Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,861 - 5,870 (kaikkiaan 6,889)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    MaalaisSeppo summasi hyvin. Lisäksi voitanee laittaa turvepellot takaisin suoksi ja ostaa EU:n ulkopuolella tuotettua päästötöntä ruokaa. Metsäteollisuudessa on kyllä pakko jo hyväksyä että jatkuva volyymin kasvu rajallisella pinta-alalla ei ole mahdollista. Varsinkin kun toimintaan käytössä oleva pinta-ala pienenee koko ajan.

    10 miljoonan kuutiometrin vaje hiilidioksidiekvivalenteissa laskettuna ei ole  mahdoton tehtävä. Metsäteollisuuden lama auttaa väliaikaisesti ja nopeasti, mutta ei ole pysyvä apu. Maankäytön rakenteita joudutaan kyllä myös miettimään. Kaikkea muutakin toimintaa pitää miettiä. Ensiksi iloitsin, kun kuulin että Jyväskylään on tulossa Toyotan ralliautojen kehittämiskeskus. Mutta onko kyseinen elinkeino kestävällä pohjalla?

    Visakallo

    A.J. ”Metsäteollisuuden lama auttaa väliaikaisesti ja nopeasti, mutta ei ole pysyvä apu.”

    Olen hieman eri mieltä. Kun Suomesta nyt metsäteollisuuden laman seurauksena lopetetaan tuotantolaitoksia, ei uusia enää tilalle rakenneta, vaikka suhdanteet paranisivatkin. Koko EU:n perusteollisuutta ja muuta perustuotantoa alas ajavan ajattelun pitäisi muuttua perusteellisesti, mutta siihen on kyllä hyvin vaikeaa uskoa. Muutokseen tarvittaisiin 3. maailmansota, mutta eipä sitä oikein halua toivoa.

    reservuaari-indeksi

    Vähän voi. Eikös ne Korean sodat, Fukusimat ja Ukrainat ym. antaneet aikoinaan myönteistä mieltä siihen, että lankku kauppa alkaisi paremmin sujumaan. Tuuli kääntymässä, pilkahdus jotain e-määräistä havaittavissa.

    Syksy alkaa kolkuttaa.:lla, ja ihan kohta kukaan ei enää puhu hiilen sidonnasta.?

    Leena

    Komission sisäinen muistio paljastaa: Harkinnassa on EU:n päästötavoitteen merkittävä kiristäminen – Politiikka | HS.fi

    A.Jalkanen

    Tämä on kyllä odotettu suunta: 2030 on vain välitavoite. Mutta muun mualiman on tehtävä myös osansa.

    Visakallo

    Reva-Leena on kyllä tällä kertaa ihan oikeassa. Kohta ei ihan oikeasti kukaan puhu hiilensidonnasta, ja jos joku puhuisikin, ei sillä olisi enää merkitystä.

    Visakallo

    EU-parlamentin kokoonpano tulee ensi vuoden vaaleissa muuttumaan niin paljon, että kyllä siinä komissionkin kaavailut tulee muuttumaan. Odotellaan ihan rauhassa, kyllä siitä vielä hyvä tulee.

    Kurki

    Kerrankin EUlta jotain järkevää.

    Vain fossiilisten CO2-päästöt ovat lisä biosfäärin luonnolliseeen hiilenkiertoon ja aiheuttavat lämpenemistä, sillä niillä ei ole ollut tähän nykyiseen ilmastoon kylmentävää vaikutusta.

    Biomassan nielulaskelmat ovat muutenkin turhia. Metsien ja turpeen CO2-lämmittävät päästöt ovat otettu nykyisestä ilmakehästä ja kylmentäneet ilmastoa vastaavan määrän ja ovat luonnollista hiilen kiertoa sidontaa ja päästöjä.

     

    Nostokoukku

    Oma veikkaukseni on, että ei lopu hiilestä hössötys. Siihen on hyvä kääntää keskustelu oikeista ongelmista aina tarvittaessa. Lisäksi markkinavoimat ovat iskeneet siihen kyntensä, mikä tekee mahdottomaksi keskustelun pitämisen asiallisena.

    Visakallo

    Euroopan toimilla ei näytä olevan oikein mitään vaikutusta kokonaistilanteeseen. Maailman öljyn ja kivihiilen tuotanto tekevät vuosittain uusia ennätyksiä, eli sitä mukaa kun Euroopassa rajoitetaan teollisuus- ja maa- ja metsätaloustuotantoa, muualla sitä vastaavasti lisätään.

    A.Jalkanen

    Lukija kysyy Hesarissa (Leenan linkki): Pitäisikö nämä eniten päästöjä päästävät maat velvoittaa istuttamaan uusia metsiä?

    Kommentoin:

    ”Ehdottomasti lisää metsiä, mutta vapaaehtoisin toimin. Esimerkiksi voitaisiin perustaa EU:n alueella toimiva metsitysrahasto, joka saisi varoja yritysten ja yksityisten kansalaisten maksamista päästökompensaatiomaksuista. Metsiä mahtuisi paljon lisää vajaakäytössä oleville joutomaille ja laitumille, ja lisäksi nykyiset metsät voisivat olla paikoin tiheämpiä. Alueen laidunkäyttö voisi mahdollisesti puiden vakiinnuttua jatkua ja jopa hyötyä puiden varjostuksesta, etenkin Välimeren alueella. Paikalliset ihmiset saisivat tuloja hiilinielumetsien hoitamisesta. Harvennushakkuista tulisi myös tuloja.”

Esillä 10 vastausta, 5,861 - 5,870 (kaikkiaan 6,889)