Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,871 - 5,880 (kaikkiaan 6,889)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Nostokoukku

    Ei Euroopan toimilla voi olla mitään vaikutusta kokonaisuuteen, kun Saksa ja Puola lisäävät kivi- ja ruskohiilen käyttöä. Jos nämä tupruttajat kompensoisivat metsää istuttamalla  päästönsä, Euroopasta loppuisi metsälle kelvollinen maa-ala muutamassa vuodessa. Eu:n on aivan turha hurskastella.

    Visakallo

    Meillä kauhistellaan ja ihmetellään eteläisen Euroopan metsäpaloja. Lisääntynyt kuivuus niitä luonnollisesti lisää, mutta vähemmälle huomiolle on monesti jäänyt niiden todelliset syttymissyyt. Toki rutikuiva metsä voi syttyä puhtaasti vahingossakin vaikkapa autosta heitetystä tupakantumpista, mutta metsiä sytytetään siellä myös aivan tahallaan sellaisilla metsäisillä alueilla, joissa on rakennuskielto. Sikäläisen lainsäädännön mukaan kun rakennuskielto voi tietyin edellytyksin metsäpalon seurauksena purkautua. Jos paikalliselta rakennusliikkeeltä alkaa olla hyödynnettävä tonttimaa vähissä, saattaa niitä tumpinheittäjiä ilmaantua…  Täällä meillä ei onneksi metsäpuolella olla ainakaan vielä tuossa tilanteessa, mutta rakennuspuolella kylläkin. VR:n kiistellyt makasiinitkin paloivat vuonna 2006 keskellä Helsinkiä niin hyvin, ettei ketään saatu koskaan kiinni. Eipä mennyt kauaakaan, kun musiikkitalon  rakentaminen sille paikalle alkoi.

    A.Jalkanen

    Tuore tiivistelmä hiilinieluasioista. Hyvin havainnollistettu. (Teksti on kommentistani Hesarin juttuun.)

    https://mmm.fi/documents/1410837/22836561/Metsien+rooli+ilmastonmuutoksen+hillinnassa.pdf/b8b48104-a90c-ed4d-647d-8982f8f507d5/Metsien+rooli+ilmastonmuutoksen+hillinnassa.pdf

    Sivun 4 kuvassa osiot Kangasmaat (maaperä) nielu -4,2 ja Turvemaat (maaperä) päästö +10,6 milj. CO2-ekvivalenttia. Nämä sisältävät vuosittain kaadetuista puista peräisin olevat karikkeet eli latvukset, juuret ja kannot. Lisäksi huomioidaan turpeen hajoamisen päästöt.

    Kuvassa 5 on maankäytön kokonaiskuva, siinä vihreä pylväs alas on metsien suorittama nettosidonta (kasvu – poistumat).

    Maankäyttö – lähinnä siis maa- ja metsätalous – sitovat kyllä laskennallisesti useimpina vuosina enemmän kuin päästävät, mutta eivät siis lähimainkaan koko Suomen muita päästöjä. Raportoinnissa ei huomioida aivan kaikkia osioita, esimerkiksi luonnonsoiden päästöt ja nielut jäävät sen ulkopuolelle.

    A.Jalkanen

    Kts. em. MMM:n linkin sivun 4 kuvan oikeassa reunassa: puutuotteiden nettonielu -3,6 joka on kahden luvun erotus: varaston lisäyksen -25,2 ja poistuman 21,5. Nämä ovat hiilidioksiditonneja, CO2-ekv. Olen kuvitellut, että puutuotevarastoon vain tulee vuosittain lisää eikä poistumaa juuri olisi.

    Syken raportissa lukee: ”Suomessa erilaisiin rakenteisiin on sitoutunut arviolta 22,8 miljoonaa tonnia ja tämän lisäksi kiintokalusteisiin arviolta 1,2 miljoonaa tonnia hiiltä.” (Sivu 18, Suomen ympäristökeskuksen raportteja 45/2021). Varaston koko on hiilidioksidiekvivalenttitonneina laskettuna tietenkin paljon suurempi.

    Silti jää miettimään mistä luvut -25,2 ja 21,5 koostuvat? Syken raportissa (kuva 2, sivu 15) on laskettu esimerkiksi sahatavan kotimaisen varaston lisäys rakennuksissa tuotannon, tuonnin ja viennin avulla. Sahatavaran tuotannosta jää kotimaahan noin kolmannes.

    Puutuotteiden hiilinielua saataisiin lisättyä esimerkiksi rakentamalla liimapuuhirrestä ja clt:stä. Määrät ovat potentiaalisesti melko suuria verrattuna kokonaishiilinieluihimme. Nyt kuluvalla laskentakaudella juopa toteutuvan ja tarvittavan välillä on ennustettu olevan luokkaa 10 milj. CO2-ekv.

    Voisiko puutuotteiden varaston lisäystä nopeuttaa ja vastaavasti varaston poistumaa vähentää? Ei puutuotekaan ole ikuinen varasto mutta on ainakin yhtä hyvä ja varma kuin hiilen ”pystyvarastointi” metsässä ja tuo enemmän työtä ja toimeentuloa. Täsmennän vielä: vuotuisia hakkuumääriä ei lisättäisi, vaan puuta jäisi enemmän kotimaahan ja menisi entistä suurempi osuus pysyvämpiin tuotteisiin.

    https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/69143d5f-45a2-40ec-b5d7-b895704331de/content

    Tomperi

    Onko näissä laskelmissa huomioitu toiminnasta aiheutuneet uusiutumattomista luonnonvaroista syntyneet päästöt ja millä tavoin?

    A.Jalkanen

    Hyvä kysymys Tomperi. Metsäkoneiden valmistukseen liittyvät päästöt ja niiden käyttämät polttoaineet kuulunevat energiasektorille. Niitä ei lasketa metsämaan päästöihin, mutta tulevat siis muualla jotenkin huomioiduiksi. Jos metsäkone tulee ulkomailta, valmistuksen päästöt jäävät sinne.

    Kurki

    MMM:n linkin sivun 4 kuvan oikeassa reunassa: puutuotteiden nettonielu -3,6 joka on kahden luvun erotus: varaston lisäyksen -25,2 ja poistuman 21,5. Nämä ovat hiilidioksiditonneja, CO2-ekv. Olen kuvitellut, että puutuotevarastoon vain tulee vuosittain lisää eikä poistumaa juuri olisi.

    Kai tuota CO2- varasoa on kerytetty 50..100 vuotta. Uutta tulee vuosittain ja 50 ..100 vuoden takainen CO2-lisäys katsotaan poistuvan varastosta takaisin ilmaan. Puutuotteiden CO2-varasto olisi sillon noin 50..100*23 = 1150… 2300 Mtn.

    Tuo lisäys ja poistuma tuntuvat aika suurilta, jos ne olisivat vain Suomen kulutuksen mukaan laskettu.  Suomi käyttää puutavaran vuosituotannnostaan 10 milj.m3 vuosittan 3 milj.m3 ja siitä tulisi CO2-lisäystä varastoon vain 0,73*3= – 2,2 Mtn eikä siitäkään kaikki mene rakennuksiin. Tietenkin päälle tulevat hirret, vanerit ja muut puutuotteet. Vielä laskettaneen sellusta ja kartongistakin jotain lisäystä.

    A.Jalkanen

    Kurki, kiitos taas numeroiden analyysistä! Nimenomaan MMM:n raportin vuotuiset muutokset tuntuvat todella isoilta verrattuna Syken raportissa arvioituun varaston suuruuteen. Yritän selvittää onko noissa ristiriitaa vai ei.

    A.Jalkanen

    Käytöstä poistettu turpeennostoalue muuttuu nopeasti hiilinieluksi metsityksen jälkeen.

    https://yle.fi/a/74-20054505

    A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 5,871 - 5,880 (kaikkiaan 6,889)