Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 6,031 - 6,040 (kaikkiaan 6,703)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Lopuksi (tässä hiukan editoitu versio):

    ”Soiden hoito ja ennallistaminen on rakettitiedettä, kuten professori Annamari Laurén sanoo. Ennallistamisinnossa pitää muistaa ojitetun suon sukkessio, joka on muuttanut ojikoistamme suurimman osan jo hyvinkin metsän kaltaisiksi turvekankaiksi. Turvekerros on osassa näistä jo ohut ja näin ollen myös maaperän päästöt pienet.

    Missään tapauksessa ei kannata ennallistaa metsäksi luettavaa maa-alaa kosteikoksi, koska se lasketaan metsänhävitykseksi, josta tulee ankarat laskennalliset päästöt. Päälle vielä kansallinen häpeä, joka on jo melko suuri rakentamisen aiheuttaman metsänhävityksen vuoksi.

    Hiilinieluasioista ja soista voi lukaista lisää Luonnonvarakeskuksen blogeista. Esimerkiksi Henrik Heräjärvi, Juha-Pekka Hotanen ja Mikko Kurttila: ”Hiilinielunhallinnasta varastonhallintaan”.

    Kiitos Tonille rakentavasta dialogista, josta varmasti moni lukijakin on saanut ajattelulle virikettä!”

    Rukopiikki

    EU pistää viranomaiset kyttäämään autojen päästöjä. Meno ja orjuutus vain pahenee,

    Samaan aikaan ennätysmäärä lentokoneita suhaa yötä päivää verottomalla aineella Lappiin. On tämä pähkähullua meininkiä!

    suorittava porras

    ….ja luontoväki markkinoi metsienkäytön rajoitteita edistääkseen matkailua ,joka vie käytännössä luonnon kannalta ojasta allikkoon.

    Onhan se hienoa hurauttaa Lappiin toiselta puolelta maapalloa nauttimaan ison hiilijalanjäljen tuottavista nautinnoista muutaman tunnin ajan ja kiireellä takaisin. Luontokato ei huoleta yhtään. Homma toki työllistää ,mutta hinta luonnon kannalta on kohtuuton. Pitäisi muistella korona-aikaa ,jolloin päästöt leikkautuivat ihan kunnolla ilman poliittisia toimenpiteitä. Se vain kertoo ,miten suuri vaikutus turhalla kulutuksella on. Matkailua pidetään myönteisenä asiana ,mutta luonnon kannalta tilanne on täysin toinen.

    Nostokoukku

    Suorittava, osuit naulankantaan. Ja supersaastuttaja Finnair on kaikkien valtion säästötoimien ulkopuolella. Valtio lykkää ilmaista rahaa lumikolalla yhtiöön ja antaa verovapauden polttoaineisiin. Lentoyhtiöiden ilmoittama ilmastokuormitus on osoitettu valheeksi ja ”kompensaatiot” ovat täyttä huijausta. Autolla työssä käyvää rangaistaan mutta tämän luksustuotteen eteen valtio tekee kaikkensa edistääkseen toimintaa.

    Kurki

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/uutiset/luke-lapissa-suurin-metsien-nettonielu-etela-savo-paastolahde/#5dfaa1a5

    Puuston ja maaperän yhteenlaskettu nettonielu on suurin Lapin maakunnassa, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Siellä metsien kokonaisnielu oli vuosina 2015–2021 keskimäärin 9,8 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia vuodessa. Kaksi kolmasosaa tästä koostui puuston ja kolmasosa maaperän nielusta.

    Tämä on hämmästyttävää, kun maaperän nielu on ollut kolmannes? Eli kivennäismaiden karikenielu on ollut reilusti suurempi kuin ojitettujen turvemetsien maapäästöt.

    Onko Lapissa niin vähän ojitettuja turvemaametsiä, että sieltä ei kovin paljon maapäästöjä ole tullut vai onko ojitukset näitä karuja turvemaapohjia, jotka kerryttävätkin turvetta? Lukehan nosti 2021 Suomen ojitusalueiden kokonais turvemaapäästöjä metsissä ja turvepelloilla ja vähensi metsien karikenielua kivennäismailla, jolloin päästöjä maankäyttösektorille tuli lisää  noin +10 M tn-ekv. Saman verran Luke ”teknisellä korjauksella” laski metsämaan vertailutason nielua noin -24 M-ekv-tonnista noin -14 M ekv-tonniin ilman puutuotteita.

    Tilastokeskus on poistanut nuo vanhimmat maankäyttösektorin kasvihuokaasulaskelmat, joissa oli hyvä taulukko-yhteenveto päästöistä ja nieluista pitemmältä ajalta kaikissa maankäyttöluokissa eli metsämaa, viljelysmaat, kosteikot, rakentaminen, ruohikkolaueet ja puutuotteet, josta oli helppo katsoa maankyttösektorin nettonielut sekä metsämaan kivennäimaiden karikenielut ja orgaanisten maiden (ojitetut turvemaametsät) maapäästöt ja ym.

    Nyt nämä tiedot ovat palasina jossain niin Luken tai Tilastokeskuksen julkaisuissa, joista on vaikea saada samanlaista vuosivertailua ja kokonaiskuvaa.

     

    Kurki

    Tätä Tilastokeskuksen linkkiä tarkoitan. Minun vuosia sitten tallettamani linkki ei auennut, mutta uudelleen Google-hakuun laitettuna löytyi, mutta vain vuoteen 2019 ja osittain vuoteen 2020 asti. ja siellä taulukko 1.7 sivulla 45.

    https://www.stat.fi/media/uploads/tup/khkinv/yymp_kahup_1990-2020_2021_23462_net.pdf

    Kurki
    Timppa

    Oli muuten harvinaisen asiallinen uutinen hiilen päästöjen kompensaatiosta äskeisissä YLEn uutisissa.  Jostain ikimetsästä ajettiin  alkuperäiskansa pois ja poltettiin  heidän asuntonsa.  Metsä on myyty rikkaan öljymaan rahastolle, joka pitää sen ennallaan ja myy sitten kompensaatioita saastuttajille.  Pasi Toivonen totesi, että he lisäävät tuolla perusteella saastuttamistaan.

    Siis juuri niin kuin  olen jatkuvasti kirjoitellut.  Kaikki hiilikompensaatiot lisäävät todellisuudessa päästöjä.

    Kurki

    Aika omituista. Kyseessä ei siis ole metsien CO2-hiilinielujen osto fossiilisten päästöjen korvaamiseksi, vaan jo olemassa olevien hiilivarastojen käyttö fossiilisten päästöjen korvaamiseksi.

    Jos tuon siirrettäisi Suomeen, metsäomistaja voisi myydä oman metsän hiilivarastonsa fossiilisten käyttäjälle ja hakata kuten tähänkin asti metsiään, kunhan metsän hiilivarasto säilyy.

    Rane
Esillä 10 vastausta, 6,031 - 6,040 (kaikkiaan 6,703)