Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,111 - 6,120 (kaikkiaan 6,717)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Metsuri motokuski

    Kansantaloudellisesti on tietenkin hyvä että vienti vetää. Puurakentaminen ei vain tahdo pärjätä ainakaan kerrostalorakentamisessa taloudellisessa mielessä betonirakentamiselle. Menee varmaan aikaa kun puurakentaminen on kilpailukykyinen suurissa rakennuskohteissa.

    Nostokoukku

    Paljonkohan saisi hiilikorvauksia, jos alkaisi polttamaan maaseudun autioksi jääneitä rintamamiestaloja? Rakentaisi pitkästä tavarasta tilalle uuden, purut seinänväliin ja välipohjaan. Ei mitään sähkö- eikä vesijohtoja, olisivat vain maisemataloina, ja tietenkin hiilensitojana. Ei muovia eikä uretaania seiniin niin kestäisivät pitkään.

    MaalaisSeppo

    Vai puuta pitäisi varastoida rakennuksiin. Pitäisi tarkastella rakennusten elinkaaripäästöjä myös. Kyllä se on niin, että, mitä vähemmän rakennetaan, niin sitä pienemmät ovat päästöt.

    Timppa

    Puurakentaminen ei vain tahdo pärjätä ainakaan kerrostalorakentamisessa taloudellisessa mielessä betonirakentamiselle.

    Puurakentamisessa kosteuden hallinta on vaativampaa kuin betonirakentamisessa.  Betoniteknologia on yksinkertaista, kaikki osaavat sen ja elementtejä saa kaikkialta.  Rakennusliikkeen johtajana en ottaisi riesakseni puista grynderikohdetta.   Sitä paitsi suuri osa asuntokohteista on sellaisia, ettei julkisivusyistä puurakentaminen sovellu.  Kyllä puukerrostalot jäävät marginaaliin.

    Puu soveltuu sen sijaan esim päiväoteihin, kouluihin tai varastoihin.

    Kurki

    AJ:   Muistanko oikein että selitys maamme puutuotenielun pienuuteen piilee siinä että vuotuisesta tuotannosta valtaosa menee vientiin.

    Tästä taisi olla joskus keskustelua, koska Suomen puutuote nielu on niin pieni ei siinä olisi mukana vientiä. Mutta koska siitäkin lasketaan  varasto ja sen lisäys ja poistuma ovat sitten sitä suuruusluokkaa, että vienninkin täytynee olla mukana.

    Tulkitsen tuon puutuotevaraston lisäyksen ja poistuman niin, että siinä on vientikin mukana ja poistumaan (onko jossain 50…100 vuoden takana ollut lisäys) sitoutunut CO2 lasketaan purkaantuvan kokonaan ilmaan.

    Erotus saattaa olla lähivuosina jo päästö, jos metsäteollisuuden tuotanto putoaa riittävän paljon.

    isaskar keturi

    Nyt on taas hiilinielut otsikoissa ja ”kärkiasiantuntijat” vaativat maanomistajia maksumieheksi hiilinielujen kutistumisesta. On kuulemma allekirjoitettu maana sopimus, jolla hiilinielut (metsät) on muuttuneet yhteiseksi omaisuudeksi, mutta laskun maksaa metsänomistaja. Sama juttu kuin yritystoiminnassa Suomessa mutta päinvastoin – siellähän voitot käärii omistaja mutta laskut maksaa veronmaksaja. Metsissä tämäkin on päinvastoin – laskun maksaa metsänomistaja mutta voitot käärii veromaksaja???

    A.Jalkanen
    A.Jalkanen

    EU:n hiilinielut ovat supistuneet vuodesta 2010 lähtien ja ovat nyt noin kolmanneksen pienemmät kuin vuonna 2005. Suurin selittäjä tälle on ilmastopaneelin mukaan se, että Euroopan metsät sitovat hiilidioksidia vuosi vuodelta vähemmän. Tämä johtuu metsien ikääntymisestä, luonnontuhoista sekä puun käytön lisääntymisestä.

    Yksi syy hakkuiden lisääntymiselle Euroopassa on bioenergian kasvava käyttö. Käyttö on kaksinkertaistunut vuodesta 2005, ja sen ennustetaan edelleen kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Suomessa bioenergia on tärkein uusiutuvan energian lähde.

    Euroopan Ilmastopaneelin mukaan EU:n pitäisi varmistaa, että biomassan kysyntä pysyy kestävällä tasolla. Ratkaisuksi se ehdottaa päästökaupan ulottamista myös maankäyttösektorille. Nykyisessä päästökaupassa teollisuus ja energiantuottajat joutuvat ostamaan markkinoilta päästöoikeuksia aiheuttamiansa päästöjä vastaan. Tällä hetkellä hiilidioksiditonnin hinta EU:n päästökaupassa on noin 80 euroa. Tämä olisi pehmeä tapa rajoittaa bioenergian käyttöä. ”Ilman riittäviä kannusteita voimme joutua harkitsemaan jonkinlaisia rajoitteita bioenergian käytölle”, sanoo ilmastopaneelin puheenjohtaja Ottmar Edenhofer.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010119878.html

    Vaikea sanoa mitä tuo maankäytön päätökauppa käytännössä tarkoittaisi ja miten toimisi. Maatalouden  kustannukset ainakin nousisivat, jos turvemaaperän hajoamiselle tulisi päästömaksut. Saisivatko metsänomistajat rahaa 80 euroa per sitomansa hiilidioksiditonni? Jos Euroopan metsät vanhenevat ja kärsivät metsätuhoista, paraneeko tilanne jos hakkuita alennetaan – ehkä on alueita missä niitä pitäisi pikemminkin lisätä? Paljon kysymyksiä, vähän on vastauksia.

    Puuki

    <p><p>Parempi hakkuuttaa vanhat metsät ajoissa ennen tuhojen tulemista. Tilalle sitten jalostettuja puun taimia. Lopulta siinä voittaa sekä taloudellisesti että hiilinielun kerryttämisessä yleisesti.  Muutaman vuosikymmenen päästä metsän kasvu lisääntyy ja hiilen sitominen samalla. Monimuotoisuusasiat hoituu säästöpuilla ja eurokannoilla. </p>.  Edit. Suojelualueitakin voi tehdä jos on siihen sopivia kohteita. Talousmetsät ja suojellut pittää pitää erillään. </p>

    Visakallo

    Eli se vanha kunnon aavistushakkuu on edelleenkin menestyvän metsätalouden kulmakivi!

Esillä 10 vastausta, 6,111 - 6,120 (kaikkiaan 6,717)