Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,081 - 6,090 (kaikkiaan 6,715)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Metsäbiotalouspaneeli. ??

    Tomperi

    ”Sade poistaa hetkeksi vesihöyryä ilmakehästä mutta se palautunee pian, mikäli vedestä ei ole puutetta.”

    Tämä on Suurta viisautta jota on vaikea maallikon ymmärtää. Tämän kirjoitti Metsälehden erityisasiantuntija A.Jalkanen.

    Tuo vaatii syvällisempää pohdintaa mutta vatmasti hyvin merkittävä tutkimustulos tai havainto.

    Tomperi

    Timppa, mitä tämä tarkoitti? ”Puu on ihmeellinen aine. Se syntyy auringon ilmaisenergialla ilman hiilidioksidista ja sadevedestä.”

    A.Jalkanen

    Kuulostaa hassulta (sade) tuolla tavalla asiayhteydestä irrotettuna mutta aivan järkevä Timpan kanssa käydyssä keskustelussa. Arvelen Timpan viitanneen puu-kommentillaan yhteyttämisen kaavaan.

    Tomperi

    Se on tuo puusto tehokas hiilensitoja, yhtä tehokasta touhua kuin vasulla veden kanto

    A.Jalkanen

    Jos huomioidaan myös fossiiliset kasveista syntyneet hiilivarastot, kasvit ovat poistaneet ilmakehästä hiilidioksidia monta sataa ppm-yksikköä, joita olemme nyt kovaa vauhtia palauttamassa sinne. Myös maanpäällisellä kasvillisuuden hiilivarastolla on merkitystä ilmastonmuutoksen etenemiselle, ja etenkin ekosysteemien toimintakyvylle tulevassa ilmastossa. Ihmiskuntana olemme niistä riippuvaisia niin kauan kuin ruoka ei tule laboratorioista ja kasvihuoneista.

    Tomperi

    Jos metsä hakataan ja viiden vuoden kuluttua lähes kaikki on hiilidioksina taiaalla niin eikö se ole ihan sama asia kuin vasulla vettä kantaisi?  Ei siinä säästöjä kerry.

    A.Jalkanen

    Ei ole hiilet kadonneet Suomen metsistä hakkaamalla, vaan päin vastoin: varastot ovat kasvaneet koko ajan ja samaan aikaan on saatu kansalle vaurautta paljon enemmän kuin käyttämällä metsiä hiilivarastoina. Win win?

    A.Jalkanen

    Tarvitaanko Euroopassa piotalloutta vai hiilinieluja?

    Yksi vastaus itseltäni tähän dilemmaan eli kommentti HS.fi:ssä:

    Metsänhoitoon tulee kannustaa. Jos biomassan käytölle lisätään maksurasitusta päästömaksuilla, kannusteet heikkenevät. Joudutaan herkästi ojasta allikkoon, kun juuri nyt pitäisi pitää huolta metsien elinvoimaisuudesta ja kasvukyvystä jotta hiilinielut säilyisivät korkeina. Jos ne ränsistyvät ja ylitiheytyvät hoidon puutteessa, ei saada laadukasta raaka-ainetta teollisuudelle eikä sellutehtaiden bioenergiaa.

    EU-alueella pitää katsoa alueen ja tilanteen mukaan korjaavat toimet eikä kuvitella että sama sapluuna pätee kaikkialla. Kuusettumista ja metsätuhoja tulee ehkäistä lisäämällä nuoria sekametsiä vanhojen tuhoutuneiden tilalle. Samaan aikaan tulee säästää myös vanhoja metsiä; tarvitsemme elinvoimaisessa metsässä myös niiden asukkaita.

    Luonnonvarakeskus julkaisi juuri raportin, jossa kannetaan huolta metsien kunnosta ilmaston muuttuessa otsikolla ”Ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden vaikutukset luontoon ja luonnonvaratalouteen. Synteesiraportti”.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010119878.html

    A.Jalkanen

    Ranen innoittamana kysyn galluppia: ovatko mielestänne kaikki muut metsien käytön tavoitteet alisteisia puun ja hiilinielujen tuotannolle? Nimimerkki T.A. Hesarissa ajattelee niin päin, että kaikki muu on alisteista ekologiselle kestävyydelle.

Esillä 10 vastausta, 6,081 - 6,090 (kaikkiaan 6,715)