Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu

Esillä 10 vastausta, 4,891 - 4,900 (kaikkiaan 6,909)
  • Metsien hiilinielu

    Merkitty: 

    Ollaanko yksityisen metsänomistajan metsien sitoma hiili nyt sosialisoimassa koko maan hyväksi? Miksi minä en saa metsänomistajana mitään hyötyä siitä, että metsäni sitovat hiiltä. Esim. alennuksia veroissa tai muuta vastaavaa. Jonkinlainen henkilökohtainen hiilirekisteri voisi olla metsänomistajalle etu.

  • A.Jalkanen

    Veli Pohjonen vastasi kysymykseeni kuinka paljon tarvitaan uutta metsää jotta ilmakehän hiilidioksidipitoisuus laskisi tarpeeksi: melkein Saharan pinta-alan verran eli noin 6 miljoonaa neliökilometriä. Se on noin 24 kertaa Suomen metsien pinta-ala. Laskettu olettaen maamme metsien pinta-alaksi noin 250000 neliökilometriä.

    https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/lukijan-mielipide-ilmastometsitys-ennallistaa-yli-muiden-kiistojen-269305025/?

    Tomperi

    Oliko tuo ns nettolaskelma?  Ebtä monenko vuoden kuluttua se tapahtuisi? Kuinka kauan tilanne säilyisi? Kuinka mahtavasti tilanne paranisi kehittyisi hyvään suuntaan kun alettaisiin hyödyntää kasvavaa puustoa. Kaikki tietysti oletuksena että vesitalous on kunnossa.  Paljonko paranee hiilitase kun amerikan sademetsiä hakataan ja otetaan metsäteollisuuden raakaainelähteiksi?

    Väitän että niin paljoa ei voida edes teoriassa metsäpintaalaa lisätä jos edes yksi realiteetti otetaan laskelmissa huomioon….  Tulee mieleen tämän päivän hesarin…voi voi veli Venäläinen

    kaapo123

    Niinhän se Veli Pohjonen kerto Kainuun Sanomissa.Ja hänen mukaan nyt ilmassa on enempi hiiltä kuin muualla.Nyt kun suojelumetsiä lisätään,niin ne on 500 vuoden kuluttua viimeistään lahonneet

    mehtäukko

    Se on yhtä utopiaa, kuin haukotella 5000 v kuluttua lahomisesta. Eikö ole arkisempia asioita?

    Kurki

    Oliko tuo ns nettolaskelma? Ebtä monenko vuoden kuluttua se tapahtuisi? Kuinka kauan tilanne säilyisi? Kuinka mahtavasti tilanne paranisi kehittyisi hyvään suuntaan kun alettaisiin hyödyntää kasvavaa puustoa. Kaikki tietysti oletuksena että vesitalous on kunnossa. Paljonko paranee hiilitase kun amerikan sademetsiä hakataan ja otetaan metsäteollisuuden raakaainelähteiksi?

    Tuo muistuttaa kyllä yhtä sanontaa.

    Tomperi

    En ota kurjjen kommentointiin kantaa mutta mitä merkitystä Velin laskelmilla on jos siinä ei arvoteta sitä että yhtäkään tainta ei saada istutettua ilman että hiilidioksidipäästöt lisääntyvät.  Jos sahara kastuisi pysyvästi luontaisesti varmaankin ehkä metsittyyisi vuosisatojen kuluessa,  Mikä nielu se on jos vuosittainen kasvu päästetään hiiilidioksina ilmaan. hieman sama asia kuin ottaisi pikavippejä pikavipin perään ja käyttäisi varat kulutukseen, ei siinä ainakaan oma varallisuus kasvaisi.  En kiistä etteikö se ole mahdollista mutta ei tämän nykyien teknologian avulla. Paljonko hiiöinielu pienenisi tai kasvaisi jos suomen metsien puuvaranto kaksinkertaistuisi?  Sekö olisi valtava hiilipäästö?

    A.Jalkanen

    Puuntuottajat täällä osaavat parhaiten arvioida kuinka metsä kasvaa kun siinä on 150 kuutiometrin sijasta 300. Riippuu siitä millainen on kasvupaikka, puulajit, lämpösumma ja miten puita on hoidettu harvennushakkuin aikaisemmin – minkä verran on vihreää latvusta olemassa. Kokonaiskasvu olisi varmasti nykyistä pienempi, koska suurin osa metsistä olisi päätehakkuukypsiä. Metsätuhot olisivat myös yleisempiä ja verottaisivat kasvua ja hiilivarastoa. Joinakin laajojen metsätuhojen vuosina saldo kääntyisi hiilinielusta päästön puolelle.

    Kurki

    Saharalla on vielä toivoa. Sehän oli välillä 5000..10 000 vuotta sitten rehevä metsää kasvava alue.

    Silloin maapallon ilmasto oli lämpimämpi kuin nyt.

    Jos vielä tästään lämpiää, niin ehkä luonto itse tuo metsät takaisin Saharaan.

    Linkki: https://www.carbonbrief.org/factcheck-what-greenland-ice-cores-say-about-past-and-present-climate-change/

    Rane

    Ranen englanti ei ole tarpeeksi hyvää jotta ihan ymmärtäisin Kurjen linkin mutta ilmeisesti siinä nämä Grönlannin ikijäästä 10000 vuoden ajalta otettujen näytteiden kertomat lämpötilat eivät sovi nykyiseen käsitykseen ilmaston tilasta.Artikkelissa siis yritetään selittää tuloksia niin että ne sopisivat teoriaan eikä niin että teoriaa yritettäisiin sovittaa tuloksiin.

    Petkeles

    Kovasti siinä yritetään avata asian moniulotteista luonnetta.

    Ilmeisesti sellainen persumatematiikka tyyliin”yks plus kaks ollaan hiilineutraaleita” ei toimi (tässäkään).

Esillä 10 vastausta, 4,891 - 4,900 (kaikkiaan 6,909)