Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,601 - 5,610 (kaikkiaan 7,233)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Hjalmar

    Kyllä hömötiainen pesii pönttöönkin. Pönttö vaan pitää olla ensin täytetty esim kutterinpurulla, eli pitää päästä itse kaivamaan kolonsa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ville Niinistön johdolla neuvoteltiin EU:n yhteiset hiilinielujen tavoitteet (maankäyttösektorilla) joiden yhteissumma oli yli 300 milj.tn. Kyllä tuohon tarvitaan muitakin kuin Suomi ja Ruotsi. Lukekaa EFIn ja Forest Europen raportteja.

    Esim. Forest Europe: State of Europe’s Forests, 2020. Kasvut ja poistumat maittain vuonna 2015. Tuoreempaa tietoa en ole löytänyt.

    suorittava porras suorittava porras

    Eikös tuo tavoite pitänyt Villen mielestä olla vielä neljänneksen verran isompi? Vai muistinko vääriin? Hirvittävä halu hirttäytyä ylivoimaisiin tavoitteisiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Villellä oli korkeampi tavoite kuin mitä lopulta sovittiin. Jos tavoitteet ovat kovat, jäsenmailta tarvitaan myös tekoja. Jos kuitenkin toimet sanellaan ylhäältä direktiivien muodossa, ne eivät välttämättä huomioi maiden erityispiirteitä eivätkä tule pannuksi toimeen. Esimerkkinä vanhojen rakennusten pakolliset energiaremontit.

    Hiilinielutavoitteet on EU:ssa trilogissa sovittu 2030 saakka, eli siinä mielessä niissä ei ole kyse kansallisista erikoisuuksista (joihin Taalas viittasi). Sen jälkeiselle ajalle pitäisi mukaan saada enemmän porkkanaa, eli kannusteita niille maille, jotka pystyvät lisäämään metsiensä kasvua ja pinta-alaa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Löytyi.

    ”EU 2030 target for net greenhouse gas (GHG) removals in the land, land use change and forestry sector will be set at 310 million tonnes CO2 equivalent, which is around 15% more than today.

    Member States will have to follow a linear trajectory starting in 2022 at the average value of its GHG inventory data for the years 2021, 2022 and 2023, and end in 2030 on the value set for the country.

    There will also be a penalty for non-compliance: 108% of the GHG above their 2026-2029 budget will be added to their 2030 target.”

    https://greenfiscalpolicy.org/fit-for-55-deal-on-carbon-sinks-goal-will-increase-eu-2030-climate-target/

    Jos oikein ymmärrrän niin tämä taulukko on hiilinielujen tavoite vuonna 2030 kullekin EU-maalle. Taulukko löytyy joko seuraamalla linkkiä ylemmässä kommentissani olevasta selitteestä kohdasta ”set for the country” tai suoraan alta.

    Sangen mielenkiintoinen. Eniten hämmentää se että kaikkien maiden tavoite ei ole suinkaan negatiivinen. Tanska, Irlanti ja Alankomaat saisivat päästellä edelleen, eli niiden maankäyttösektorin ei tarvitsisi olla vielä tuolloin hiilinegatiivisia. Tulos selittynee sillä että kyseisissä maissa on paljon maatalousmaata ja vähän metsää.

    Ja kylläpäs siellä näkyy Italian tavoite olevan isompi kuin Suomen! Pöyristyttävää! Millähän muskeleilla ne aikoo tuon tehdä?

    http://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20221110RES52801/20221110RES52801.pdf

    Visakallo Visakallo

    ”Ja kylläpäs siellä näkyy Italian tavoite olevan isompi kuin Suomen! Pöyristyttävää! Millähän muskeleilla ne aikoo tuon tehdä?”

    Eikös siinä Suomessa aikoinaan julkaistussa Italian matkailumainoksessa sanottukin: ”Tule Italiaan, rahasi ovat jo täällä!”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Italiasta lisätietoja.

    ”Forest area has been expanding steadily and now stands at 32.5% of total land area. Growing stock and above ground biomass have been expanding faster than forest area. Average growing stock is now 145 m3 o.b./ha, compared to 113 m3 o.b./ha in 1990.

    Removals are in the range of 6 to 9 million m3 u.b. (11 million m3 in 1999). Two thirds of removals are of woodfuel. In 2010, fellings were 39.2% of net annual increment, lower than in previous years.”

    Lähde: State of Europe’s Forests, Forest Europe, 2020.

    Italian maankäytön hiilinielutavoite on noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna, vaikka maat ovat suunnilleen samaa kokoluokkaa. Samoin Ruotsin tavoite huomattavan suuri Suomeen verrattuna. Suomen tavoite ei ole kohtuuton vuodelle 2030.

    Italia siirtyy lämmityksessä puun poltosta johonkin muuhun? Eristää vaikka talot ja laittaa niihin aurinkopaneeleilla toimivat ilmalämpöpumput.

    Nostokoukku

    Rajua on tämä ilmaston lämpeneminen. Keski-Suomessa pyryttää lunta. Olisikohan laitettava talvirenkaat takaisin?

    Visakallo Visakallo

    Taitaa olla jo neljäs myöhäinen kevät peräkkäin. Vanhaan hyvään aikaan täälläkin pääsi jo huhtikuun puolella viljoja kylvämään.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei tarvitse paljon ilmaston kylmetä, niin viljely Suomessa loppuu. Kylvöissä on hyvin pieni pelivara keväällä. Etelä-Suomessa kevät jo pahasti myöhässä.

Esillä 10 vastausta, 5,601 - 5,610 (kaikkiaan 7,233)