Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,071 - 6,080 (kaikkiaan 6,715)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Timppa

    Mitenkähän saataisiin  Kivihiilikauden systeemi takaisin ?   Kivihiilikaudellahan lahottajasienet puuttuivat kokonaan ja silloin ilmakehän hiili kerääntyi kuolleisiin kasvinosiin, joita ihmiset nykyään pössyttelevät.

    Nyt eletään tavallaan mini-Kivihiilikautta ja pitäisi päästä samanlaiseen tilanteeseen.  Siis sellaiseen, että kuolleet puut lahoaisivat mahdollisimman hitaasti.  Miten tähän päästäisiin?   Siinä olisi Luontopaneelille oiva kohde miettiä.   Voisiko sienien toimintaa hillitä?

    Ilmastomielessä lahopuiden nopea hajoaminen on todellista hölmöläisten touhua.  Jos sitä ei pysty estämään, niin lahopuut pitäisi polttaa energiaksi kuten aiemmin on tehty.  Tai sitten kasvattaa metsät nuorina, jolloin lahopuuta ei synny paljoa.

    Luonto- ja Ilmastopaneelilta toivoisi kokonaisvaltaisia näkemyksiä toimenpide-ehdotustensa seurauksista.

     

     

    A.Jalkanen

    Sienten tekemä karikkeiden hajotustoiminta on tarpeen ravinteiden kierrolle. Ehkä olemme jo hidastaneet sitä alentamalla sienten monimuotoisuutta?

    *

    HS Mielipide: Metsä ei ole päästökaatopaikka. Erään lukijan mielestä puut kannattaa jättää metsään eikä hakata. Toisen mielestä tehometsätalous on tullut tiensä päähän.

    Timppa

    Taitavat eri sienet hajottaa kariketta ja runkopuuta.  Eikö ole niin, että mykoritsasienet hajottavat kariketta ja vaihtavat saamiaan ravinteita puiden yhteyttämistuotteisiin.

    Lahottajasienet hajottavat runkopuuta, joka sisältää miltei vain hiiltä, happea ja vetyä.  Nykyään ilmassa on liikaa hiiltä, minkä vuoksi kuolleet puut pitäisi käyttää energiaksi.  Ei niitä kannata käyttää suorina hiililähteinä.

    Timppa

    Tässä kommentti sinne Hesariin.  Jankutan samoja asioita kuin vanha grammari:

    Puu on ihmeellinen aine. Se syntyy auringon ilmaisenergialla ilman hiilidioksidista ja sadevedestä. Siitä voidaan jatkojalostaa mitä ihmeellisempiä tuotteita ja korvata niillä fossiilisia päästöjä aiheuttavia tuotteita.

    Lisäksi puu on erittäin tehokas ja halpa energiavarasto. Ei tarvitse nähdä vaivaa tekemällä akkuja ja kaivamalla maasta monenlaisia metalleja niiden valmistamiseksi. Riittää pino tien varrella tai klapit asukkaan puuvajassa.

    Nykypäivän keskustelu on täysin kummallista, kun pyritään rajoittamaan ihmeellisen luonnonvoiman fotosynteesin meille tarjoamia mahdollisuuksia.

    Lisäksi pitää muistaa, että yhteyttämisprosessissa syntyy aerosolihiukkasia, jotka toimivat pilvipisaroiden ytiminä ja siten poistavat ilmakehästä sitä lämmittävää vesihöyryä ja lisäävät sadantaa.

    Meidän pitää huolehtia, että metsämme kasvavat parhaalla mahdollisella tavalla. Silloin teemme parhaiten sen mikä on meille mahdollista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Merkitsee siis sitä, että metsien kasvukuntoa pidetään yllä uudistamalla ikääntyneet metsät ja rajoitetaan metsien tuhoamista muuhun käyttöön.

    A.Jalkanen

    Muuten Timpalla jälleen hyvää pohdintaa, mutta pilvisyyden ja sateisuuden lisääntyminen metsäalueilla vaatisi syvempää analyysiä. Kun ilmiössä on mukana takaisinkytkennät metsän kasvun ja albedon kautta. Vesihöyryn nettovaikutus riippuisi varmaan lähtötilanteesta. Sade poistaa hetkeksi vesihöyryä ilmakehästä mutta se palautunee pian, mikäli vedestä ei ole puutetta.

    Timppa

    Aerosoleissa on tosiaan monenlaista takaisinkytkentää.  Ne lisäävät auringonvalon sirontaa, mikä mahdollistaa oksien alapuolellakin olevien neulasten tai lehtien yhteyttämisen.  Sitten ne lisäävät pilvisyyttä, mikä taas laskee lämpötilaa ja estää puiden ylikuumenemisen, mistä saattaisi johtua yhteyttämistoiminnan pysähtyminen, kun  puut joutuvat kuumuudessa sulkemaan ilmanottoaukkojaan.   Yhteyttäminen ja aerosolit kuuluvat oleellisena osana terveisiin metsiin.

    Kuumien maiden ekosysteemit romahtavat, kun puiden hävittämisen seurauksena yhteyttäminen ja aerosolit loppuvat suurelta alueelta   Ilma kuumenee entisestään, mikä taas lisää metsäkatoa.  Syntyy itseään ruokkiva tuhon kierre, joka olisi katkaistavissa vain metsittämällä.

    MaalaisSeppo

    On huomattava myös metsien voimakas veden haihdutus, joka sitoo tehokkaasti lämpöä ilmasta. Viilentää paikallisesti ilmastoa mm kaupungeissa. Lisää myös sateita.

    Rukopiikki

    Skånessakin on kova vanhanajan talvi. Kavihuoneilmeily lienee tältä talvea peruttu.

    puutuomas

    Ilmasto itkut on musiikkia maailman kalleimman ja vaarallisimman energiantuotanto menetelmän eli ydinvoima teollisuuden korville. Sillä itkulla saadaan myös lopulta tuhottua mm. kaikin puolin toimivat, kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvat energiantuotanto tavat. Kaikenlainen saastuttaminenhan tottakai pitää saada minimiin mutta onkai täällä maanpäällä vielä olemassa muitakin saasteita kuin hiilidioksidia ja metaania? Alkanut tuntumaan vähitellen että muitten saasteitten kanssa kyllä pärjätään mutta näitä kahta kun saatas jollakin verolla tai lailla  vähemmäksi niin sitten pelastus koittaa.

    Rane

    ”Siis sellaiseen, että kuolleet puut lahoaisivat mahdollisimman hitaasti.  Miten tähän päästäisiin?   Siinä olisi Luontopaneelille oiva kohde miettiä.   Voisiko sienien toimintaa hillitä?”

    Voisi kokeilla sellaista systeemiä että puut korjattaisiin ennen kuin ne kuolevat ja niistä tehtäisiin pitkäkestoisia tuotteita(esim. rakentaminen) ja lopuilla voisi korvata fossiilisia tuotteita.Luotan ennemmin siihen että Ilmastopaneeli keksii tämmöisen systeemin kuin Luontopaneeli.

Esillä 10 vastausta, 6,071 - 6,080 (kaikkiaan 6,715)