Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,917 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 21 tuntia sitten Kurki toimesta.
Esillä 10 vastausta, 5,211 - 5,220 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    On 0,05%……..

    Tavan mies

    Jälleen herää kysymys miksi nuo suot kuulu laskelmaan.

    Tuollaista laskin joulukuussa.

     
    <div class=”comment__meta bbp-sidebar-meta”>
    <div class=”bbp-reply-author”><span class=”bbp-author-name”>Tavan mies</span><span class=”comment__time bbp-reply-post-date”>23.12.2022, 19:38</span></div>
    </div>
    <div class=”comment__content bbp-reply-content”>
    <div class=”comment__text js-discussion-text”>

    Ojittamattomat suot kuuluu tähän maankäyttösektoriin.

    Jos ne kasvaa kaksi milliä vuodessa hehtaari kasvaa 20 m3.

    4 000 000 ha x 20 m3 = 80 000 000 m3. Olisiko jotain 20 000 000 tonnia hiiltä. (meniköhän oikein)

    Tämä ei tietenkään ole laskelmissa mukana

    </div>
    </div>

    A.Jalkanen

    Minäkin laskin aiemmin tuohon tapaan kuin Tavan mies, mutta sittemmin opin, että tuo hiilen sidonta turpeeseen on vain osa suon nieluista ja päästöistä.

    https://www.luke.fi/fi/blogit/miten-suomen-kasvihuonekaasuinventaarion-tulokset-muuttuisivat-jos-ojittamattomien-soiden-paastot-ja-nielut-raportoitaisiin

     

    Tomperi

    Olisiko Suomen hiilitase positiivisempi jos kaikki suot olisivat kalliokkoja ja louhikkoja joissa ei juuri mitään kasvaisi?

    Puuki

    Ojittamattomien märkien soiden  CH4-päästöt on suuria. Miksi se unohtuu ennallistamisen yhteydessä ?

    Tomperi

    Kaikki hiili mitä märästä suosta ilmaan pääsee on peräisin suon sitomasta hiilestä.  Miten semmonen voi olla päästölähde? Sehän on jo osansa kerännyt hiiliomaisuutta?  kun se suon biomassa kasvaa vaan jos ihminen ei sitä ojituksin sorki?

    A.Jalkanen
    Tomperi

    jos mulla ois laite joka ottas tuhat tonnia hiiltä ja piästäs ilimaan 500 tonnia vuuvessa molemmat, mie vissiin oesin melekonen piästölähe?

    Kurki

    Tomperi on oikeassa. Suon CO2 on ensin otettu ilmasta ja poltettaessa palautuu vain takaisin ilmaan.

    Laitoin tämän juuri äsken tähän blogiin.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009455056.html

    Luke julkaisi vasta tiedotteen että, jos luonnon soiden 4 milj ha päästöt raportoitaisiin maankäyttösektorilla, päästöt olisivat noin +10 Mekv-tn/v metaanipäästöjen vuoksi. Metaanipäästöt lakkaavat ojittamalla suo, kuten on käynyt ojitetuilla metsää kasvavilla turvemailla 5 milj ha ainakin tuon +10 Mekv-tn/v verran.
    Maankäyttösektorilla on raportoitu ojitettujen turvemaiden CO2-maapäästöja noin +15 Mtn/v, jotka nekin kaiken järjen mukaan pitäisi poistaa sieltä, sillä turpeen hajoamaisen lämmittävä CO2-päästö ilmaan on otettu ilmasta, jonka kylmentävä vaikutus vain kumoutuu lämmittävissä CO2-päästöissä, tuli se sitten turpeen poltosta tai maapäätöistä. Suomen turvesuot ovat muodostuneen lähes käytännössa viime kesän ja sitä ennen 1000 vuoden aikana eli ovat tätä nykyistä ilmastoa. Ensin kylmentäneet sitoessaan ilmasta CO2:ta ja nyt poltettaessa lämmittävät saman verran, joten ilmastovaikutus on plus-miinus-nolla. Turvesoiden keskipaksuus on 0,8 m eli 1 mm pintakasvulla, suo on kasvanut tuon paksuuden 800 vuodessa. Kaikki Suomen turvesuot voisi polttaa pois eikä sillä olisi lainkaan ilmastovaikutsusta, aivan kuten niillä ei ollut silloin 800 vuotta sitten, kun turvesuota ei ollut olemassa.

    A.Jalkanen

    Niinpä niin… mutta kun ilmastonmuutokselle pitää tehdä jotain juuri nyt. Onko Kurki mielestäsi järkevää kiihdyttää turpeen hiilivarastojen purkamista vielä lisää siitä mitä tapahtuu luontaisesti mm. Siperian ikijään sulaessa palsoissa? Entä Kanadan suot, poltetaanko nekin? Kannattaa lukea Risto Isomäen kirja jossa ilmastonmuutos on ylittänyt keikahduspisteen eikä ole enää hallittavissa.

Esillä 10 vastausta, 5,211 - 5,220 (kaikkiaan 6,917)