Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,591 - 5,600 (kaikkiaan 7,233)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • mehtäukko

    ”…Suomi ei ole pysymässä EU-pöydissä neuvottelemassaan kansallisessa, vuoden 2030 nielutavoitteessa, mistä voi koitua miljardiluokan menot nieluyksiköiden ostamisen vuoksi…”

    Niinhän sitä eu-pöydissä on päätetty kymmenien miljardien taloremonteistamme ja luontokadoista. Asioissa ei ole järjen häivää, ei päätä eikä häntää. Voi kysyä, onko kysytty ja selvin päin vastattu?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos Kurki linkistä. Siellä on yksi kirjoittaja joka puhuu globaalista hiilen kierrosta ja pitää metsien hiilinielua ajatusvirheenä. No eihän se metsä ikuisesti pysyvä varasto ole, mutta näillä nyt mennään kun metsien hiilinieluja joudutaan raportoimaan.

    mehtäukko kysyy aivan oikein. Ei hakkaamatta jättäminenkään ole ilmaista. Jos vaikka lasketaan että jokainen jalostettu puukuutio tuottaa 200 euroa arvonlisää, niin 1 miljoonan kuution hakkaamattomuus voi maksaa 200 miljoonaa jne.

    Kurki Kurki

    Taalas näkyy kommenteissa saaneen lähes yksimielisen kannatuksen.

    AJ. Tarkoittanet varmaan tätä Paul-Erik Törrösen kommenttia.

    ’Hiilinielu tarkoittaa luonnon hiilivaraston kasvua eli esimerkiksi ilmakehän hiilidioksidin sitoutumista kasvaviin puihin. Hiilinielut ”kumoavat” ihmisen ilmastopäästöjä.

    Tässä on perustavanlaatuinen ajatusvirhe. Jotta luonnon hiilivarasto kasvaisi, niin se tarkoittaisi sitä että globaalisti maaperään sitoutunut hiilimäärä kasvaa absoluutisti. Tämä hiilivarasto sisältää niin hitaasti sitoutuva (esimerkiksi kiven rapautuessa, subduktio) kuin myös nopeat (esimerkiksi kasvien ja eläinten sitoma, maaperän kasvu).
    Jos luonnon hiilivarasto kasvaisi, niin sen seurauksena hiiltä pitäisi olla vähemmän ilmakehässä ja imeytyneenä meriin. Sekä ilmakehän ja merten CO2-pitoisuus on kuitenkin jatkuvasti nousussa. Niinnollen luonnon hiilivarasto ei ole kasvussa, vaan päinvastoin se hupenee.
    Luonnon hiilikierto oli suhteellisen vakaa viimeiset 8000 vuotta, jonka aikana ilmakehän CO2-pitoisuus pysytteli alle 300ppmv (viimeiset 800 000 vuotta se on vaihdellut 200-280ppmv). Tällöin siis luonnon CO2-päästöt olivat yhtäsuuret kuin luonnolliset nielut.
    Jotta voitaisiin puhua hiilinieluista jotka ”kumoavat” ihmisen tuottaman fossiilisperäisen CO2:sen niin ei voida pelkästään tarkastella miten paljon maaperään sitoutuu CO2:sta koska osa, tai kaikki tuosta sitoutumisesta voi hyvinkin olla osa luonnollista nielua. Ihmisen tuottaman fossiilisperäisen CO2-nielun olemassaolo edellytttää kykyä osoittaa että maaperä nyt sitoo enemmän hiiltä (vuosittain) kuin viimeisten 8000 vuoden aikana.
    Ja kun puhutaan kansallisista hiilinieluista niin olisi syytä myös ottaa huomioon koko ihmistoimi, eikä pelkästään metsäkasvu. Kuinka paljon luonnollisesta hiilinielusta on tuhottu tieverkoston ja muun ihmisrakentelun seurauksena? Entäs maamuokkauksen? Jos pelloksi muutettu alue nyt sitoo vain 500kg hiiltä vuosittain, ja metsänä sama alue sitoi 1000kg, niin tuo pelto on laskennallisesti nyt päästölähde.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä Kurki, juuri Törröstä tarkoitin. Muita hiilen kierron osioita ei nyt raportoida eli meriin sitoutuvaa ja rapautumiseen sitoutuvaa ei huomioida kun niihin ei ihminen suoraan vaikuta. Sen sijaan maankäytön muutos metsästä pelloksi tulee kyllä jossain määrin huomioitua laskennoissa.

    Lukija P. Kontio Hesarissa kello 17 jälkeen: ”Jo nyt EUssa tiedetää Suomen nk ”metsiensuojelun” olevan poseeraamista. Siellä tiedetään ettei meillä todellisuudessa mitään hiilinieluja ole. Ei tee hyvää vihreän siirtymäteollisuuden maineelle.”

    Mitähän tällaisille pitäisi vastata?

    Kurki Kurki

    Liekö Kontio saanut kannatuspisteitä?

    Hömötianen tuli taas esiin luontokadosta.

    Vastasin: Hömötiaisen kannan lasku johtuu luonnon laista ”vahvempi voittaa”. Sinitianen vahvempana on syrjäyttänyt heikomman hömötiaisen reviireiltään.
    Tiaisia nyt Suomessa on miljoona yksilöä enemmän kuin 1950-luvulla. Pesiviä pareja on nyt 3 miljoonaa, kun niitä 1950-luvulla oli 2,5 miljoonaa.
    Eli tiaisilla Suomessa menee nyt paremmin kuin koskaan eikä koloista ja pökkelöistä ole voinut olla pulaa metsätalouden vuoksi.

     

    Rukopiikki

    Sinitiainen on  selviytyjä koska pesii myös pönttöön. Pöntöt hyödyttävät sinitiaista mutta hömötiaisen kustannuksella kun lisääntynyt sinitiaiskanta vie hömätiaisten pesät kun kaikille sinitinteille ei enää riitä pönttöjä. Pitäisikö linnunpöntöt lailla kieltää?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä kysymys Rukopiikki. Sama koskee talviruokintaa, mutta ainakaan sitä Raimo Virkkala ei olisi vielä lopettamassa. Pönttöjä voisi edelleen asetella muille isommille linnuille, mutta pienten tiaisten kokoluokassa voisi kannattaakin suosia tekopökkelöitä eikä pönttöjä.

    Kurki Kurki

    Taalaksen puheesta hallitusneuvottelijoille ei sanaakaan uutisissa.

    Vain Iltalehti kertoo sisällön.

    – Tavoitteeseen sisältyy metsien hiilinielun säilyminen aiemmalla tasolla, mikä on kansainvälinen erikoisuus. Tätä on myös kritisoitu muun muassa Prof. Rockströmin toimesta. Metsien merkitystä talouden, työllisyyden ja hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta ei ole huomioitu riittävästi, Taalas lausui.

    Aika pahasti sanottu, kun edellisen hallituksen maailman kunnianhimoisimmassa hiilineutraaliustavoitteessa 2035 ei riittävästi huomioitu ” Metsien merkitystä talouden, työllisyyden ja hyvinvointivaltion rahoituksen kannalta ”.

    https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1b2e1a25-32ca-4246-90ac-32390ebe11d6

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En ihan hahmota mitä Taalas tarkoittaa kun muutkin EU-maat ovat sitoutuneet säilyttämään metsien hiilinieluja.

    Tolopainen Tolopainen

    Mitkä muut maat, Hollanti ja Belkiako. Suomi on Euroopan pohjoisin maa ja tarvitsee sijaintinsa vuoksi metsien hakkuista saatavan hyödyn käyttöön, eikä niitä kannata jättää lahoamaan. Tietenkin päätehakkuu vähentää tehokkaasti hiiltä kun puutavara menee rakentamiseen ja hiili on pois kierrosta seuraavat 100v.

    Kyllä se Ollikainen oli keksinyt hiilinieluja joka Euroopan maahan.

Esillä 10 vastausta, 5,591 - 5,600 (kaikkiaan 7,233)