Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,891 - 5,900 (kaikkiaan 6,886)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Lisätään puutuotteiden nieluja ja teknisiä nieluja, niin metsien nieluja tarvitaan vähemmän.

    https://yle.fi/a/74-20055311

    Tomperi

    Siinäpä sitä onkinm saaanto esimerkiksi rakennuksiin suomalaisesta tukkipuusta tukkiosuudesta ei kummoinen prosentti  ole. Prosentti olisi suurempi jos sahatavaraksi sahattavat puut oisivat paksumpia.  Sahausvaiheessa puolet puusta hukkaantuu ja seuraava työvaihe pienentää edelleen hiilinielua.

     

    MaalaisSeppo

    Mitä isompia rakennuksia tehdään, sitä enemmän puutakin varastoituu rakennuksiin. Onkohan hyvä tapa vähentää hiilipäästöjä? Tuskin, jos otetaan huomioon myös rakennuksen käyttöaikaiset päästöt.

    Eivät ne rakennuksetkaan ole ikuisia. Ainoa konstimme on vähentää kulutusta. Ylisuuret rakennukset pannaan.

    Tomperi

    Kyllähän se perinteinen rakentaminen on tehokkain rakennustapa jos ajatellaan rakennuksiin sitoutuvaa hiiltä, pyöröhirsitalo kelopuusta, aidosta kelosta. Harmi että siitä kelopuusta ei ole mahdollista rakentaa, kasvu kestä viisisataa vuotta ja kukaan ei ole sanut selville montako puuta voitaisiin metsähehtaarilla kasvattaa, keloksi. Ehkä saantoa voitaisiin parantaa ja nopeuttaa jos rinnankorkeudeltaan noin 40 cm paksuja puita vöhön kerrassaan pihkotettas vaikkapa kymmenen vuoden aikana, se ois semmonen tekokelo. Metsähallitus yritti tehdä keloja moottorisaha työnä poistamalla kaarnan tyveltä, maallikot jotka tiesi nauroivat ja pieleenhän se meni,  muutaman vuoden kuluttua kaatuivat maahan.

    Kuitupuunkasvattaja

    <p><p>Perinteinen sahatavara on hyvä lähtökohta hiiltävarastoivaan rakentamiseen. Jos edes Etelä-Euroopassa puuta käytettäisiin rakentamiseen esim. kolmasosa / asukas mitä täällä Pohjolassa, niin johan alkaisi hiiltä varastoitumaan.</p><p> </p><p>Metsien nielunopeuden ja hiilen varastoinnin vinkkelistä avainasia olisi kuitenkin harvennuspuu. Jos isompi osa harvennuspuusta osattaisiin sitoa vaikka rakennuksiin, saisi metsäpää taas pohtia, kuinka lisätä vikkelimmin metsien kasvua.</p><p>Pikkutukin käyttö sahauksessa on vasta alkua. Maailmalla on fiksuja kokeiluja, joissa rakennuksiin on upotettu monenlaista harvennuskokoluokan tavaraa.</p></p><p> </p><p>Miksi tämä lisää kappaleen alkuun ja loppuun hakasulut ja p-kirjaimen??</p>

    Tomperi

    kun puu sahataan suorakiteen muotoon laudoiksu lankuiksi niin keskimäärin kuutioon jalostettua tavaraa tarvitaan kaksi kuutiota puuta, sitten sitä höylätään ja pätkitään ja poistetaan vikaisuutta ja väkisinkin syntyy hukkapätkää niin ei siitä kummosta hiilijalanjälkeä synny, ja mitä pienemmästä puusta kyse sitä enemmän hukkaa ja  kuutioita syntyy ja liimaa menee osin hiilipohjaista.

    Kuitupuunkasvattaja

    <p>Normaali sahaaminen ei sovi jokapaikkaan.</p><p>Liima tehdään kohta ligniinistä.</p><p>Harvennuspuu tarvitsee uudenlaista ajattelua. Suomessa oli aikoinaan Lock-Wood, joka voisi toimia nykyään vaikka uudenlaisen CLT:n lisänä.</p><p>Maailmalla ne mielenkiintoiset kohteet ovat pyöreästä harvennuspuusta tehdyt rakenteet. Menetelmällä voidaan rakentaa vaikkapa jänneväliltään suuria halleja.</p>

    Tomperi

    Näin on printeisesti tehty esimerkiksi latoja. Ulkomaillaolen nähnyt valtavia halleja tehdyn. Siellä ei ole lumikuormaa mutta tuulikuormaa kyllä.  Suomen rakennusmääräykset eivät salli, insinööri ja arkkitehtikunta ei osaa laskea pyöreälle puullu ns lujuujuuslaskelmia eikä niitä ole niissä korteissa….valmiiksi laskettuna,  eikä mittausta voida soveltaa pyöreälle puulle kuten lankulle kun siitä mittaamisesta ei ole normeja….

    Kuitupuunkasvattaja

    Ennenkuin baijerilainen hoksaa tehdä tästä maailmanlaajuista bisnestä pitäisi jonkin porukan käydä lujuuslaskuopissa siellä.

    Lumikuorma ei ole mikään ongelma. Asenteet ovat.

    Puuki

    <p>Pyöreälle puulle on tehty lujuuslaskelmia ja esim. taivutusmomentti ylittää niillä raja-arvot. Eli pyöreäpuu on lujempaa kuin vastaava sahattu puu. </p>

Esillä 10 vastausta, 5,891 - 5,900 (kaikkiaan 6,886)