Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,231 - 5,240 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Scientist

    Hemputtaja,

    kostea ja hapeton suo tuottaa metaania ja kuivattu suo hapettuessaan hiilidioksidia.

    Jääkausi myllää kyllä kaikki maat ja  vuoret uuteen uskoon. Mutta  kumma kyllä Siperiassa ei oikein ole ollut jääkautta. Pelkkä kylmyys ei saa sitä aikaan, vaan pitää sataa myös runsaasti.

     

    MaalaisSeppo

    On ymmärrettävää, että hiililaskelmissa otetaan huomioon vain ihmisten toiminnan tulokset. Koskmatonta luontoa ei. Eli Suomessa nieluksi tai päästölähteiksi ei lasketa luonnonvaraisia soita, eikä esim Sisiliassa tulivuorta.

    A.Jalkanen

    Olkoon minkä ikäistä turvetta tahansa, ei kuulosta voittavalta ehdotukselta sanoa, että meidän pitää saada polttaa kaikki turpeemme, mutta te siellä Alaskassa, Siperiassa ja Kanadassa ette tietenkään saa polttaa. Turpeen käyttö ei tietenkään ole sen rikollisempaa kuin fossiilisten energioiden käyttökään, vaan päin vastoin vähemmän pahaa.

    Kuten kirjoitin sinne Oden blogiin, turve on puolipysyvää laatua. Siksi siihen pitäisi ehkä suhtautua välimuotona uusiutuvien ja fossiilisten välissä. Energianlähteet voidaan siis asettaa ilmastomielessä suunnilleen tähän tapaan pahis-hyvis -janalle: fossiilinen kivihiili ja öljy, maakaasu, turve, biomassa, geotermiset ratkaisut ja lämpöpumput, ydinvoima, aalto-, tuuli- ja aurinkovoimalla tms. tuotettu vihreä sähkö ja synteettiset polttoaineet.

    Timppa

    Jos minä tekisin ilmasto-ohjelman, niin siinä olisi normaalien toimenpiteiden lisäksi:

    1.  Energiansäästö: sisälämpötilojen alennus, maantieliikenteen kattonopeuksien laskeminen ja kauppojen aukioloaikojen rajoittaminen(tämähän säästää myös kauppojen kustannuksia)

    2.  Turpeen polton tehostaminen.  (kauppatase paranisi, osa turvesoista ennallistuisi metsiksi siis metsäkato pienenisi)

    3.  Lopetetaan kaikki runkopuun energiakäytön suorat ja välilliset tuet.  (Kuitupuu ei päätyisi niin herkästi polttoon eikä tukkipuu sellutehtaille.

    Rukopiikki

    Jos minä tekisin ilmasto-ohjelman niin se olisi että kattottaan sitten kun nuo isot maat on ensin hoitanu päästönsä. Ja tartteeko sitten enää näin pienen maan mitään tehdäkään.

    Rane

    Ilmastonmuutoksessahan käytetään kaikenlaisista ilmiöistä ”keikahduspiste” nimitystä.Ilmeisesti Isomäki kirjassaan(en ole lukenut,valitettavasti) kuvaa sitä keikahduspistettä jonka jälkeen ilmasto jatkaa lämpenemistään eikä enää missään vaiheessa hakeudu tasapainotilaan.

    Tähän teoriaan voi suhtautua varauksella.On kuitenkin muistettava että fossiilisetkin polttoaineet ovat ennen maanpinnan alle hiilivarastoksi joutumistaan olleet ilmakehässä hiilidioksidina kiertämässä.Siinäkään tilanteessa ilmasto ei ole ryöpsähtänyt kuumenemaan vaikka maapallo on geologisesti ollut nykyistä kuumempi.Ilmasto on lähtenyt viilenemään vaikka kansainvälisiä ilmastosopimuksia ei ollut vielä keksitty.

    Scientist

    Siis mikä Ranan päättelyssä oli pielessä? Keikahduspisteistä ollaan montaa mieltä eikä Ippc:n viimeisen raportin mukaan ne ole todennäköisiä. ”Ei tästä mikään maailmanloppu tule, ei lähellekään” (lainaus Petteri Taalakselta).

    A.Jalkanen

    Ainakin jäätiköiden sulaminen ja sitä seuraava merten pinnan nousu voi koitua ongelmaksi jos lämpeneminen jatkuu. Toisaalta merivirtojen muutokset ja luontainen kylmenemiskehitys voivat vaikuttaa päinvastaiseen suuntaan. Mikä näiden tasapaino tulee sitten olemaankaan.

    https://suomenluonto.fi/artikkelit/tutkijat-loysivat-lapista-avaimen-jaakautta-edeltaneen-lampiman-ilmaston-dramaattisten-vaiheiden-selvittamiseen/

    hemputtaja

    Scientist (16.3.2023, 15:07)

    Olen osunut yhteen kuivattuun suohon ja se oli kuin hemmetin suuri rahkakorppu. Erikoinen tapaus. En osaa sanoa, että mikä oli mennyt pieleen. Ei kovin paksu turve.

    Ojittu suo ei kuivu kuin pinnasta, jonka alla muhisee edelleen tuttu, hapeton turve. Pintakerros taitaa tuottaa hiilidioksidia – ellen erehdy, mutta aikanaan sekin tasoittuu. Epäilen – mutta en tiedä – että metaanin tuotanto siellä alla jatkuu edelleen.

    A.Jalkanen
Esillä 10 vastausta, 5,231 - 5,240 (kaikkiaan 6,917)