Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,071 - 5,080 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Nuakka

    Nostokoukku, olen samaa mieltä. Lähipiirissä viritellään yritystoimintaa metsään liittyen, virkamiesten päätavoite tuntuu olevan vaikeuttaa hanketta kaikin keinoin. Alkaen naapurin kuulemisesta(asuu 400km päässä), museoviraston lausunnosta, rakennepiirustusten ja vastaavan työnjohtajan vaatimisesta laavulle, huussille ja metsää ympäröivälle aidalle. Ilmeisesti rakentamisen hiljentyessä pitää keksiä uutta paperinpyörittelyä.

    Timppa

    Tässä kommenttia Piia Elosen juttuun:

    Metsäasioita käsitellessä pitää muistaa perustarkoitukset. Metsiä on kasvatettu energian hankkimisen lisäksi ensiksikin, jotta niistä saadaan puutavaraa ihmiskunnan käyttöön. Toisekseen puuperäiset paperit ovat olleet ratkaiseva tekijä sivistyksen, koulutuksen ja talouselämän kannalta. Mm Piia Elosen työnantaja olisi vähintäänkin paljon pienempi ilman nykyaikaista paperiteollisuutta.

    Energiaa voidaan hankkia monella tavalla. Sahatavaraa ja paperia ei. Näiden valmistuksessa jää tosiaankin suuri osa puusta hyödyntämättä. Aikaisemmin sahatavaraksi kelpaamaton puutavara jäi metsiin lahoamaan. Sahausjäte poltettiin suurissa rovioissa sahojen pihoilla. Tekniikan kehittyessä opittiin valmistamaan kokopuusta ja sahausjätteestä selluloosaa. Roviot sammuivat ja kuitupuut kerättiin metsistä. Sitten opittiin hyödyntämään sellun valmistuksessa syntyvää mustalipeää sähkön tuottamiseen. Järvet puhdistuivat. Siirryttiin tekemään aukkoja ja metsien puumäärä kasvoi. Nykyään pystytään keräämään runsaspuustoisien metsien hakkuutähde energiatuotantoon.

    Se, että Suomessa tuotetaan paljon puupohjaista energiaa, ei todellakaan ole silmänkääntötemppu vaan osoitus pitkäjännitteisestä teollisuuden kehittämisestä, missä suomalaiset ovat maailman huippua. Tehtiin myös ratkaiseva päätös, kun siirryttiin uudistamaan metsät aukkoja tekemällä. Tämän seurauksena metsiemme kasvu ja siinä ohella niiden energiasisältö lisääntyivät. Merkittävää on sekin, että usein pystymme siis keräämään hakkuutähteen, mikä ei jatkuvan kasvatuksen metsissä ole mahdollista. Poltamme vain sellaista puuainesta, joka kuitenkin päätyisi luontoon tuottamaan hiilidioksidia.

    Jos puun polttoa alettaisiin verottaa, niin tasapuolisuuden vuoksi pitäisi silloin myös maksaa samalla perusteella metsiin sitoutuvasta hiilestä. Taitaisi olla metsänomistajille hyvä bisnes. Saattaisi kyllä tulla kuluttajille kalliiksi. Paperi ja sahatavara kallistuisivat.

    A.Jalkanen

    Tomperi kysyi, kuinka paljon metsissä olisi hiilivarastoa jos metsiä olisi hoidettu hyvin vielä paljon pitempään? Erittäin hyvä kysymys, johon ei ole ainakaan minulla varmaa vastausta. Riippuisi varmaan puun kokonaiskäytöstä. Jos se olisi nykyisen kaltainen, metsissä ei varmaan paljoa enempää varastoa olisi.

    Jos taas metsien hoidon ainut päämäärä olisi hiilivaraston maksimointi, silloin puut kasvatettaisiin paljon vanhemmiksi mutta kuitenkin metsätuhot torjuttaisin mahdollisuuksien mukaan. Niin että mihin sillä keinoin päästäisiinkään? Ehkä kaksinkertaiseen hiilivarastoon nykyiseen verrattuna?

    Timpalla jälleen erittäin hyvä kommentti. Siihen sisältyy myös vastaus Tomperin toiseen kysymykseen eli miksi metsäteollisuuden huippusuhdanne lisäsi puuenergiaa: koska (kuten Hesarin jutun kuvasta ilmenee) erittäin suuri osuus puuperäisestä energiastamme  on teollisuuden sivuvirtojen ja jätteiden polttoa. Mitä enemmän puuta hakataan, sitä enemmän saadaan puuenergiaa. Kotitalouksien puun poltto on myös lisääntynyt viime vuosina, mutta arvelisin että kuitenkin selvästi vähemmän kuin teollisuuden puun käyttö.

    Tomperi

    Entäpä suurin hiilivarasto, suot?

    A.Jalkanen

    Soiden hiilivarastot ovat ojitusten takia toki pienentyneet mutta se on noin suurin piirtein korvautunut puun kasvulla.

    Tomperi

    Sopimus perustaeisesti poltettu puu lasketaan nieluksi.

    Rukopiikki

    Metsät eivät ole Suomen ilmastossa ratkaisu hiiliongelmaan. Englannissa kasvaa paulonia metsä joka sitoo kymmenkertaisen määrän hiiltä kuin mitä paikallisista puista kasvava metsä. On sahatavarana hyvää puuta ja puulaji kestää pakkastakin -22.

    Tomperi

    Olisko ne suot syntyneet jos olisi harjoitettu nykymuotoista metsäpolitiikkaa?

    Nostokoukku

    Alkuperäiskansat eivät omista metsää. Kun eurooppalaiset alkoivat levittämään ”sivistystään” mm. intiaanien keskuuteen ja paaluttamaan uudistilojaan ilmoittaen, että tämä on sen ja sen maata, intiaaneille oli tavattoman suuri ihmetyksen aihe, että kuinka kukaan voi omistaa maata. Heille oli täysin käsittämätöntä sellaisen omistaminen joka on aina ollut. He ”omistivat” vain tietylle alueelle metsästys-, keräily- ja asumisoikeuden.

    Tomperi

    Ne metsät omistaa Kandan valtio noh osavaltio ja alkuperäiskansoilla on laajat alueet jotka heille ns annettu käyttöönsä. Alkuperäiskansojen hallinnassa olevia alueita.

     

Esillä 10 vastausta, 5,071 - 5,080 (kaikkiaan 6,917)