Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,091 - 6,100 (kaikkiaan 6,716)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Rane

    Nyt Anneli kysyt ikäänkuin mitään muuta kuin metsätaloutta ei olisi Suomen metsissä vaikka metsätalouden kurittaminen loppuisikin.Mutta vastaus kysymykseen on kyllä.Jos ilmasto muuttuu niin ihmisen toimet museoida luonto ja estää evoluutio ovat hyödyttömiä.

    Timppa

    Eivätkö Suomen talousmetsät muka ole ekologisesti kestäviä?  Muista en tiedä, mutta ainakin meidän metsät voivat hyvin.

     

    A.Jalkanen

    Aika moni on sitä mieltä että metsämme ovat intensiivisesti käytössä eli sille muulle on liian vähän tilaa. Tämä näkyy hyvin hiilinielujen hupenemisena viime vuosina ja siinä että joissakin etelän maakunnissa on oltu hakkuissa myös puuntuotannollisen kestävyyden ylärajoilla.

    Ilmastonmuutos on maapallonlaajuinen ilmiö, jossa meidän metsäalamme osuus on hyvin pieni, eli ei sillä pelasteta maapalloa ilmastonmuutokselta. Siksi meidän ei pitäisi maksimoida puun käyttöä vaan optimoida metsien käyttöä kaikki hyödyt mukaan lukien.

    reservuaari-indeksi

    Tarkoittaneeko tuo sitä että jos maapallo jaetaan Suomen kokoisiin alueisiin niin minkään niistä alueista ei tarvitse tehdä mitään koska osuus on niin pieni.

    Lauri

    Puuki

    Hiilinieluasioissa on menneet puurot ja vellit sekasin. Ihan eri asia ,jos Suomessa tehdään uudistushakkuu kuin, että hakkuu tehdään esim. tropiikin maissa.  Uudistusvelvollisuus on täällä olemassa edelleen. Hyvin kasvavat taimikot on suht. lyhyen ajan jälkeen jälleen hiilinieluja ja nieluvaikutus on entistä voimakkaampi muutaman kymmenen vuoden ajan.

    Rane

    ”Ilmastonmuutos on maapallonlaajuinen ilmiö, jossa meidän metsäalamme osuus on hyvin pieni, eli ei sillä pelasteta maapalloa ilmastonmuutokselta. Siksi meidän ei pitäisi maksimoida puun käyttöä vaan optimoida metsien käyttöä kaikki hyödyt mukaan lukien.”

    Tämä on juuri sitä luonnonsuojelua jossa valitaan itselle mieluiset tavoitteet.

    Nostokoukku

    Onko luonnonsuojelu ainoa joka valitsee metsässä itselleen mieluisat tavoitteet ?

    A.Jalkanen

    Sanoinko edellä että meidän ei tarvitse tehdä mitään? Ei optimointi sitä tarkoita. Tekemisen tarve syntyy sekä sisäsyntyisesti että kansainvälisistä sopimuksista.

    Eikä optimointi tarkoita sitäkään että metsänomistajan omistusoikeuden yli saisi kävellä. Ymmärrän kyllä sekä rationaaliset että irrationaaliset pelot aiemman kehityksen valossa. Nykyisenkin, kun tuntuu että aikaansaamamme hiilinielut on sosialisoitu yhteisiksi koko EU:n tasolla ja kun metsästä voi tulla no go -alue, kun siellä on paljon luontoarvoja.

    Totta kai luontoväki painottaa heidän tärkeitä tavoitteitaan, sitä vartenhan he ovat olemassa.

    Julkinen valta on tässä puun ja kuoren välissä, kun sen pitäisi saada metsänomistajat tukemaan yhteisiä tavoitteita. Onko sillä väliä mitä metsä tuottaa, jos siitä tuotteesta tai hyödystä saa rahaa, muustakin kuin puusta? Esimerkiksi lahopuusta, virkistysarvosta tai maisemasta? Se on selvä, että puun käyttö työllistää ja tuottaa kerrannaisvaikutuksineen eniten, mutta paikallisesti esimerkiksi luontomatkailu voi työllistää. (Matkailu voi olla myös kotimaan matkailua, ei pelkästään lentäen tapahtuvaa joulupukkiökymatkailua Rovaniemelle.)

    Jos muita kuin puutuotannon hyötyjä tuotetaan hieman lisää, jää enemmän hiilinieluja yhteiseen EU-pottiin ja hiilineutraalius on helpompi saavuttaa aikataulussa. Jos nähdään haittoja, esimerkiksi metsätuhoja, metsien käyttöä voidaan lisätä. Ikärakenne on metsissä nyt kohtalaisen nuorekas, joten aivan heti näitä ei pitäisi syntyä.

    Hakkuiden siirtyminen meiltä muualle ei välttämättä aiheuta haittaa siellä muualla, vaan voi tuottaa hyötyjä sekä meillä että muualla. Haitta perustuu oletukseen, että kaikki meillä tekemättä jäävät hakkuut siirtyvät luonnontilaisiin sademetsiin. Tälle oletukselle ei ole oikein pitäviä perusteita vaan hakkuut voivat siirtyä minne tahansa. Vaikka uusiin istutusmetsiin tai Kanadaan.

    Timppa

    Meidän metsiin ei yhtään luontomatkailijaa voi viedä.  Niin  kivisisiä ne ovat.  Sitä paitsi matkailu, jos mikä on epäekologista.  Kyllä suomalaiset löytävät ihan tarpeeksi luontokohteita, joissa liikkua.  Ei tarvitse yhtään hehtaaria jättää heitä varten hakkaamatta.

    Hakkuuaukot avartavat maisemaa.  Kaikenlaisissa metsissä voi virkistyä.  Mielestäni parhaita ovat kuitenkin hyvin marjoja tuottavat talousmetsät.

    Kyllä sillä on väliä.  Tuotanko arvokasta raaka-ainetta, jolla voi korvata myös fossiilisia päästöjä aiheuttavia materiaaleja.  Vai hömppää.  Tulee aika, jolloin nauretaan näille ekosysteemipalveluille.

    Kuten olen kirjoittanut aiemminkin, niin puun varastointi lahopuuna on epäekologista, koska se lisää hiilipäästöjä.  Oikea varastointitapa on kiinteät rakenteet.

    A.Jalkanen

    Aika monesta asiasta olen  Timpan kanssa samaa mieltä. Monessa paikassa matkailijat karsastavat tuoreita hakkuuaukkoja. Kysymys on kuitenkin enemmänkin hakkuiden kokonaistasosta ja siitä millaisia menetelmiä käytetään. Kokonaisuus hyötyisi jatkuvapeitteisyyden lisäämisestä sopivilla kohteilla.

    Vaikka metsämaaperä (joskus puustokin) voi olla kohtuullisen pysyvä hiilivarasto, sen lisäämisestä meitä ei juurikaan palkita. Karike ja lahopuu huomioidaan kyllä kasvihuonekaasujen inventaariossa metsämaaperän hiilinieluna. Vanhojen metsien päätarkoitus ei olekaan olla hiilivarasto, vaan monimuotoisuuden varasto. Turvemaiden hiilivarastot muodostavat poikkeuksen: ne ovat niin suuret, että hiilivaraston hupenemista kannattaa estää.

Esillä 10 vastausta, 6,091 - 6,100 (kaikkiaan 6,716)