moni, mutta samaan aikaan pelätään että maankäyttö (maa- ja metsätalous) on ikään kuin vapaamatkustaja, jonka ei tarvitse tehdä päästöjen vähennyksiä. Eri sektorien yhteisavoitteista pitäisi yrittää leipoa hyvä kompromissi – niin että helpot ja järkevät kustannustehokkaat päästövähennykset ja hiilinielujen lisäykset saataisiin pannuksi toimeen, kannustein eikä pakottein.

     

    Tolopainen

    Nämä hiilinielut on mitä on ja metsänkäyttö toimii omistajien ehdoilla. Siihen ei ole kenelläkään mitään sanomista. Kannattaisi etsiä keskusteluun jotakin konkreettista, jos halutaan päästöjä vähentää. Turha Raahen terästehdas ja Porvoon öljynjalostamo, sehän lopetetaan ja Raahen tehdaskin joutaa pois  kannattamaton päästölähde.

    Mitä nuo turkistarhatkin muuta on kuin tautipesiä ja päästölähteitä.

    isaskar keturi

    Sivuutatte kommentoinnissanne koko ajan sen tosiasian, että vähän väliä ns. talousviisaat ja elinkeinoelämän ikuisen kasvun julistajat vakavissaan esittävät, että metsänhakkuu on rangaistavaa, koska se koskee heidän mielestään yhteiskunnan omistamia hiilinieluja. Ja koska yhteiskunta jo omistaa hiilinielut, niin niiden vajavaisuus pitää kustantaa veronmaksajien rahoilla eikä yritysten rahoilla.

    Eli jotkut tahot tosissaan ajattelevat, että hiilinieluilla ei ole yhteyttä maanomistajan omistamaan puustoon sidottuun pääomaan, jota perustuslain mukaan maanomistaja saa lainsäädännön puitteissa käyttää haluamallaan tavalla ja haluamissaan määrin.

    Kalle Kehveli

    <p>Turha Raahen terästehdas ja Porvoon öljynjalostamo, sehän lopetetaan ja Raahen tehdaskin joutaa pois  kannattamaton päästölähde.</p><p>Mitä nuo turkistarhatkin muuta on kuin tautipesiä ja päästölähteitä.</p><p>Samoiten maatalous pitäisi lopettaa lihantuotannon osalta. Piereskelevät ilmakehän täyteen metaania tai ainakin kerätä talteen nämä päästöt. Koskee myös ihmisiä. Katalysaattorit pers…een.</p>

    A.Jalkanen

    Olisiko raadilla jotain konkreettisia neuvoja Suomen ja Euroopan ilmastopaneeleille: miten tästä hiilinielu- ja päästöpinteestä selvitään?

    Ainakin Irlannissa maa tekee kauppansa ja hyvään hintaan. Ilmeisesti istutusmetsiä perustetaan innolla. Se on hyvä asia se.

    http://www.agriland.ie/farming-news/forestry-sales-at-an-all-time-high-tradeforus/

    Puuki

    <p>Päästöjä pitää vähentää sieltä missä niitä eniten syntyy eli teollisuudessa ja energian kulutuksessa.  Metsien päästöt on jo kompensoitu. </p>

    A.Jalkanen

    Bioenergia ry:n sivustolla on tiedote liittyen sekä bioenergiakampanjaan että EU:n hiilinielutavoitteisiin. (Metsäuutiset)

    Bioenergiaa rajoittamalla saataisiin aikaan merkittäviä lisähaasteita muille sektoreille, mutta ei ikävä kyllä ratkaista hiilinielujen haasteita. Biogeenisen hiilidioksidin hyödyntäminen tuotteissa tai sen varastoinnilla tuotetut negatiiviset päästöt ovat avainasemassa keskipitkän ja pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa niin kotimaassa kuin EU:ssa.

    Energiapuun osuus hiilinieluun keskeisesti vaikuttavasta runkopuun hakkuukertymästä oli noin 14 % vuonna 2022 (Luke 2023). Tästä määrästä suurin osa (60 %) käytettiin kotitalouksissa polttopuuna.

    Kampanjan kohteena olevista lämpö- ja voimalaitosten käyttämistä kiinteistä polttoaineista vuonna 2022 lähes puolet on metsäteollisuuden erilaista sivutuotepuuta, 27 prosenttia pienpuuta, 13 prosenttia hakkuutähdettä, 6 prosenttia kierrätyspuuta, 2 prosenttia sahojen sivutuotteista valmistettavia pellettejä ja brikettejä, 3 prosenttia järeää runkopuuta ja prosentti kantoja.

    Pienpuuksi tilastoitavassa osuudessa todennäköisesti on joukossa aiempaa enemmän teollisuudelle periaatteessa kelpaavaa ainespuuta, lähinnä kuitupuuta, jolle ei ole löytynyt kuitenkaan teollista ostajaa, mutta tilastoon sisältyy epävarmuuksia.

    http://www.bioenergia.fi

    Visakallo

    Irlannissa ympäristöväki vastustaa kynsin hampain metsitysprojekteja, kun avoin maisema muuttuu! Voisiko Suomi tehdä Irlannin kanssa kahdenkeskisen ympäristöväen vaihdon?

Esillä 10 vastausta, 6,121 - 6,130 (kaikkiaan 6,717)