Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,051 - 5,060 (kaikkiaan 6,917)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Kurki

    Jos unohdetaan hiilinielut, niin turpeen tai puun polttaminen ei lisää ilmaan yhtään hiilidioksidia, sillä vapautuva hiili on otettu ilmasta viimeisen 1000 vuoden aikana. Suurin osa turpeenkin sitomasta hiilestä on otettu ilmasta tänä aikana, sillä Suomen turvesoiden tilavuus on 70 miljardia suo-m3, jonka keskisyvyys on 0,8 m ja ala n.9 milj.ha ja vuotuinen keskikasvu 1 mm. Ilmastovaikutus turpeen ja puun käytöllä on plus miinus nolla, vaikka käyttö vähentäisi puun ja turpeen hiilivarastojakin. Tämä viimeinen 1000 vuotta voisi ajatella olevan ilmastoaika, johon hiilidioksidin kierrolla olisi vaikutusta. Vain fossiilisten käytöllä on vaikutusta, kun se lisää ilman CO2-pitoisuutta.

    Kaikki ojitettujen metsää kasvavien maapäästöt, turvetuotannon ja turvepeltojen CO2-päästöt tästä syystä ei voi mitenkään aiheutaa ilmastovaikutusta, joka olisi lämmittävä.

    Ne pitäisi jättää kokonaan pois laskelmista, niin maankäyttösektorilla ja maataloussektorilta sekä energiasektorilta.

    Scientist

    Ehdotettua turvepeltojen vettämistä minäkin pidän kyseenalaisena ehdotuksena metaanipäästöjen vuoksi. Parempi vaihtoehto olisi metsittäminen. Suomalaiset maanomistajat voisivat myydä ne hiilinieluina yrityksille, jolloin valtiollekaan ei tulisi kustannuksia.

    Kurki

    Tässä Ojasen linkissä, http://suo.fi/pdf/article10588.pdf,  sivulla 175 kuvassa 2 on hyvä esimerkki metaanin, hiilidioksidin ja typpioksiduulin ilmastovaikutuksesta luonnon soilla laskettuna säteilypakotteiden mukaan.

    Suo joka on syntynyt vuonna 1500 jKr (50 cm paksu) on muuttunut päästöstä nieluksi vuonna 1800 ja menee vielä 300 vuotta eli vuonna 2100 sen ilmastovaikutus oli summattuna plus miinus nolla. Siis 600 vuotta menee suon syntymästä, että muuttuu nieluksi. Tuokin on yllättävää, että metaanin päästövaikutus ei tasaannu vuosisatojen aikana, vaan se on koko ajan nouseva.

     

    Visakallo

    Kun oli taannoin puhetta rahkasammalen kasvusta, kevytnimimerkit nostivat siitäkin riemun. Neova toteuttaa nyt kahdeksan hehtaarin kasvatuskoetta:

    A.Jalkanen

    Ihan hyvä jos Neovan kokeilu onnistuu. Onko viljellyn rahkasammaleen korjuuaika talvella? Sopisiko tuo putkipatoratkaisu metsänomistajan omatoimiseen vedenpinnan säätelyyn? Ojitetulla suolla voi olla joskus liikaa vettä ja joskus liian vähän.

    Nostokoukku

    On niitä ojitusalueilla kokeiltu vesiensuojelurakentein. Paremmin toimivat kuin tavalliset lietealtaat ja kuopat.

    Scientist

    Katsoin twitteriä ja huomasin että ympäristöministeriön tutkimuspäällikkö Suni ei ymmärrä oikein metsien päästölaskentaa. Laskisi metsien päästöt 2x. Ei ymmärtänyt että poistuma on laskettu pääosin päästöksi jo lulucf-sektorilla . Huolestuttaa jos ministeriössä tiedon taso tätä luokkaa. Onneksi muutama twitteristi,  mm. Prof  Esa Vakkilainen selvitti asian hänelle.

    A.Jalkanen

    Jos jotain epäselvää jää niin Luken sivustolla on hyviä kuvia asiasta. Monella jää epäselväksi metsien hiilitaseen lisäksi maankäyttöluokan käsite esim. metsämaa ja maatalousmaa. Sitten on vielä maatalouden päästöt erikseen. Terminologia ei ole aivan havainnollisinta laatua.

    Tässä on hyvä kuva jonka linkin voi tviitata.

    https://www.luke.fi/fi/seurannat/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario/maatalous-ja-lulucfsektorin-kasvihuonekaasuinventaario-kuvaus

    Kurki

    HS ympäristöntuottaja Piia Elonen taas vaudissa ja kommenttikenttä tukossa.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009408032.html

    Gla

    Toivottavasti edes joskus edes jollain tulisi mieleen pohtia puun käytön verottamisen sijaan sitä, millä puu voitaisiin korvata, jotta haitat vähenisi. Edelleen tyydytään taivastelemaan sitä, miten puun polttamisesta tulee jopa enemmän päästöjä kuin kivihiilestä. Kun puuta poltetaan eli metsien hiilinielu pienenee, koulutetut punavihreät helsinkiläisnuoret eivät voikaan lentää hyvällä omatunnolla vieraalle mantereelle maksamalla 6 euron päästökompensaatiomaksu. Se on ongelma, mikä pitää ratkaista vähentämällä hakkuita.

     

     

Esillä 10 vastausta, 5,051 - 5,060 (kaikkiaan 6,917)