Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,101 - 5,110 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Tomperi

    Puussa on vettä noin 40.. 50 prosenttia.

    oletetaan että vettä on se on 50 prosenttia

    Puuta on siis 50 prosenttia josta  on hiiltä 50 prosenttia elikkä  on noin  25 prosenttia hiiltä.

    Oikaskoon erityisasiantuntijat jos olen ymmärtänyt väärin.

    ””Puu koostuu sekä kuiva-aineesta että puuhun sitoutuneesta vedestä. Puun kuiva-ainetta on se puun osa, jossa ei ole vettä. Kuiva-aine sisältää tietyn määrän alkuaineita: 50 % hiiltä (C), 41% happea (O) ja 6% vetyä Loppuosa on erilaisia aineita, pääasiassa typpeä (N), rikkiä (S) ja tuhkaa””

    Puuki

    Puun kuivapainosta on hiiltä n. 50 %.  Kosteus vaihtelee ja voi olla esim. ns. puusepänkuivassa puussa n. 8-10 %.

    Nostokoukku

    Eli on sama kumpaa polttaa, puuta tai turvetta. Hiiltä lähtee saman verran.

    A.Jalkanen

    Tuossa em. mielessä sama mutta biosfäärin kannalta ei ole sama, vapautatko ilmakehään fossiilivaroja, turvevaroja vai puuhun sitoutuneen hiilen. Kiertoajoissa on eroa.

    Tomperi

    Kyllä sen kosteuden saa pudotettua nolla prosnttiin mutta kosteus nousee heti kuivauksen jälkeen kuivissakin ihmisen olo ympäristössä noin 10 prosenttiin. Ja aihtelua on ppuun rungon eri osien välillä… mutta sitä mie tarkoitin että aika lähelle osuu kun sanoo että tuosa puussa on neljännes sitä hiiltä…

    Puuki, oletko missään nähnyt vertailua siitä kuinka paljon tilavuusmuutokset ovat kosteuden vaihtelun myötä, esimerkiksi koivu mänty mahonki ja tammi? Kaikkein vetisin puu taitaa olla Apinanleipäpuu.

    Nostokoukku

    Suomen 9 milj. suohehtaarista turvetuotannossa on 30 000 ha. Eikö nuo yli 8 milj. hehtaaria kasvaessaan sido saman verran tai enemmän hiiltä kuin turvetta poltetaan. Turve vain on sovittu fossiiliseksi, vaikka tosiasiassa on jotain muuta. On aivan sama kumpaa poltetaan turvetta tai puuta. Ilmakehällä ei ole mielipidettä, sen kannalta on sama mistä hiili tulee.

    Kurki

    https://www.timberpolis.fi/calc-timber-weight.php#goToPage

    Tuossa eri puiden lähes kuivapainoja 10% kosteudella.

    Mänty 464-46,4= 418 kg/m3 , CO2-päästö ilmaan poltettaessa on = 0,5*0,418*3,67= 0,76 tn/m3

    Kuusi 418-41,8= 376kg/m3

    Koivu 516-51,6= 464,4 kg/m3

    Puuki

    Suomessa kasvavista puista pienin kutistuma on sembramännyllä; säteen suuntaan 2,2 %, tangentin suuntaan 4,8%.   Suurin lehtikuusella 5,4 % / 12 % kuiva-tuoretiheydestä. (TTk).

    A.Jalkanen

    Turvetaseemme on vahvasti miinuksella, koska turvetta häviää turvepelloilta ja ojitetuista metsistä. Ei voi tehdä noin että vertaa vain turpeen polttoa ja turpeen kasvua. Kts. keskustelu (linkki).

    https://www.soininvaara.fi/2022/08/06/miksi-puu-on-uusiutuvaa-ja-turve-ei-ole/#comment-647051

    Nostokoukku

    Mutta puunpolttoa, muuta käyttöä ja puunkasvua voi verrata?

Esillä 10 vastausta, 5,101 - 5,110 (kaikkiaan 6,917)