Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,921 - 5,930 (kaikkiaan 6,715)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20221110RES52801/20221110RES52801.pdf

    Tässä taas ovat EU-maiden maankäytösektorin nettonielutavoitteet. Suomen on -17,75 Mtn

    Raisa Mäkipää sanoo tuossa puhuen metsänielun tavoitetasosta, että sen suuruus EUssa olisi 310 Mtn, jolla taas linkissä tarkoitetaan maankäyttösektorin nettonielua.

    A.Jalkanen

    Tuo 310 tarkoittaa vuotta 2030 ja Suomen tavoiteluku on silloin tuo noin -18 maankäyttöön. Metsänielun on kuitenkin oltava pysyvästi kohtalaisen suuri jotta saadaan neutraloitua muun maankäytön kuten maatalousmaan päästöt.

    Kurki

    Jos lasketaan sitten uudelleen:

    Vuoden 2022 maankäyttösektorin metsämaan nielu olisi hakkuusäästö 103,5-88,9= -14,6 milj.m3, joka vastaa CO2-sidontaa 1,3*14,6= -19 Mtn ja siihen CO2-maaperänielu kivennäismailta -4,2 Mtn sekä turvemaiden CO2-, CH4- ja N2O-päästöt yht. +10,6 Mekv-tn.

    Metsämaan nielu vuonna 2022 oli -19,0-4,2+10,6= -12,6 M ekv-tn.

    Jää metsänielun vertailutasosta -14, 84+12,6= – 2,6 Mekv-tn

    Tuo metsänielun vertailutaso lienee saavutettavissa ja sen alittamisesta sitten maa joutuisi ostamaan päästöoikeuksia.

    A.Jalkanen

    Minäkin uskon että metsäteollisuuden taantuman seurauksena selvitään hyvin kuluvasta kaudesta mutta kuten sanottu: peli kovenee jatkossa, joten laakereilla ei voida jäädä lepäämään vaan kaikilla sektoreilla on tehtävä muutoksia. Nythän tilanne on ollut se että muiden sektorien hyvä kehitys on ikään kuin ”sabotoitu” maankäyttösektorilla ja todelliset vähennykset ovat jääneet syntymättä.

    Kurki

    Tuossa keskustelussa tulee esille metsätuotteiden jalostusasteen nosto, että vähemmillä hakkuilla voitaisiin tienata enemmän. Kyllä on utopiaa, sillä vaikea on pärjätä kilpailussa Kiinalle, jonka palkkataso on 1/10 suomalaisesta tai Ruotsille, jossa palkat ovat puolet. Puu raaka-aineet vain Kiinaan ja Ruotsiin jalostetavaksi on Suomen kohtalo.

    Nyt Kiina valtaa kartongeissa markkinoita, kun kysyntä maailmalla on laskenut ja Suomessa supistetaan.

     

    A.Jalkanen

    Jos katsoo metsäteollisuutemme kehitteillä olevaa tuotevalikoimaa niin en jaa huolta. Nykyään viedään ulos maasta alhaisen jalostusasteen tavaraa ja saamamme arvonlisä on vuosien saatossa laskenut. Suurin syy tähän on painopaperin tuotannon lasku. Kyllähän lehtiä ja kirjoja edelleen painetaan, mutta jostain syystä ei meillä tehdylle paperille. Kiinalainen kartonki voi olla suomalaista sellua – onko järkeä?

    HS uutisoi uuden vertailutason ja huomauttaa että sitä ei ole vielä hyväksytty EU:ssa. Löysässä hirressä roikkuminen siis jatkuu…

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009946496.html

    Timppa

    Markkina määrää mitä kannattaa jalostaa ja missä.  Ei sitä kannata valittaa.  On hienoa, että meillä on vahva selluteollisuus.  Saadaan kaikki puu markkinoille.  Ennen jätettiin  tukkipuiden latvat metsiin ja sahausjäte poltettiin rimahelveteissä.

    Nostokoukku

    Timppa on oikeassa, sitä tehdään mikä käy kaupaksi. Selluteollisuus on metsäteollisuuden veturi. Tukkia hinkataan laudoiksi ja lankuiksi, kun kaikki puu ei sellutehtaille mahdu, toistaiseksi. Sahateollisuuden arvonlisä on selluteollisuuteen nähden vaatimaton. Sukkahousukuidut, biopolttoaineet ja puiset autonakut ovat olleet hypetyksen kohteena pitkään, mutta ei vain tunnu valmista tulevan. Ovat kokonaisuuden kannalta joutavaa näpertelyä.

    Kurki

    Jää metsänielun vertailutasosta -14, 84+12,6= – 2,6 Mekv-tn

    Tuo metsänielun vertailutaso lienee saavutettavissa ja sen alittamisesta sitten maa joutuisi ostamaan päästöoikeuksia.

    Tästä laskelmasta vielä puuttuu Suomen metsänielulle myönnetty erillisjousto 10 Mtn.

    Oletan, että erillisjousto on tarkoitettu 5 vuoden  tarkastelujaksoille. Jousto huomioiden jakson 2021…2025 kahden vuoden jälkeen Suomen metsänielu olisi vielä positiivinen.

    Lainaus linkistä.

    EU:n jäsenmailta yksimielinen tuki Suomen LULUCF-erillisjoustolle

    Jos komission tulkinta LULUCF-asetuksesta jäisi voimaan, Suomi ei voisi hyödyntää alun perin sovittua erillisjoustoa. Päätöksellä on myös taloudellisia vaikutuksia, esimerkiksi jos Suomi joutuisi ostamaan kyseiset 10 miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia päästöoikeuksina.

    https://valtioneuvosto.fi/-//1410837/eu-n-jasenmailta-yksimielinen-tuki-suomen-lulucf-erillisjoustolle

    11.11.2022 10:00. Lulucf:stä alustava sopu, Suomen erillisjousto säilyi.
    Linkki: https://www.metsalehti.fi/uutiset/lulucfsta-alustava-sopu-suomen-erillisjousto-sailyi/#5dfaa1a5

    A.Jalkanen

    Jousto lienee käytettävissä nyt kuluvalla kaudella, mutta ilmeisesti niitä ei enää vuodesta 2026 alkaen myönnetä.

Esillä 10 vastausta, 5,921 - 5,930 (kaikkiaan 6,715)