Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

  • Tämä aihe sisältää 6,915 vastausta, 137 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 40 minuuttia sitten Rane toimesta.
Esillä 10 vastausta, 4,951 - 4,960 (kaikkiaan 6,915)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • Rane

    Ohisalon on helppo asetella ehtoja koska hän tietää  hyvin että vihreiden hallituksiin osallistuminen/pääseminen ei toteudu pitkään aikaan.

    kaapo123

    Niin voi käydä,että vihreät ei ehkä pääse hallitukseen,ehkä.Persujen kannatus korkea

    mehtäukko

    Tämä maa ei tarvitsisi vihreitä tuholaisia. Sisäministerikin onneton taivastelija.

    Timppa

    Maailma on sellainen, ettei pakittaminen yleensä onnistu.  Siksi hakkuiden vähentäminen johtaa negatiiviseen kierteeseen.  Todellisuudessa hakkuita pitäisi hienokseltaan lisätä, jotta Suomen metsäteollisuus ja siihen kytköksissä olevat teknologia- ja kemianteollisuus menestyisivät.  Nythän meillä on täysin käsittämätön tilanne.  On 2 maailmanluokan puunjalostusfirmaa.  Paperi- ja kartonkikoneiden valmistajana Valmet on maailman johtava.  Korjuukoneista valtaosa valmistetaan Suomessa.  Ym ym

    Tästä Suomen talouden kovasta ytimestä on pidettävä hyvää huolta.

    Timppa

    Tässä meikäläisen kommentti sinne Hesariin:

    Kirjoittajat valittavat, että metsäbiomassaa poltetaan energiaksi.  Millä heidän mielestään esimerkiksi  yliopistot ja asunnot pitäisi lämmittää?  Kun hakkaamme varttuneen kuusikon aukoksi ja myymme hakkuutähteen energiakäyttöön, mikä tässä on väärin?  Ne risut eivät jää sinne metsään lahoamaan ja tuottamaan hiilidioksidia vaan tuottavat voimalaitoksissa lämpöä ja sähköä.  Hiilelläkö ne pitäisi valmistaa.

     

    Kun myyn harvennuspuuta sellun valmistukseen, niin sellutehdas tuottaa tästä ylijäämäsähköä, mikä perustuu siihen, että fotosynteesi on sitonut auringon energiaa puihin.  Pitäisikö jättää hyödyntämättä tämä ihmeellinen luonnonvara?

    Pitäisikö minun viivästyttää siis harvennuksia kuten kirjoittajat toivovat?  Kirjoittajilla tuntuu olevan vajavainen tieto puun biologiasta.  Jos puun elävä latvus supistuu liikaa, niin sen kasvu heikkenee koko sen loppuiäksi.  Siinä menee samalla niin  hiilinielut kuin  -varastot.  Oikean harvennusajankohdan ja -tiheyden määrittää vain tavoite, että puut ja koko metsä kasvaisivat mahdollisimman hyvin.  Silloin myös metsä järeytyy ja kasvaa tukkipuuta, mistä saatavilla tuotteilla korvataan terästä ja betonia, kuten kirjoittajatkin aivan oikein toteavat.   Saadaan paras mahdollinen hyöty fotosynteesistä.

    Kun hakkautan ikääntyneen kirjanpainajien uhkaaman kuusikon, niin teenkö jotain väärin?  Pitäisikö minun odottaa, että arvokasta raaka-ainetta kasvaneet puut ensin kuolevat ja muuttuvat vain polttoon kelpaaviksi?

    Ei männikköäkään kannata liian kauan kasvattaa.  Jo 100-vuotiaana kasvu lähes loppuu.  Arvokasta materiaalia odottaa sitten monet uhkat, myrskyt, lumi, taudit.  Parasta hiilipolitiikkaa  on ottaa materiaali hyötykäyttöön.

    Puun jalostusarvo kansantaloudessa on 10-kertainen kantohintaan verrattuna.  Pitäisikö entisestään velkaantuvan Valtion luopua tästä fotosynteesin mahdollistavasta ilmaisesta tulosta, jonka ansiosta Suomessa on lisäksi maailman korkeatasoisin  metsäteollisuuskoneiden tuotanto?  Kummallista talousajattelua

    A.Jalkanen

    Hyvin kommentoit Timppa. Siinä tulivat esiin negatiiviset kerrannaisvaikutukset supistuvasta puun käytöstä konepajoissa ja uusiutuvan energian tuotannossa. Lisäksi  haitat metsäpäässä, jos metsiä aletaan käyttää väärin  hiilinieluina, eli esimerkiksi aiheutetaan lisää nuorten metsien pusikoitumista.

    Päästöt eivät välttämättä vähene lainkaan, jos kompensoidaan toteutuvia päästöjä hiilinieluilla jotka joka tapauksesssa olisivat olleet olemassa. Parempaa kompensaatiota olisi ”lisäinen” eli sellainen joka toteuttaa hankkeen joka muuten jäisi ehkä toteutumatta, kuten ilmastometsitys.

    Visakallo

    On ollut ikävää seurata, miten Suomessa on sellaisia voimia, jotka ovat olleet tekemässä maastamme Pohjolan Venezuelaa. Kumpaakin maata yhdistää runsaat luonnonvarat ja samankaltainen historia. Molempien maiden talous nousi 80-luvulle asti, kunnes käänne huonompaan tapahtui, eikä toivoa paremmasta ole sen jälkeen ollut. Molemmissa maissa ajateltiin, että hyvinvointia jakamalla sitä riittää kaikille, mutta unohdettiin se, millä kaikki tämä rahoitetaan.

    Puuki

    Kompensaatiokauppaan kuuluu lisäyksen vaatimus ja sen säännöt. Vain osa lisäkasvusta otetaan huomioon (lannoituksella saatavasta)  eikä lannoitusta olisi muuten tehty eikä ole tehty vasta ennen kompensaatiokauppaan kuuluvaa lannoitusta.

    Kovin kannattavaa ei ainakaan vielä kompensaatiokauppa mo:lle ole, kun lannoitteiden hinnat on korkealla ja takasin maksu kompensaatiosta tapahtuu hitaasti ja pätkittäin.

    Timppa

    Tässä lisää näkökohtia.  Saa nähdä hyväksyy Hesari:

    Kirjoittajat eivät noteeraa tätä akateemikko Markku Kulmalan näkemystä:

    ”Eteläsuomalainen talousmetsä on tehokas ilmastonmuutoksen hillitsijä. Metsä on hiilinielu, mutta samalla se tuottaa hiilivetyjä, jotka hapettuvat ilmakehässä ja tuottavat uusia pienhiukkasia, pilvipisaroita ja pilviä. Kun otetaan nekin huomioon, metsän myönteiset ilmastovaikutukset ovat paljon merkittävämpiä kuin pelkkä puiden sitoman hiilidioksidin osuus.”

    Huomio kiinnittyy aina hiilidioksidiin vaikka alansa tunnetuimman ja siteeratuimman tutkijan mukaan siis fotosynteesin yhteydessä syntyvillä hiilivedyillä on merkittävät myönteiset ilmastovaikutukset.  Metsäkato saattaa siis olla eritäin merkittävä ilmaston lämpenemiseen vaikuttava tekijä.   Koska kyse on nimenomaan fotosynteesin yhteydessä tapahtuvasta ilmiöstä, niin metsän kasvu on merkityksellinen. 

    Kun paljon sademetsiä on hävitetty, niin sillä on epäilemättä ollut suuri vaikutus.  Sama vaikutus on tietenkin myös Suomenkin metsissä silloin, kun niitä hakataan pois pysyvästi rakentamisen, tuulivoiman tai vaikkapa tunnin junien tieltä. 

    Jotta näitä ilmastonmuutosta hillitseviä pienhiukkasia syntyisi mahdollisimman paljon, oleellista on siis kasvattaa metsiämme mahdollisimman tehokkaasti.  Tiedämme, että tämä tapahtuu vain uudistamalla niitä.  Ei museoimalla.  Eikä jättämällä monille tuhoille alttiiksi.

    A.Jalkanen

    Näin ihmisiä huijataan, tekisi mieli sanoa. Onneksi kompensaatioita koskeville lausumille on tullut eräänlaiset eettiset ohjeet joiden mukaan pitäisi toimia.

    ”Hiilipörssin sivustolta löytyvän laskurin perusteella 2,4 suohehtaarin ennallistaminen johtaa 100 vuoden aikana jopa 667 000 CO2e:n kompensaatioon. Tällä mentiin. Ja hintaa lystille tuli yhteensä 4960 euroa.”

    https://verdelehti.fi/2023/02/08/voiko-ilmastosynnit-hukuttaa-suohon/

     

Esillä 10 vastausta, 4,951 - 4,960 (kaikkiaan 6,915)