Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 5,001 - 5,010 (kaikkiaan 6,916)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Visakallo

    Ollikainen on nyt viimeistä vuottaan ilmastopaneelin puheenjohtajana. Sen takia hän voi lasketella suustaan melkein mitä vain näin vaalien alla.

    Nostokoukku

    Tuo lisäverotus taitaa olla vihonviimeinen ”keppi”, tuskin on toteutettavissa. Olen Ollikaisen kirjoituksia lukenut ja haastatteluja seurannut. Hyvin asiallisesti perusteltuja ajatuksiahan hänellä on, yleensä perustelut tukeutuvat esim. Luken laskelmiin ja tutkimuksiin. Fanaattisuutta en hänessä ole huomannut. Mutta toinen, eri näkökanttaa oleva, on helppo leimata fanaatikoksi ja unohtaa ja siten peitellä oma fanaattisuutta….

    Visakallo

    Jos nyt jossain yleensäkään on fanaattisuutta olemassa, niin se on haluttomuus puuttua todellisiin ilmastosyyllisiin, ja laittaa metsänomistajat hoitamaan ja kustantamaan ongelmaa toisten puolesta, koska se on poliittisesti helpompaa.

    Timppa

    Seuraava kommentti sinne Yleen:

    ”Kasvuennusteissa ei huomioida yleistyviä riskejä
    Ilmaston lämpeneminen on jo vaikuttanut metsien kasvuun ja metsien hiilinieluun. Ilmaston lämmetessä esimerkiksi kuivuusjaksojen, kirjanpainaja- ja tykkylumituhojen ennustetaan yleistyvän”.

     

    Ratkaisuksi tähän tarjotaan siis kasvatusajan pidennystä. Siis entistä enemmän arvokasta raaka-ainetta on luonnontuhojen armoilla. Kannattaisikohan vähän harkita asiaa ja valitusta hakkuumääristä. Kyllä puu säilyy paremmin pysyvässä rakenteessa tai on hyötykäytössä vaikka van vessapaperina.
    Paasikivi sanoi, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden merkki. Pitäisiköhän tässä metsähommassakin tunnustaa tosiasiat?

    A.Jalkanen

    Täytyy myöntää että Timppa paransi jälleen kerran keskustelun tasoa, tällä kertaa YLE:llä. Kävin itsekin kommentoimassa, mutta en yhtä nerokkaasti.

    Nostokoukku

    Niin ”fanaattinen” Ollikainen ei ole, että hän pystyisi tai yrittäisi puuttua todellisiin ilmstosyyllisiin, Kiinaan, Intiaan, Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan. Ilmastopaneli on varmaankin rajattu keskustelemaan Suomen vähäisestä osuudesta koko kakussa ja toimista joihin omalta osaltamme voimme vaikuttaa. Metsillä on Suomen osuudessa tärkeä tekijä hiilinieluissa ja -varastoissa, olemmehan Euroopan metsäisin maa ja metsäosaaminen meillä  ”maailman parasta”. Siihen olen minäkin pettynyt Ilmastopanelin toimissa, että se ei ole ruotinut eikä sanallakaan kommentoinut esim. ”Myrkynvihreän siirtymän” todellisia ilmastovaikutuksia.

    Rane

    Onko Ollikainen vaatinut kivihiilen,maakaasun ja öljyn käytön lopettamista esim.Heleniltä?

    A.Jalkanen

    Kommentteja Yle-juttuun.

    *
    Hakkuiden lisäämistä toivovat tahot ovat sitä mieltä, että missään muualla kuin meillä täällä Pohjoismaissa ei metsätalous ole kestävää eikä voi sellaiseksi muuttuakaan. Tosiasiassa meidänkin metsäteollisuutemme tuotantokapasiteetista on jo puolet ulkomailla. Meidän puuraaka-aineemme lisäkäytön ainut vaihtoehto ei ole fossiiliraaka-aine; esimerkiksi Venäjällä ja Kanadassa riittää puuta. Lisäksi voidaan perustaa nopeakasvuisia istutusmetsiä lisää vaikka Etelä-Amerikkaan kotoperäisiä puulajeja käyttäen.

    Tuohon surulliseen videoon on pakko kommentoida, että merkittävin puuntuotosta ja tulevia tuloja ja hiilensidontaa vähentävä virhe tehdään jo ennen ensiharvennusta, kun jätetään uudistaminen ja taimikonhoidot tekemättä kunnolla. Jos puiden latvukset on päästetty supistumaan, ne eivät enää välttämättä koskaan palaudu, ja koko loppukiertoaika eli kymmenien vuosien kasvu voi olla menetetty. Riukuuntuneet puustot ovat lisäksi erittäin alttiita lumituhoille.

    Mitä pitäisi tehdä? Uusi Metka-tukiohjelmakaan ei ehkä tuo suurta parannusta, koska siinä jatketaan tuhoisaa energiapuun korjuun tukea. Taimikot jätetään hoitamatta siinä toivossa että hoito saadaan tehtyä ilmaiseksi energiapuun korjuuna.

    *

    Itse näkisin että metsistä puhuttaessa hiilinielu olisi tärkeämpi kuin hiilivarasto. Metsien käytössä kierrätetään vain hiiltä edestakaisin ilmakehän ja puuston välillä. Näin toimien voidaan isompi osa fossiilihiilestä jättää pitkäaikaisiin maanalaisiin varastoihin jonne se kuuluukin. Ottaisin siis intensiiviseen käyttöön Kanadan ja Venäjän laajat metsävarat. Vertailun vuoksi: Kanadan metsäpinta-ala on meihin nähden 20-kertainen mutta vuotuinen hakkuumäärä vain 2-kertainen.

    Scientist

    Ollikainen ja Ilmastopaneeli noudattavat edelleen tätä Suomen itselleen asettamaa 2035 tavoitetta, joka perustuu liikaa hiilinieluihin.  Ruotsin tavoite on vuodessa 2045 eikä siellä lasketa sitä juurikaan hiilinielujen varaan. Maailma ympärillämme on muuttunut niin paljon että alkaa olla jo itseruoskintaa 2035 tavoite. Venäjältä ei saa enää puuta ja Luke on muuttanut laskutapaansa sekä metsien vuosittaisen kasvun lisääntyminen on taittunut. Ei 0.6% osuudella maailman metsistä pysty tekemäänmuuta kuin oman vaatimattomanosuutensa. Riittää että maankäyttösektori  pysyy hiilinieluna.

    A.Jalkanen

    Kannatan scientistin näkemystä. Siihenkin pääseminen tekee tiukkaa kun metsätalouden käytössä oleva metsäpinta-ala pienenee.

Esillä 10 vastausta, 5,001 - 5,010 (kaikkiaan 6,916)