Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,971 - 5,980 (kaikkiaan 6,703)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Mitä maksaa Suomelle jos Suomalainen puu ja tuotteet joutuu punaiselle  listalle sen takia ettei Suomi pääsee noihin edellämainittuihin tavoitteisiin?

    A.Jalkanen

    Ei tiedetä Tomperi hintaa vielä, vaan vasta vuosien päästä.

    MaalaisSeppo

    Puhuuko Ollikainen virkavastuulla? Kaksi epävarmuutta kuvaavaa termiä asiassa. Ellei lisäsuojella, kustannuksia tulee mahdollisesti ja todennäköisesti. Mielikuvamarkkinointia?

    A.Jalkanen

    Ei tulevien vuosien laskuista kukaan voi ottaa vastuuta, kun velvollisuudet ja laskelmat muuttuvat vielä. Toimien vaikutusten epävarmuudetkin ovat maankäytön puolella suuret.

    Itse en koplaisi monimuototoimia ja ilmastotoimia välttämättä niin, että metsien suojelulla pyrittäisiin myös hiilivarastojen kasvattamiseen. Vaikutus riippuu siitä millaisia alueita suojellaan. Toisaalta en odota lisäsuojelusta kovin suurta metsätuhoriskin nousuakaan: meidän metsät ovat kuviorakenteeltaan pirstoutuneita (paljon pieniä kuvioita) ja melko nuorekkaita, ja uudet suojelualueet eivät tulisi olemaan hillittöman suuria.

    Maankäytön päästövähennyksiä tulisi tavoitella ensisijaisesti ojitetuissa turvemaametsissä alentamalla ojien syvyyksiä ja harjoittamalla jatkuvaa kasvatusta. Tekee vaikka tiheämmän ojaverkoston, mutta matalamman ja säädettävän siellä missä se on mahdollista. Lisäksi kaikki mahdollinen tuhka sopiville soille.

    Kaikki huonotuottoiset tai muuten tarpeettomat turvemaapellot joutaisivat ennallistettaviksi takaisin suoksi. Ne saadaan tarvittaessa nopeasti uudelleen viljelyyn, jos niitä ei metsitetä.

    Kurki

    Jos metsäkuviolta 10 vuoden välein hakataan vuotuinen kasvu, niin voiko siitä laskea ilmastoa lämmittäviä CO2-päästöjä? Eikö päästöstä pidä vähentää metsän sitoma CO2, sillä se on otettu samasta ilmasta.

    Joten hakkuiden CO2-päästön vaikutus ilmastoon on plus miinus nolla.

    Samoin turpeella ja kaikella biomassalla.

    A.Jalkanen

    Eipä IPCC muuta laskentasääntöjään, vaikka me täällä oltaisiin mitä mieltä vaan. Ilmakehän kannalta katsottuna hakkuu ja turpeennosto purkavat hiilivarastoa ilmakehään samaan tapaan kuin fossiilivarojen purkukin. Eli heikennetään varastoon sitoutuneen hiilen viilennysvaikutusta nykyiseen ilmakehään.

    Sitä näkökulmaa voisi kyllä pitää laajemmin esillä, että vanhojen luonnontilaisten kaltaisten tuhoille alttiiden metsien lisähakkuut olisivat hyvä eikä paha asia hiilinielujen ja varastojen kannalta sellaisilla alueilla missä niitä on runsain määrin. En tarkoita tässä Suomea, Pohjoismaita enkä sademetsiä, vaan pohjoisia (boreaalisia) havumetsiä Venäjällä ja Kanadassa.

    mehtäukko

    ”… jos Suomalainen puu ja tuotteet joutuu punaiselle  listalle sen takia ettei Suomi pääsee noihin edellämainittuihin tavoitteisiin?..” Puhuuko Ollikainen virkavastuulla?”

     

    ” Hakkuiden lopettaminen on varsin tehoton keino ilmastonmuutoksen torjunnassa,eikä sillä voida korvata päästöjen vähentämispyrkimyksiä, ilmenee kansainvälisen tutkimusryhmän tutkimuksesta. Hakkuiden rajoittaminen puhuttaa Suomessa, mutta metsien talouskäytön lopettaminen edes globaalissa mitassa ei riitä ratkaisuksi ilmastonmuutokseen. Tutkijoiden mukaan hakkuiden pysäyttämisen tuottama hiilivarasto vastaa vain neljän vuoden hiilidioksidipäästöjä maapallolla. Arvostetun Science-lehden julkaisema tutkimus asettuu linjaan hallitusneuvottelujen ilm.as.tuntijana käytetyn WMO:n pääsihteeri PTaalaksen näkemyksen kanssa.”

    A.Jalkanen

    Kun kysytään kumpi parempi, Taalas vai Ollikainen, vastaan että molempi parempi. Perustelut. Juuri nyt painottuu lyhyt aikaväli eli ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa on kiire. Tästä seuraa erilaiset ratkaisut eri alueille. Eli korkean hyödyntämisasteen metsiin kuten Pohjoismaihin: hakkuiden maltillinen himmailu. Alhaisen hyödyntämisasteen maihin: hakkuiden lisääminen.

    Tomperi

    Kuinka paljon kärsivät hakkuista nämä alhaisten hyödyntämisen maat jo tällä hetkellä?

     

    A.Jalkanen

    Venäjällä ja Kanadassa metsät eivät ymmärtääkseni kärsi hakkuista juuri lainkaan, erityisesti verrattuna siihen kuinka paljon hiilivarastoja syövät  metsäpalot ja hyönteistuhot. Molemmissa maissa hakkuita rajoittaa tiestön ja puun käyttäjien puute. Siitä johtuen luonnontilaisen kaltaisia metsiä jää joka tapauksessa hyvin paljon käytön ulkopuolelle.

    Kanadassa paloi tänä vuonna lähes Suomen metsämaan pinta-alan kokoinen alue metsää. Jäi sinne toki kasvavaakin puustoa, mutta hiilipäästöt ilmaan olivat silti mittavat.

Esillä 10 vastausta, 5,971 - 5,980 (kaikkiaan 6,703)